Actualitate

Arborii din orașe trebuie tratați diferit de cei din pădure. Specii periculoase și la Bistrița

Arborii din orașe sunt confundați adesea cu cei din păduri sau livezi, dar ei sunt arbori de agrement care trebuie tratați individual. În cazul în care fac parte dintr-un aliniament și pun în pericol siguranța oamenilor și a bunurilor, trebuie tăiați, a spus Diana Culescu, doctor în arhitectura peisajului, la dezbaterea ”Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”.

Diana Culescu, inginer diplomat cu specializarea Arhitectură Peisajeră în cadrul Secției Peisagistică a Facultății de Horticultură din Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, deține o diplomă de Master pentru specializarea Dezvoltare Urbană Integrată în cadrul programului româno-francez organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București și este Doctor în Horticultură pe baza tezei ”Elaborarea unei metode de analiză a calității spațiilor verzi urbane” în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Ea a explicat în deschiderea prelegerii susținută la Primăria Bistrița că arborii din orașe sunt confundați adesea cu cei din păduri sau livezi, dar ei sunt arbori de agrement care nu sunt priviți ca o populație, cum sunt cei forestieri, văzuți ca o pădure, sau cei de producție, ca livezi, ci ca indivizi.

”Dacă ne întrebăm ce facem cu un arbore de 400 de ani dintr-un oraș răspunsul depinde de situația acelui copac. Dacă este într-un aliniament, va trebui tăiat fiindcă alegem siguranța oamenilor, a bunurilor, în detrimentul unui copac bătrân. Dacă este însă Teiul lui Eminescu, discutăm despre altceva. Îi vom putea pune un gărduleț, oamenii nu vor putea ajunge sub el și atunci nu va trebui să-l tăiem. Din acest motiv, la nivel internațional, în ce privește arborii de agrement discutăm despre fiecare exemplar. Nu trebuie discutat despre arborii din oraș ca și la cei din păduri. Pot fi aceleași specii, dar nu ne raportăm la ei în același fel”, a explicat Diana Culescu.

În ce privește arborii din orașe, trebuie cunoscute date despre unde au rădăcinile de susținere și cele de alimentare.

”De exemplu, noi, acum, îi udăm pe rădăcinile de susținere care și putrezesc, iar în viitor veți vedea arbori care cad pentru că le-au putrezit rădăcinile de susținere. Mai trebuie să înțelegem că speciile de arbori și de arbuști sunt incluse în niște talii, niște mărimi, iar atunci când îl plantezi trebuie să ai în vedere la ce dimensiune maximă poate ajunge. Acum sunt plantați niște arbori de talie foarte mare pe niște străzi foarte înguste și apoi vrem să-i tăiem, iar pentru aceasta este nevoie de foarte multă muncă de întreținere. Nu sunt fonduri adesea și apar foarte multe pericole. Un alt element de care trebuie ținut cont este că arborii nu au nevoie numai de apă, ci și de aer. Pot fi plantați arbori în centre urbane unde totul e mineral, dar arborii au spațiul lor, deci există posibilitatea să existe copaci chiar și acolo unde vrem să parcăm mașini, dar trebuie să fim atenți la detalii. Arborii cresc în timp, li se mărește trunchiul și trebuie să facă ceva proiectantul și executantul ca la partea de gestionare să se poată întâmpla lucrurile așa cum trebuie. Ungaria este un exemplu de bun practică din acest punct de vedere”, a mai explicat ea.

Printre speciile periculoase de arbori din orașe – de care nu duce lipsă nici Bistrița – ea a menționat platanul.

”Platanul are tigrul platanului care înțeapă, dar mai are și cancerul platanului care îl face să moară în 6 ani, iar la noi nici nu se știe dacă există fiindcă la noi nu se fac cercetări în acest sens. În orașele din Franța, platanul avea o pondere foarte mare, motiv pentru care a tăia mulți platani înseamna a schimba imaginea orașelor, iar oamenii se revoltau. La Lyon, s-a editat o broșură în care li s-a explicat oamenilor de ce nu mai pot avea platani în oraș: pentru că sunt atacați de această insectă și nu se poate scăpa de ea pentru că nu s-au găsit tratamente viabile pentru asta. E un mod în care primăria a comunicat cu oamenii ca ei să nu se panicheze când se taie platanii. În 1994 cei din Lyon și-au dat seama că au această problemă și au decis, într-o politică publică, să reducă numărul de platani. Au ajuns de la 53% din populația de arbori doar platani la 27% în 2010 și, cu siguranță, au mai scăzut în continuare”, a explicat Diana Culescu.

