Actualitate Recomandări

De teama pestei porcine africane, vânătorii din judeţ, îndemnaţi să împuşte mistreţii în ritm alert

Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localități din opt judeţe, fiind confirmate în total 545 de focare. În zona de sud-est a României evoluția bolii este extrem de agresivă, potrivit datelor anunțate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Nici nord-vestul României nu e ferit de boală. În judeţul Satu Mare sunt 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 9 cazuri la porci mistreţi, în judeţul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, iar în judeţul Sălaj – două cazuri la mistreţi.

Cu toate că nu a fost diagnosticate deocamdată cazuri la noi în judeţ, autorităţile nu stau cu mâinile în sân, ci se pregătesc de ce e mai rău.

„Deja, de o lună şi jumătate, noi am adoptat măsurile prevăzute în legislaţia incidentă şi în special Hotărârile 2 şi 3 ale Comitetului Naţional de Combatere a Bolilor. Am convocat şi o şedinţă de CJSU pe această temă, de asemenea, am convocat şi Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, am avut numeroase întâlniri sectoriale inclusiv cu experţii în vânătoare şi reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare pentru intensificarea vânătorii la mistreţ în sensul de a reduce riscul. Pe cotele prevăzute şi aprobate am solicitat asociaţiilor de vânătoare să intensifice recoltarea de exemplare pentru ca, în cazul în care, Doamne fereşte, va pătrunde virusul pestei porcine africane să fie cât mai puţine exemplare asupra cărora să existe riscul îmbolnăvirii şi al difuzării vectoriale prin mistreţi la suinele domestice. În acest moment, nu avem nici cazuri confirmate, nici cazuri de suspeciune pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, dar suntem în alertă permanent”, a spus prefectul Ovidiu Frenţ la şedinţa Colegiului prefectural.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că Prefectura, împreună cu DSVSA, cu Poliţia, cu jandarmii, a făcut filtre şi controale inclusiv la gospodării şi la ferme.

„Am avut o şedinţă punctuală cu cele două societăţi care deţin cea mai mare fermă de porcine pe raza comunei Şieu Măgheruş, cu circa 13.000 de exemplare, şi unde există riscul cel mai mare în cazul îmbolnăvirii. Aşa cum se ştie, în acel caz ar trebui asomate toate exemplarele, îngropate în condiţii de biosecuritate şi ar fi un lucru foarte greu de realizat din punct de vedere practic şi de nedorit. Rămânem în continuare în alertă şi poate reuşim să oprim pătrunderea acestui virus care, din păcate, se difuzează pe toate canalele posibile, prin alimente, haine, încălţăminte, animale, inclusiv pe aclae aerului dacă sunt prădători sau păsări care intră în contact cu cadavre din pădure pot să transporte acest virus. Este de aceea foarte greu de prevăzut evoluţia ulterioară”, a adăugat prefectul.

Ovidiu Frenţ a mai spus: „Am cerut, de asemenea, persoanelor care participau la vânători în judeţele în care s-au confirmat cazuri să nu mai meargă la astfel de acţiuni fiindcă, la fel, există riscul să transporte în judeţul nostru, prin echipament, prin câini, prin orice alte mijloace virusul pestei porcine africane. Îmi doresc să se facă şi rectificarea bugetară fiindcă atunci vom avea la dispoziţie fonduri pentru achiziţionarea de echipamente şi soluţii chimice care să neutralizeze acest virus şi pentru despăgubirea proprietarilor exemplarelor care vor trebui să fie sacrificate”.

4 comentarii

  • Sunt foarte curios, cum au ajuns să afire instituţiile din judeţul Bihor că au depistat doar un singur caz de infestare la mistreţi. Presupun că au împuşcat doar un singur animal, căruia i-au putut lua probe şi s-a constatat existenţa virusului, ori se poate întâmpla să mai existe asemenea cazuri, deoarece ceilalţi mistreţi vii nu au stat nepăsători să li se ia probe. La noi în judeţ, am înţeles că se mizează pe reducerea numărului de mistreţi şi cred că, prin apariţia unui singur exemplar, trebuie extirpate toate exemplarele rămase în viaţă. Altă soluţie nu există. Ceea ce nu am înţeles, de ce se iau din gospodăriile populaţiei porcii fără să se constate întâi existenţa virusului, deoarece de la porcii domestici se pot preleva probe, spre deosebire de mistreţi. Aici m-am referit la alte judeţe, unde se aplică metoda sacrificării tuturor porcilor din gospodăriile populaţiei, în cazul în care se constată un singur caz în localitate.

  • De fiecare data cand apare o nenorocire (cutremur,inundatii,boli …)apar si unii care se imbogatesc ,de pe urma celor care sufera.Nu sufar de scenarita,dar cred ca multe nenorociri sunt provocate de acele structuri,minti bolnave care viseaza doar bani,bani si iar bani.Vad si aici ca ,,organele” au luat toate masurile,s-au intilnit,au dezbatut,au baut…dar concret asteapta rectificarea bugetara sa poata cumpara o solutie (apa chioara) foarte scumpa ,musai de la baietii destepti ca doar ei s-au chinuit sa aduca virusul nu? Ce faceti voi e frectie la un picior de lemn.
    PAREREA MEA!

  • Pesta porcina este fix pixul pe langa ciuma rosie de care suntem infectati de dupa cel de-al 2- lea razboi mondial.Din pacate singura solutie pentru a scapa de ciuma rosie este plecarea din tara,apoi deratizarea tarii(prin imbatranirea si decesul normal a ciumatilor), apoi repopularea tarisoarei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.