Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud are în pregătire un proiect pe fonduri europene în vederea realizării Planurilor de management pentru șapte situri Natura 2000 şi două arii naturale protejate de interes naţional.
APM BN va depune cerere de finanţare în cadrul POIM 2014-2020, Axa Prioritară 4, pentru proiectul: ”Elaborarea planurilor de management pentru siturile Natura 2000 ROSCI0393 Someşul Mare, ROSCI0232 Someşul Mare Superior, ROSCI0400 Şieu – Budac, ROSCI0437 Someşul Mare între Mica și Beclean, ROSCI0095 La Sărătură, ROSCI0395 Dealul Pădurea Murei – Sângeorzu Nou, ROSCI0396 Viile Tecii și ariile protejate de interes național 2202 Masivul de sare de la Sărățel și 2208 La Sărătură”.
”Situaţia actuală ne indică faptul că lipsa unor studii recente cu privire la distribuţia habitatelor şi speciilor din cele 7 situri Natura 2000, a unor studii care să analizeze impactul activităţilor care se desfăşoară în interiorul şi vecinătatea acestor arii protejate şi care influenţează starea de conservare, precum şi lipsa unui plan de management participativ şi adaptat fiecărei arii protejate, nu permit menţinerea stării favorabile de conservare a acestora. Proiectul propus reprezintă un prim pas în managementul durabil a celor 7 situri de importanţă comunitară prin realizarea şi aprobarea prin norme legale a 7 planuri de management, care vor asigura elaborarea şi implementarea pe termen lung a acelor măsuri care au potenţialul de a contribui la implementarea Directivei Habitate în România, de a elimina ameninţările critice şi de a creşte capacitatea de management a custodelui prin dezvoltarea unui sistem de evaluare a stării de conservare pentru speciile şi habitatele de interes comunitar din cadrul siturilor Natura 2000”, informează APM BN.
Acţiunile propuse în cadrul acestui proiect vizează: activităţi de colectare date știinţifice cu privire la speciile şi habitatele de interes comunitar, studii socio-economice şi acţiuni de informare conştientizare în vederea elaborării planurilor de management aferente siturilor Natura 2000 mentionate anterior.
Proiectul se va desfașura pe o perioada de 28 luni, iar valoarea estimată este de 1.013.127,78 euro.
Rezultatele prognozate a se obţine prin implementarea acestui proiect sunt: creșterea nivelului de cunoaştere a biodiversităţii din arealul ariilor protejate, creşterea nivelului de protecţie şi conservare al speciilor şi habitatelor vizate de legislaţia europeană, consolidarea unui management adecvat, eficient care să asigure conservarea proactivă a biodiversităţii şi peisajului, integrarea populaţiei locale, aleșilor locali, liderilor informali ai comunităţilor locale şi vizitatorilor în activităţile de elaborare, planificare şi implementare a măsurilor de management ce se implementează în arealul ariilor protejate.
bravo. deci se poate.
poate cu banii din cadrul POIM 2014-2020 imi gasiti pisica pe care am pierdut-o in zona sitului Natura 2000 avand numarul de identificare ROSCI0095 La Sărătură pe axa prioritara mie!
Dupa finalizarea proiectului se va avea in vedere noi mhc-uri pe cursul superior al Somesului si multe alte balastiere pe Sieu si Budac. Asta da Biodiversitate.