Administrația orașului francez Lyon a luat tot atunci decizia de a reduce la sub 20% ponderea oricărei specii de arbori din oraș.

”Dacă vine o boală, cum e cea a ulmului olandez, se pierd 20% din copaci, nu toți. În următorii ani vor apărea tot mai multe boli și dăunători care atacă specii precum meri sau portocali. Cei din sudul Europei sunt speriați de o bacterie care face ravagii, bacterie care trece la plantele decorative, cele plantate cel mai des. Prin urmare, magnolia este următoarea specie atacată și rășinoasele”, a mai explicat Diana Culescu.

Potrivit acesteia, România nu duce lipsă de peisagiști, având deja peste 2000 care au studiat și lucrează, dar și mulți arhitecți care pot face proiectarea de peisagistică, dar nu are deloc speciaști în gestionarea spațiilor verzi, deși proiectarea durează cel mult doi ani, implementarea, tot așa, în timp ce gestionarea unui spațiu verde se poate întinde pe secole.

”Momentan, România nu pregătește nicio persoană pentru a gestiona spațiile verzi, nu există niciun program educațional în acest sens. Chiar dacă cineva vrea să angajeze persoane care știu ce să facă cu spațiile verzi nu prea are de unde. Din acest motiv, trebuie formați speciaști în acest domeniu”, a mai spus Diana Culescu.

La conferința organizată de Primăria Bistrița și moderată de Cristian Țetcu – director adjunct la Direcția de Infrastructură și Servicii – au mai susținut prelegeri Mihai Alexandru Purcaru – arborist atestat ISA și Dan Moldovan – arborist atestat ISA / Davey Canada.

La dezbateri au participat primarul Ioan Turc, viceprimarul Sorin Hangan, specialiști în domeniu, reprezentanți ai societății civile, dar și o clasă de elevi de la profilul Arhitectură al Liceului de Arte ”Corneliu Baba”, împreună cu profesorul lor Florin I. Bojor.

Etichete

18 comentarii

  • Felicitari pentru initiativa de a organiza un astfel de eveniment, un prilej de a mai deschide perspectiva gandirii de a mai culturaliza si invata noi lucruri! Bucurati-va ca exista cineva care depaseste bariera de comfort ! Bistrita e un oras frumos si cu mare potential! Ajutati si sustineri sa mai înmugureasca astfel de evenimente ! Iubiti Bistrita , sustineti cultura si nu mai fiti posaci si carcotasi ! La mai mare !

    29
    13
  • Aduceti la Bistrita conferinte cu intrare libera, familiarizati tinerii cu conferinte de mare anvergura poate asa mai scapam de drogatii pisati pe ei pe care trebe sa îi ocolesti 2 metri prin spatiul verde si mai da-ți exemple bune tinerilor . Mi-a placut ca ati implicat la participare si elevi .Sunt un localnic apolitic, dar il felicit pe OMUL Turc, l-am urmatit indelung si i-am observat educatia.E altceva fata de ce a fost pana acum in Bistrita ! Bravo

    11
    20
    • Dacă ar fi cu 17 milioane mai puțini români ca tine,altundeva ar fi poporul ăsta
      Nu poți să faci pe cineva “analfabet funcțional” doar pt ca așteaptă un comentariu
      Și a zis bine “comentariu” nu “declarație”
      Dar se pare ca “hoțul strigă hoțul”,te-ai prins?
      Dacă nu te-ai prins,zi ca fac un minim de efort,mă cobor la nivelul tău și îți explic ce am vrut să zic
      Nu comentez pe articol ci pe răutatea ta,modul tău de a jigni și a comenta și ca tine o fac mulți
      Când am zis cu 17 milioane mai puțini,mă refeream la răutatea din noi și bravii ascunși după ecran și o tastatură dar un neica nimeni în realitate și societate
      Și uite ca îmi permit să fiu și eu un analfabet funcțional și să aștept COMENTATIUL (am scris cu majuscule ca să evidențiez sensul cuvântului,poate te prinzi din a 2-a) al domnului Bălan(mă amuză doar)

