Apicultorii din județul Bistrița-Năsăud mai pot să își depună cereri să primească ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite anul trecut în sectorul apicol până în 11 aprilie a.c., informează Direcția pentru Agricultură Județeană Bistrița-Năsăud.
Ajutorul este în valoare de 5 euro/familia de albine, la un curs de schimb valutar de 4,9746 lei/euro, comunicat de Banca Națională a României la data de 29 decembrie 2023.
Potrivit directorului Ioan Cătălin Păun, Direcția pentru Agricultură Județeană Bistrița-Năsăud a luat legătura cu toate primăriile din județ pentru ca să anunțe toți cei circa 500 de apicultori înregistrați la Agenția Națională pentru Zootehnie.
”Cererile au fost primite începând cu 1 martie a.c., iar acum avem depuse 329 de dosare cu un număr de 31.184 familii de albine. Sunt stupari care au câte 5, 10 familii de albine, iar unii nu au dorit să depună cereri pentru acest sprijin. Noi i-am anunțat pe toți, am luat legătura cu primarii. Multe persoane au trimis documentele prin e-mai. Ajutorul fiind de 5 euro/familia de albine, în lei reprezintă 24,87 lei/familia de albine. Ajutorul e binevenit fiindcă e o problemă cu valorificarea mierii, iar stuparii se plâng că nu au cui vinde, piața fiind invadată cu miere din spațiul extracomunitar”, a spus Ioan Cătălin Păun.
Condiții pentru ca apicultorii să benefieze de sprijin financiar:
- să dețină la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza naţională de date apicolă gestionată de Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G.K. Constantinescu”
- să dețină familii de albine în exploatații apicole/stupine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar la data depunerii cererii;
- să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice să nu existe o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.
Beneficiari ai schemei de ajutor de stat pot fi:
- apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii;
- apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și complectările ulterioare;
- apicultori, persoane juridice.
Adaugă comentariu