Telciu, cu votul decisiv al unui consilier din Bichigiu, a decis că nu mai vrea apă de la Aquabis, la început de an 2022 comuna urmând să fie scoasă din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canalizare Bistrița-Năsăud. Alesul ar fi spus că preferă să-și lase satul fără apă decât să-și pună familia în pericol.
”Comuna Telciu va fi scoasă din ADI Apă – Canalizare imedciat după sărbători și atunci vom înceta noi, Aquabis, să intervenim în caz de avarie. Acum, dacă apare vreo avarie, mergem și intervenim. Am fost și înainte de Crăciun cu o zi fiindcă o parte dintre oameni au rămas fără apă. Acum, după ce s-a întâmplat, comuna Telciu va trebui să-și facă documentație să obțină licență de operare. Dacă nu o obține, va plăti amenzi de se satură. Aceste amenzi le dă Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Publice (ANRSC)”, a spus managerul Aquabis, Ion Șandru într-o conferință de presă care a avut loc joi.
Potrivit acestuia, după ce va ieși din ADI, comuna Telciu va trebui să plătească pentru tot ce s-a investit acolo.
”Suma la care se va ajunge este undeva până în 10 milioane de lei. Valoarea investiției este de 6 milioane de lei și mai sunt și celelalte cheltuieli. Problema mai gravă este că am cuprins Bichigiu în aplicație, va trebui să-l scoatem afară și proiectantul ne va cere bani pentru asta, alți bani pe care va trebui să-i recuperăm. Și la Apele Române, și la Mediu va trebui să refacem documentația pentru că se modifică autorizația și avizul. Culmea e că a fost decisiv votul consilierului din Bichigiu care a înclinat balanța de 8 la 7. A fost ultimul care a votat. Când i s-a spus că sunt investiții de un milion și jumătate de euro în stație de tratare la Bichigiu, ca să aibă oamenii apă, el a răspuns că a fost amenințat de câțiva cetățeni din Telciu, el și familia, și îi e mai dragă familia decât apă”, a spus Ion Șandru.
În cazul în care Primăria Telciu nu va avea banii necesari să plătească toate aceste daune colaterale ale ieșirii din ADI Apă-Canalizare, îi vor fi blocate conturile, a adăugat managerul Aquabis
”Vor primi factură de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care va solicita suma pentru ceea ce a fost garant și partea Guvernului la cofinanțare. Dacă nu au banii cash, sigur că le va bloca contul pentru că minim 6 milioane de lei va fi de plătit acolo. Noi, separat, va trebui să facturăm partea noastră de cofinanțare, 9,45%, și contravaloarea intervențiilor. Le-am făcut facturi pe intervențiile care au avut loc, nu pe ce s-a executat prin proiect pentru că acolo a intervenit constructorul, dar nu au plătit niciun leu până acum. Dacă nu plătesc, ajungem în instanță”, a spus el.
Managerul Aquabis a adăugat că o altă condiție necesară pentru ca Telciu să primească licență de operare pentru apă și canal este aceea ca sistemul să se autofinanțeze: ”Tu, ca primărie, dacă ai acest serviciul la nivel de primărie, când îți vine control de la Curtea de Conturi, trebuie să demonstrezi că ai tarif care să acopere cheltuielile și că nu bagi alți bani în serviciul de apă-canal decât ce ai facturat pentru serviciul respectiv, ceea ce e imposibil. Vă spun clar că Bistrița ține tot județul. Becleanul, într-o vreme, era pe zero, restul toți pe pierdere”.
Întrebat cât va costa metrul cub de apă și canalizare la Telciu ca serviciul să se autosusțină, managerul Aquabis a răspuns: ”Undeva, în vară, când am făcut calculele ne-a ieșit 4 lei/mc de apă și la canal mai mult. Acum trebuie să fie mai mari ambele tarife pentru că a crescut prețul energiei electrice. La canalizare nu au pornit stațiile de pompare, iar apa uzată merge direct în râul Sălăuța. Culmea că pe ei nu îi verifică nimeni pentru că așa e în țara asta. Dacă am trece serviciile de canalizare la noi, a doua zi am avea control de la Garda de Mediu, de la Apele Române și de la toți care fac controale”.
Ion Șandru a mai anunțat pe de altă parte că Aquabis a făcut plângeri penale pentru furt de apă împotriva a 800 de familii care au locuințele racordate la rețea, au consumat și nu au plătit: ”Avem 1175 de branșamente cu contor și erau 200 și ceva de contracte încheiate. La ceilalți am făcut dosare penale pentru furt. Vom vedea ce sentințe va da instanța”.
Potrivit sursei citate, la Telciu se consumă/personă/zi o cantitate de 270 de liri de apă față de 120 de litri/persoană/zi cum sunt dimensionate instalațiile în mod obișnuit.
”Stația de tratare merge la 52 mc/oră, maximul la care a fost proiectată, și ar trebui să meargă la 20 de mc. Eu am vrut să o opresc, dar am avut interdicție de a intra în comună poate pentru că sunt mai recalcitrant (râde). Când am vrut să facem acțiunea respectivă, să ridicăm contorii, am discutat cu Jandarmeria și cu Poliția au zis că da, vin, iar când am ajuns acolo a doua zi mai rămăseseră câțiva gardieni și au zis că ceilalți au fost retrași și au ordin să nu-mi permită accesul pentru a asigura liniștea publică. A fost o decizie politică, a prefectului (Stelian Dolha -n.r)”, a spus Ion Șandru.
No amu v-ați luat porția de libertate ! Va da cu suspendare daca nu mai furați apa in viitor !
Șandru tu și cu gașca ta de fraudatori de fonduri europene veți plăti tot rahatul de lucrări din Telciu. Ți-am promis din februarie că Aquabis nu va factura în Telciu veci numai peste cadavrul meu la mine promisiunea îi ma-i mare ca datoria.