      12
      10
  • Initiativa Primăriei Bistrița a organiza conferința cu tema „Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița” este binevenită după acțiunile brutale de de „toaletare” cu drujba, până la inlaturarea totala a coroanei arborilor ornamentali, din perioada celor trei mandate de primar ale lui Ovidiu Cretu.
    După cum se stie, pentru ca un pom să se dezvolta armonios, trebuie păstrat un echilibru intre rădăcină si partea aeriană, întrucât aparatul foliar hrăneste întreaga planta prin procesul de fotosinteză. Ori prin suprimarea ramurilor se reduce drastic si masa foliară (cantitatea de frunze). In felul acesta nu mai pot fi hranite corespunzator radacinile care se usucă, iar copacii pot fi mult mai usor doborâti de vânt.
    Cu toate astea, Cretu sustinea prosteste că toţi arborii de aliniament din Bistriţa vor fi toaletaţi până la trunchi, desi prin această operatiune barbară prin se diminuaează inclusiv valoarea ecologică si estetica a acestora .
    In cartea „Cultura arborilor și arbuștilor ornamentali” apărută în anul 2008 la editura CERES sub semnătura Prof. univ. dr. Ana-Felicia Iliescu se precizează următoarele: „Retezarea anuală a coroanelor unor arbori (salcâmi, castani, arțari), păstrându-se doar trunchiul și părțile bazale ale ramurilor inferioare, este o practică nejustificată, deosebit de păgubitoare, epuizând treptat capacitatea de refacere a coroanei și scurtând viața arborilor”.

    19
    5
  • În contrasens cu ce se întâmplă în Europa la Bistrița s-au tăiat toți castanii și s-au înlocuit cu platani.
    Mai mult decât atât, în Europa platanii au coroana formată prin tăieri în fiecare an, la noi cresc care cum pot.
    Castanii cu coroanele lor bogate și inflorescențele spectaculoase sunt azi amintiri și poze în albumele vechi. La fel plopii au dispărut cu totul și o mare parte din mesteceni și salcâmi. Brazi argintii și Pini n-a mai plantat nimeni de 30 de ani. Arțarii cresc ca buruienile. Bine că avem conferințe.

    25
    2
  • Conferinta parca organizat cu scopul sa ne pregatim mental de schimbarea aspectului Independentiei.
    In data o sa arata intrare in Oras ca si la Cluj, 100% betonat, nici un fir de iarba, eventual ceva copaci noi din Asia si panouri mari de reclama plus inca un TV mare unde putem admira administratia. Fain.

    28
    3
    • Bună Dle Born.
      Nu asta a fost scopul. Dimpotrivă, eu le-am propus să facem tot posibilul să îi menținem. Sper să mă asculte.

      1
      1
  • Sa speram ca vor face ceva cu serele alea de flori si arbori si nu vom locuii ca zombie! Bine ca-i plin orasul de magazine de mancare si betoane peste tot! Daca tot au infiintat atatea super /hipermarketuri de ce nu imprejmuiesc zonele cu copaci? Pana semnezi sa ridici constructii pe langa poti semna si pentru un copac!Sunt zone in oras in care te asfixiezi mergand a la pied👍🏼

  • Felicitari organizatorilor IOAN TURC si CRISTIAN TETCU pentru acest moment unic in istoria Bistritei.
    Drujbistii din vremurile trecute nu au fost capabili sa organizeze o astfel de Conferinta unicat cu musafiri de exceptie buni cunoscatori al lumii VERZI.
    Cei ce nu au participat rog sa se abtina de la a spune nimic !

    3
    21
  • Poate ne spui și nouă domnule Balan ce pregătire are acest domn pe care îl lauzi cu rost și fără rost?
    Pe primar îl cunoaștem, îl lauzi mereu aducând ii mari deservicii exagerarea de dare dau dovada, dar Tetcu ce pregătire are? Ce facultate a terminat, alfabetul se învață în facultățile de specialitate, de aceia te întrebăm.
    Se vorbește că și a pus Tetcu la spatii verzi pe una de la salubrizare , , habar n are, și totuși nu înțeleg cum a acceptat acest post, nu a prins o rușinea?
    Acuma că este ascultatoare este de știut dar mă întreb cum de nu mai sunt specialiști în direcție și va ți făcut de cacao, cum de pleacă oameni din direcție?

    13
    2
    • Are pregatire de jmeker.Le face cu invăluire.Prima dată organizează conferințe de tăiat frunze să ia ochii la fraieri și apoi vine cu decontul de 4500 de lei pe ei per jmeker care taie crengi si frunze.

      7
      2
    • Ce comentariu plin de detalii si de durere.aici e evident vreunu/vreuna la care ii s-au innecat corăbiile si suna tic-tac ceasul ca sa nu se afle vreo frauda.am auzit si eu ca e ceva psd-ista si umbla cu diicotu duduia

  • Care este rolul acestor conferințe țiute la Primărie la care nu participă nimeni ?
    Ascultători au fost doar o clasă de elevi parcă adusă cu forța de profesorul lor ca pe vremea comunismului.

    14
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.