Actualitate

Aqua Park-ul, probabil tot din împrumut bancar. Crețu: E strict necesar pentru Bistrița

Complexul de agrement acvatic Aqua Park pe care Primăria Bistrița vrea să-l construiască în Wonderland, lângă pârtia de schi, s-ar putea realiza tot printr-un împrumut bancar, a precizat primarul Ovidiu Crețu.

Nu suntem eligibili pe fonduri europene. Aqua Park-ul este un element foarte important pentru ceea ce înseamnă nu numai Wonderland, ci Bistrița. Vom găsi o finanțare pe altceva. Nu exclud nici bugetul propriu, nici împrumuturi sau alte fonduri. Este un obiectiv strict necesar pentru Bistrița. Interesul oricărui administrator este să implementeze proiectul cât mai repede. Din păcate, lucrurile merg extrem de greu din cauza hățișului de legi și normative și problematicii terenurilor. Avem probleme cu terenurile de lângă străzi și din multe alte locuri. Cadastrul general este soluția pentru Bistrița, până când nu-l vom finaliza ne dăm de foarte multe greutăți. Aqua Park este un proiect mare, se vor bate mulți pentru a-l realiza, eu bănuiesc că vor fi costuri de peste 5 milioane de euro. Sunt bani pe care municipiul și-i poate permite, chiar într-o variantă de împrumut, pentru că gradul nostru de îndatorrare este de 4-5%. Bistrița stă extraordinar de bine din acest punct de vedere. Am reușit să plătim și cea mai importantă sumă din creditul luat de Vasile Moldovan în 2006 și pentru creditul luat pentru Parcul Industrial, pârtia de schi și blocuri în trei-patru ani finalizăm plata”

El a menționat că așteaptă deja să înceapă să sosească echipamentele pentru pârtia de schi: stâlpi, cablu, etc. ”Trebuie să sosească începând cu luna asta. Categoric schiem la iarnă”.

Alte obiective pentru care s-au folisit bani din împrumut bancar până acum sunt Parcul Industrial, pârtia de schi, Podul Berăriei, reabilitarea termică a unor blocuri.

510.000 de lei au fost repartizați din bugetul local pe 2016 pentru elaborarea studiului de fezabilitate la obiectivul de investiții ”Complex de agrement acvatic Aqua Park” în Wonderland, pentru care s-a comandat proiectareacu o valoare estimată de 1.188.000 lei.

Se dorește un corp clădire intrare (casa de bilete; birouri şi spaţii administrative pentru aproximativ 10 persoane), clădire principală cu suprafaţa minimă de 1.200 mp (un bazin acoperit care să funcţioneze atât pe timp de vară cât şi pe timp de iarnă cu următoarele funcţiuni: bazin de înot cu dimensiunea de 25 m x 12 m pentru adulţi şi piscină pentru copii cu suprafaţa minimă de 200 mp; grupuri sanitare; saună care să deservească maxim 30 de persoane – suprafaţa minimă va fi de 100 mp şi va cuprinde mai multe tipuri de saună uscată, saună umedă, saună cu infraroșii etc; jacuzzi pentru 30 persoane; servicii spa; tobogane interioare care au legătură cu exteriorul; salon de jocuri – popicărie/bowling, biliard, tenis de masă; duşuri; vestiare pentru minim 100 de persoane; punct de prim ajutor), bazine exterioare care să funcţioneze pe timpul verii (bazin de înot cu dimensiunea de 50 x 25 m pentru adulţi; piscine şi bazine pentru copii şi adulţi, cu suprafaţa totală de minim 1000 mp; bazin exterior cu apă sărată; tobogane exterioare independente şi mobilier specific în bazinele pentru copii; bazin colector; bazine cu valuri şi hidromasaj; vestiare pentru minim 100 de persoane; duşuri exterioare; plajă exterioară în jurul bazinelor şi separat loc de plajă; grupuri sanitare), spaţiu de agrement (3 terenuri multifuncţionale pentru sport în aer liber; spaţiu pentru discotecă în aer liber; loc de joacă pentru copii în aer liber pe diferite vârste cu tematici diferite, bac de nisip, leagăne-cumpene, bazin de mică adâncime 20-30 cm, pentru mersul prin apă, jucării flotante, construcţii pentru căţărat, piste pentru patine cu role, biciclete, panouri de beton pentru desenat cu cretă, loc destinat jocurilor sportive statice; punct de colectare deşeuri selective; amenajare baze de observare pentru post salvare acvatică – salvamar), spaţii tehnice.

