Elevii să adopte ariile naturale protejate din localitățile lor, iar turiștii să achite contravaloarea unui card de vizitare a mai multor obiective din județ, bani cu care acestea să fie întreținute. Sunt propunerile lui Marius Cherhaț, reprezentantului județean al Agenției Naționale de Arii Naturale Protejate (ANANP), făcute cu ocazia lansării celor ”30 de locuri musai de vizitat în Bistrița-Năsăud”.
”Pe partea școlară, copiii ar putea, în fiecare UAT, să adopte o arie naturală protejată, să o curețe, să ne semnaleze dacă găsesc gunoaie sau alte probleme acolo”, a spus Marius Cherhaț.
În ce privește turismul, el a venit cu ideea să existe un card cu care să se poată călători peste tot în județ, așa cum se întâmplă deja în străinătate.
”Cu un card pe care am putea să îl achiziționăm sau un bilet de la o unitate de cazare să putem vizita muzeul, o arie protejată, iar cu acea sumă să putem contribui la dezvoltarea acestor obiective, să fie curățate, să fie îngrijite. Am văzut această idee și în alte regiuni, nu neapărat orașe. Sper să fie o idee la care să se lucreze”, a spus Marius Cherhaț.
El este singurul angajat al ANANP din județ, instituție care se ocupă de managementul ariilor naturale protejate, conservarea biodiversității și a patrimoniului natural, de promovarea politicilor publice legate de protecția mediului, arii protejate, dezvoltare durabilă și turism responsabil.
De asemenea, ANANP mai are în responsabilitate activități de monitorizare a biodiversității, conștientizare și informare a comunităților locale, dezvoltare locală durabilă prin proiecte cu finanțare europeană, oferind sprijin administrațiilor locale privind aplicarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă, organizarea activităților de formare profesională pentru rangeri și consilieri pe probleme de mediu, menţinerea, păstrarea şi conservarea speciilor în habitatele naturale de interes comunitar, naţional şi internaţional prin realizarea unor măsuri specifice de conservare și creşterea nivelului de informare cu privire la măsurile de reevaluare şi valorificare a potenţialului ariilor naturale protejate, în perspectiva conservării biodiversităţii şi asigurării dezvoltării durabile.
Iată lista ariilor naturale protejate din județ:
- Piatra Corbului
- Masivul de sare de la Sărățel
- Vulcanii Noroioși la Gloduri
- Zăvoaiele Borcutului
- Peștera Tăușoare
- Poiana cu narcise de pe Șesul Mogoșenilor
- La Sărătură
- Poiana cu narcise de pe masivul Saca
- Poiana cu narcise de pe Șesul Văii Budacului
- Piatra Fântânele
- Piatra Cușmei
- Pădurea Posmuș
- Valea Repedea
- Tăul Zânelor
- Lacul Zagra
- Locul fosilier Râpa Mare
- Cheile Bistriței Ardelene
- Peștera din Valea Cobășelului
- Râpa Verde
- Comarnic
- Crovul de la Larion
- Izvoarele Mihăesei
- Stâncile Tătarului
- Ineu Lala
Nu este destul ca generatiile in virsta si adulti au liber la distrugere si poluarea a viitorul mediu ambient in care vor trai copii nostri? Acum punem si sarcina de a curata mediu in carca celor care au vina cea mai mica la poluare. Este gresit.
Bine ar fi educatia adultiilor care polueaza, taxe si amenzi aspre si supraveghere permanenta de zone respective.
Practic oriunde in tara, daca iesi din curtea ta privata, vezi tot ce tine de ne-educatia omului adult. La un tur scurt in weekend trecut pe Via Transilvanica am re-vazut ce insemnea non-cultura si poluarea mediului ambient. Este pacat si revoltator sa vezi mai ales sticle de plastic, doze din metal, muci de tigari, ambalaje de tigari si alte alea la tot pasul pana in cel mai indepartat loc.
Nu puneti pe copii sa faca curatenie pentru celor lasi care se baseaza pe alti sa curata dupa ignoranta lor.
Adulti sint cei care polueaza si adulti sint cei care ar trebui sa plateasca. Un prim pas ar fi un depozit de 1 Leu pe sticla plastic/sticla si doza care sa restituie la intorcere in sistem de reciclare. Ma mir din ce cauza nici atit nu putea fi introdus pana acum.
Ariile protejate enumerate ma sus merita atentia tuturor, dar cele asa numitele arii protejate, pentru ca acolo ar fi trait in urma cu n ani ( si cei de acolo nu- si amintesc sa fi vazut vreodata) ceva de genul :soparla cu corn, vipera de pășune, liliacul violet, etc. si pentru care s-a infiintat o agentie care are functionari cu salarii astronomice , se opresc din construit autostrazi sau cei care detin terenuri agricole in arealul protejat si nu au voie sa le exploateze,dar nici nu orimes despagubiri anuale , ar trebui REVIZUITE pe realitatea existenta si nu pe cea fantasmagorica si plina de alte interese.