Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bistrița-Năsăud solicită autorităţilor locale din judeţ implicarea în campania națională ”28 septembrie 2019, SOS – Ambrozia!”, care se va desfăşura în data menţionată, între orele 10.00 şi 15.00:
”Ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional a ambroziei, precum şi a numeroaselor sesizări din partea cetăţenilor care fac alergie la această plantă, lucru confirmat şi de medicii alergologi prin numărul crescut de pacienţi cu simptome de alergie la această plantă, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului organizează campania naţională ”28 septembrie 2019 SOS – Ambrozia” – o mişcare civică pentru mediu şi sănătate cu implicare naţională pentru combaterea acestei plante invazive.
O primă acțiune în acest sens constă în notificarea UAT-urilor, a agenților economici autorizați a căror activitate poate genera condiții propice răspândirii plantei, Direcțiile Județene de Drumuri și Poduri, Structurile Naționale și Județene de Căi Ferate pentru implicare în acțiuni de cosire.
Reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale vor mobiliza comunitatea pentru desfăşurarea de acţiuni de cosire în curţi şi grădini şi vor desemna puncte de predare cu posibilitate de cântărire a materialului vegetal colectat în saci. Totodată se solicită transmiterea până la data de 30 septembrie, către Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița Năsăud, cantităţile colectate şi suprafeţele curăţate”.
Alergia la ambrozie (Ambrosia artemisiifolia) este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât polenul acestei plante este prezent în atmosferă de la începutul lui august sau chiar din iulie şi până când vremea se răceşte mai serios, în noiembrie. Din cauza încălzirii globale, durata în care ambrozia produce polen este din ce în ce mai lungă, deci creşte şi perioada în care persoanele alergice la ea au de suferit. Această plantă trebuie combătută conform Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.
Ai grijă să nu faci şi tu explozie
(din înger n-a rămas măcar o schijă)
calcă pe vârful plopilor cu grijă
să nu verşi sufertaşul cu ambrozie.
(Mircea Dinescu)
O lume….. Nici la noi nu curata nimeni terenurile lasate in paragina. Nici macar curtile si gradinile nu sunt curatate! Am fost la Primarie si i am informat ca ar trebui facut ceva….s au uitat razand la mine HEI PE TINE CE TE A APUCAT?? La Politie au zis ca nu stiu despre ce vorbesc……!?
Ar fi bine ca APM-ul sa strige SOS la felul in care arata culoarea raului Bistrita care curge sub geamurile lor dar nimeni nu vede nimic nu stie nimic. Ar fi de dorit ca APM-ul sa nu mai dea cu atata dispret si non salanta avize pe tot felul de constructii trantite anapoda ca din furca in tot orasul. Adica blocuri printre case si invers. Ar fi bine ca APM-ul sa isi miste fundurile de prin birouri si sa mai si contacteze ecologisti si pescari cunoscatori de multe aspecte. Cu AMBROZIA se ocupa in mod normal administratia care are si scule de combatere a lor.