Recomandări Social

Au apărut primele cireşe de la Cireşoaia. Cât costă şi cât timp le vom găsi pe piaţă

Vremea neobişnuit de caldă de la începutul acestei luni a făcut ca primele cireşe de la Cireşoaia să se coacă mai devreme cu două săptămâni faţă de alţi ani. Deja, fructele pot fi găsite în Piaţa Decebal la preţuri mult mai accesibile decât cele de import.

Francisc Nagy din Cireşoaia a spus că, anul trecut, a venit prima oară cu cireşe abia la sfârşitul lunii mai.

„Cu două săptămâni mai devreme s-au copt anul acesta faţă de 2017. Anul trecut, îmi aduc aminte, s-au copt cireşele în 28 mai. Ne aşteaptă un sezon cu mai multe fructe. Cele mai mari, pe care le aşteaptă toată lumea, se coc în trei săptămâni. Acum le vindem cu preţuri între 12 şi 15 lei kilogramul, în funcţie de mărime. Nu sunt mai scumpe ca anul trecut. După estimările mele, vor fi fructe pe piaţă timp de 6 săptămâni de acum înainte dacă nu dă gheaţa şi nu se strică”, a spus el.

 

Tot de la Cireşoaia a venit şi doamna Iudita Lucaci care vinde fructele cu preţuri între 10 şi 12 lei/kg.

Cireşele nu sunt tocmai ieftine fiindcă şi proprietarii de livezi cheltuiesc mult până obţin aceste fructe. În afară de întreţinerea plantaţiei cu tot ce presupune ea, zilele acestea sunt obligaţi să plătească oameni cu ziua ca să le culeagă fructele. Un culegător de cireşe primeşte între 60 şi 100 de lei pe zi, în funcţie de cantitatea pe care o adună, plus mâncare.

Cei peste 1.600 de localnici din satul Cireşoaia, comuna Braniştea, sunt entici maghiari şi reuşesc, într-un an bun, să câştige suficienţi bani din cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile până când pomii rodesc din nou. În fiecare an, localnicii vând cireşe atât în pieţele din judeţ, cât şi în afara lui, mai ales în Ungaria. Când e an cu recoltă bună, în Cireşoaia se fac peste o mie de tone de cireşe datorită microclimatului favorabil din zona satului care face ca pomii să fie protejaţi.

În timpul lunilor mai-iunie-iulie, în mijlocul satului se formează o piaţă de gros şi oameni din toată ţara, dar chiar şi din Republica Moldova şi Ungaria, cumpără cireşele strânse de localnici peste zi. Pentru localnicii din Cireşoaia, vânzarea cireşelor reprezintă cea mai importantă sursă de venit, dar nu singura, având în vedere că, după încheierea sezonului cireşelor, ies pe piaţă cu caise, mere şi struguri.

Localnicii se mândresc cu recolte record de cireşe, iar anual, în ultima duminică din luna iunie, sărbătoresc producţia bogată. Prima sărbătoare de acest gen a avut loc în 1893 şi de atunci de foarte puţine ori evenimentul nu s-a ţinut, din cauza diverselor fenomene meteo extreme care au afectat producţia. Conform tradiţiei, sărbătoarea începe dimineaţa cu slujbe religioase la biserică, după care continuă cu o ieşire în câmp unde se desfăşoară programe artistice şi unde se degustă fructele care au făcut zona celebră.

Cireşoaia este situată la sud de Braniştea, pe Dealurile Someşului, iar prima atestare documentară a localităţii datează din 1269.

8 comentarii

  • Galați şi Brăila sunt situate în sudul României. Clima este mai caldă, cireşele se coc mai devreme, producția de cireşe este mai mare, iar prețul produsului scade.
    15 lei/kg este acum, la inceput de sezon, când sunt puține cireşe coapte. In PLIN sezon (peste 2-4 săptămâni) prețul scade.
    Cireşele, strugurii, căpşunii nu se cumpără cu kilogramul.
    Se cumpără 500g, de poftă. Cel putin aşa este in Scandinavia, sunt ambalate in caserole de plastic de 500g.
    Cumpărați 500 g. cu 7-8 lei !

    • Måi omule, fără mine sunteți zero !!
      Dacă nu comentez eu, numărul de comentarii la articole scade cu 70%, iar numărul de vizitatori pe TimpOnline scade şi el la jumătate !
      Eu sunt cel mai important comentator de pe TimpOnline.
      Tu te poți lua de mână cu @Ioan Gură de Aur, @Rabinul, @Lovele, @Stadt_Bistritz.
      P.S.
      Alan Dala este simpatic, nu este un om rău la suflet

    • Nu mai comentez articolele de pe TimpOnline timp de două săptămâni!
      Să vedeți atunci ce linişte o să fie pe aici……nu cred că o să vă placă!

  • Din păcate nu trimitem noi cireșe în Ungaria, ci trimit ungurii la noi. Doamna Sabău ar trebui să vă informați mai bine când scrieți.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.