Economie

Aproape 120.000 de lei plătiţi unor pretinşi săraci. Ani Bob arată cu degetul spre primării

În era informaticii, încă se mai acordă ajutoare sociale unor persoane care nu au niciun drept să le primească pentru că instituţiile statului nu au baze de date sincronizate. Curtea de Conturi a descoperit peste 1200 de cazuri, dar în prima jumătate de an, inspectorii sociali au găsit doar 76 de pretinşi săraci de la care statul are de recuperat circa 120.000 de lei.

Directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, Ani Bob, spune că, în prezent, sunt verificate de Serviciul inspecţie socială al instituţiei pe care o conduce peste 1200 de cazuri în care este posibil să fi fost acordate ajutoare sociale unor persoane care nu aveau dreptul acesta. Este vorba de 633 de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, 502 ajutoare de susţinere a familiei şi 79 de cazuri în care a fost acordat venitul minim garantat. În primul semestru, au fost verificate 292 de suspiciuni, confirmate 76, debitul stabilit fiind de circa 120.000 de lei.

Principalele suspiciuni pentru care se verifică modul de acordare a beneficiilor de asistenţă socială sunt: obţinerea unor venituri peste cuantumul prevăzut de lege ca şi criteriu de eligibilitate (salarii, pensii, activităţi independente); deţinerea unor bunuri mobile sau imobile, prevăzute de anexa 4 la HG nr. 50/2011 cu modificările şi completările ulterioare, hotărâre care stă la baza metodologiei pentru venitul minim garantat, alocaţie de susţinere şi ajutor pentru încălzirea locuinţei.

„Suspiciunile sunt constatate ca urmare a suprapunerilor făcute de către ANPIS cu ANF, direct la nivelul acestor două agenţii naţionale, pe venituri, membrii de familie. După suprapuneri, suspiciunile vin la AJPIS, iar inspecţia socială verifică aceste suspiciuni la fiecare sediu de primărie, la fiecare dosar de beneficiar. În 2013, undeva la 75% au fost confirmate aceste suspiciuni”, a spus ea.

Ani Bob a adăugat că mai sunt şi campanii de control tematice, cât şi acţiuni de control inopinate. În primul semestru al anului curent, Serviciul de inspecţie socială a efectuat un număr de 35 de activităţi de control tematice şi un număr de 17 acţiuni ca urmare a suspiciunilor identificate de către Curtea de Conturi a României, care au vizat principalele beneficii de asistenţă socială.

Potrivit sursei citate, de vină pentru aceste situaţii sunt primăriile care nu respectă articolul 122 din Legea 222/2011 a asistenţei sociale care se referă la încadrarea de asistenţi sociali în toate primăriile şi nu de lucrători cu atribuţii de asistenţă socială.

„Dintr-un număr de 62 de primării, doar 20 au încadraţi asistenţi sociali. Cu restul, cu lucrătorii facem câte două-trei întruniri pe an, nu putem mai mult. Alt paragraf al acestei legi prevede că un asistent social trebuie să gestioneze maximum 300 de beneficiari. Vă pot spune că, la această dată, avem doar patru primării care îndeplinesc această condiţie”, a spus şefa AJPIS Bistriţa-Năsăud.

Ea a reamintit că instituţia nu prestează servicii sociale, acestea fiind exclusiv în sarcina primăriilor.

„Nici măcar evidenţa şi anchetele sociale nu le gestionăm noi. Sunt în curtea fiecărei primării. Atâta timp cât asistenţii sociali ar fi angajaţi de primării, probabil că anchetele sociale, evidenţa, obligaţiile acestor beneficiari ar putea fi monitorizate. Dacă toate acestea s-ar face la primării, nu am ajunge nici noi să constatăm la suprapunere atâtea debite. Aici e viciul. Colegiul Asistenţilor Sociali are de gând să dea în judecată acum toate primăriile să le oblige să respecte obligaţia de a angaja asistenţi sociali. Avem prevederi legale, dar trebuie să le monitorizăm cu o armată de asistenţi sociali. Cred că asistenţii sociali au un rol mai important decât preotul. Trebuie să cunoască fiecare familie şi să ştie pe ce criterii se acordă ajutoarele. Nu vă ascund că avem beneficiari care merg în străinătate, vin după trei luni, depun acele declaraţii scrise, dar, dacă asistentul asistentul social de la primărie nu ajunge în casa acelui om, nu are cum să aibă evidenţa corectă. Sunt unii care au câte două maşini în curte. Cum, Doamne iartă-mă, asistentul social nu a văzut două maşini, ci numai una? Nu ajung pe teren, aceasta este explicaţia. Avem personal prea puţin”, a spus Ani Bob.

2 comentarii

  • da doamna(daca va pot spune asa) este mai usor sa dai vina si sa cauti vinovati , decit sa faci ceva concret. pai sigur ca puteti sa faceti. aaaaaaa….nu stiti ce si cum…..atunci de ce mai stati acolo. demisia. lasati pe altii care stiu si vreau. ia luati ex. de pa Parasca de la fisc. vedeti ca se poate. daaaaa……dar doar sa vreti. vreti sau nu ???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.