7 comentarii

    • Bine ca ia bani imprumut si raman bani la buget…Ii place sa ne indatoreze , pt ca cel ce urmeaza dupa el sa nu faca altceva decat doar plata creditelor si a dobanzilor….

  • Orasele care au fost inzestrate de Dumnezeu cu factori naturali de cura balneara au reusit sa-si amenajeze in apropiere statiuni locale de odihna, relaxare si tratament, cu fonduri europene. Un exemplu din multe altele este cazul orasului Beclean care datorita unui primar cu viziune si vointa a reusit sa faca din lacurile sarate de la Figa o adevarata minune. Bistriţa care dispune în apropiere de două locaţii cu izvoare sărate (Sărata şi Slătiniţa) nu a reuşit să faca nimic pentru valorificarea acestor facilităţi prin atragerea de fonduri europene pentru amenajarea unor staţiuni balneare locale, chiar daca despre namolul sapropelic de la Sarata se spune ca are proprietati terapeutice similare celui de la Techirghiol. Si cu toate astea nu se intreprinde nimic, din cauza unui primar mediocru, lipsit de orizont care a ramas incremenit in tampenia numita pompos si ne-romaneste Wonderland, un proiect costisitor si fara perspective pentru care nu se acorda fonduri europene. Nici macar un parteneriat public-privat nu este posibil de alcatuit pentru ca nimeni nu investeste in intr-o partie de schi pe care sa nu o poti folosi decat 2-3 luni pe an, iar in rest ai de cheltuit cu intretinerea si paza, cand exista locuri in care sezonul schiabil este de 5-6 luni pe an.
    Pentru informare, temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de numai 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica. Si totusi s-au inceput lucrari extrem de costisitoare cu bani din imprumuturi bancare pentru care bistritenii au fost indatorati fara voia lor pe 20 de ani. Cat despre aqualand in Wonderland realizat tot din imprumuturi bancare, e o gandire la fel de nastrusnica si paguboasa. La urma urmei de ce sa cheltui banii cu un complex acvatic pe pasunea din Unirea cand ar putea fi facut din fonduri europene, fie la Sarata fie la Slatinita unde ar putea fi puse in valoare si resursele naturale de apa sarata disponibile. Astfel investitia ar putea fi mult mai profitabila.

  • După principiul ”Datoriile nu sunt ale mele, nu sunt ale voastre, ci ale nepoților nepoților voștri!”
    🙂

  • Cei care isi dau cu parerea gen Mihai,X,Ochiul care plange…si alti trepadusi ca ei,nu sunt capabili sa realizeze ca lumea se schimba! in tarile civilizate,exista peste tot locuri unde te poti relaxa! Acum,daca ,noi ne dorim si vrem sa avem o „CLOACA” gen FIGA la Bistrita,nu sunt pasi multi de facut! Se pare ca in aceasta tara nu sunt valabile decat minciuna,discreditarea,hotia,si nu in ultimul rand prostia!Don Mihai , ochi orbi care plang…etc! sa ne traiti! Sa auzim numai de bine!

    • Orice comparație între Bistrița și Beclean, între Wonderland și Figa, între Crețu și Moldovan e un atac la bunul simț și poate atrage trăznetele lui Jupiter! Să nu ne jucăm cu justiția divină, mă Alex!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.