Foarte corect, mai ales gramatical, dar și ca conținut.
Mare e lauda.va place sa aveti gratis.crezi că esti asa important?un rahat in ploaie
Atitudinea, acțiunea și tonul amenințător al domnului director la adresa unei comunități întregi sunt absolut inadmisibile. Sunt în același timp o expresie a atitudinii autoritare, nedemocratice și de multe ori abuzive, de jupâni, a celor ajunși în funcții în care se presupune că ar trebui să slujească interesului public și nu unor comenzi politice. Exact manifestările de care doreau să scape cetățenii din Telciu. Mult succes telcenilor în Noul An și în noua formă de organizare! Cel puțin nu vor mai trebui să plătească apa de ploaie.
Îl rog pe domnul. Sandru sa ne explice ce înseamnă,, Bistrița tine tot judetul”, să înțeleg că tariful platit de bistrițeni nu este corect?Ar trebui organele competente să se autosesizeze
Tariful este unitar în toată aria de acoperire a furnizorului. Tot județul plătește același tarif, dar fiind vorba de consumatori puțini la țară, de costuri mai mari de transport, din ce plătesc locuitorii satelor nu s-ar putea autosusține un eventual serviciu local. Bistrița are cei mai mulți consumatori adunați la un loc, cei m ai mulți plătitori, e principalul contributor la bugetul companiei care poate duce apa la țară datorită a ceea ce v-am spus anterior.
Sandru vorbeste de parca el inscrie oamenii din telciu in CAP si cine nu se inscrie este dat pe mana militiei si a securitatii.
D-na Sabau ziceti ceva , dar nu pana in capat. Nenorocirea mare este ca Aquabis este si distribuitor si furnizor . Ba mai mult monteaza si apometrele si le verifica! Chiar daca lucrarile de extindere ale retelelor de apa-canal se fac partial din fonduri europene trebuie ca si AquaBis se dea o parte din bani. Asadar , pentru ca alti conjudeteni sa poata beneficia de apa tratata si eventual de canalizare trebuie ca toti cei care beneficiem deja de aceste servicii specifice unei societati civilizate si „asezate” sa contribuim cu o parte din banii necesari. Aquabis fiind o societate care ofera servicii publice si care-si asigura o parte din bani in felul acesta , din punct de vedere moral ar trebui sa nu aiba profit. In cazul in care il are acesta trebuie reinvestit si nu (trebuie) sa ajunga in alta parte (ca salarii exagerat de mari in special pentru sefi , ca premii , etc.). Este un punct de vedere si nu-i treaba mea unde merg banii din profit. Sunt organe (vorba vine..) abilitate(vai ce cuvant interesant!) care ar trebui sa-si faca treaba. Oricum pana la urma se afla…Am zis!
Bah, Sandrule, ti dor sa emigrezi?
Pt ca o companie sa fie profitabila, trebuie sa aibă o anumită mărime, o anumită cifra de afaceri, un anumit nr. de clienți/consumatori.
Merită ca fiecare comună să cumpere un escavator, pe care sa il folosească o data pe lunā?
Merită ca fiecare comună să angajeze oameni, care sa intervină la rețea o data pe lună?
Merită ca fiecare comună să plătească asigurări, contabil, avize, atestări, revizii tehnice etc. și sa împarța cheltuielile la 2.500 de oameni?
Merita ca fiecare comuna sa aibă fabrica de lapte, sa angajeze medic veterinar, director, fiecare comuna sa închirieze un spațiu comercial , sa angajeze vânzătoare/vânzător, unde sa își vândă produsele ?
Normal ca nu!
Lucrurile făcute in comun, prin asociere au costuri de producție, de marketing, de administrație mai mici!
La comun era pe vremea lui Ceaușescu, acum poți închiria un excavator cu ora, poți contracta o firma să-ți execute o lucrare punctuală! ce face Aquabis în județ e furt pe față pentru unii și pomană pentru alții.
Să luam încălzirea unui apartament, e mai ieftin cu centrală proprie , pe care o pornești când ai nevoie sau cu agent termic de la un CET??!!?? ( cu mulți directori, mulți angajați, multe pierderi, multe interese de partid și nu în ultimul rând mulți rău platnici de care să depinzi!!!)
Lasă directore nu te tot plânge atâta, ca instititutiile statului la care plătiți apa (apele romane) nu te controlează cum trebuie, la fel și garda de mediu!!
Spune câte amenzi ai luat de la cele doua instituții și mai spune câte controale ai avut de la ei.
Sunteți toți mana în mână.
Apropo anul acesta care au fost primele de Crăciun? Cate zeci de mii de lei ați primit? Cate bonusuri și facilități???
Hai Lasă-ne cu bocitul și a face pe victima, ca nu ești genul de om, nu e cazul ca nu ești la ședința de partid. Nu
Cum adica ,,la ceilalti am facut dosare penale pt furt”, stimate domnule Sandru, matale esti procuror sau politist sa faci dosare penale?! Pe de alta parte, ca sa dea instanta o sentinta, precum spui, trebuie mai intai ca acel dosar sa ajunga in instanta, asa ca, nu striga hop, pana nu esti in joc, ca nu vad eu ca cineva o sa trimita 800 de persoane in judecata, mai ales in circumstantele de fata. Asa ca, usurel cu exprimarea in materie juridica, te depaseste bine de tot.
Dar ca sa folosit apa pedegratis?
Vorba unuia dintre cei 2 „șoșoci” că „Apa este de la Dumnezeu…”, bine, bine, dar cine îi plătește pe sfinți sau demonii lor care captează, tratează, transportă, contorizează și fac mentenanța… la asta nu v-ați gândit.
Merita