Actualitate Economie

Ario a intrat în faliment după trei ani de insolvenţă. Peste o sută de oameni riscă să rămână şomeri

Tribunalul Bistriţa-Năsăud a admis, marţi, intrarea în faliment a companiei Ario, condusă de Adrian Mureşan, fost candidat al PSD la Primăria Bistriţa în anul 2004. Iată că, la trei decenii de la înfiinţarea ei, firma cu peste o sută de angajaţi e obligată să închidă porţile în mod cu totul ironic exact în timpul guvernării USL.

Firma Ario a intrat în insolvenţă în 2009, iar marţi, Tribunalul Bistriţa-Năsăud s-a pronunţat şi a admis cererea administratorului judiciar de începere a procedurii falimentului. Totodată, instanţa a decis să desemneze ca lichidator judiciar pe Insolbis SPRL reprezentat de Leonora Lanţoş, stabilind ca termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor data de 30.05.2013.

Pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor s-a stabilit termen data de 15.06.2013, iar ca termen pentru depunerea la tribunal a contestaţiilor data de 30.06.2013. Termen pentru afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor a fost fixată data de 10.07.2013, iar termen pentru continuarea procedurii la 11.09.2013. Sentinţa are drept de recurs în 7 zile de la comunicare.

Potrivit paginii de internet a companiei, Ario a fost înfiinţată în 1981 având ca obiect de activitate producţia de piese turnate cu sau fără prelucrări, robinete industriale turnate din oţel pentru diferite industrii şi sisteme de panouri de gard bordurat. Acţionari sunt SIF Banat Crişana cu 93,56% şi alţi acţionari 6,44%.

Potrivit raportului de activitate al administratorului special Adrian Mureşan, învestit în funcţie în 2009, odată cu intrarea în insolvenţă, în 2012, cifra de afaceri a companiei a fost de 4,8 milioane de lei faţă de 7,8 milioane de lei în 2011, scăderea fiind cu 38,06% faţă de 2011, urmare a scăderii drastice a comenzilor.

„Pe parcursul anului, preţurile materiilor prime de bază nu au înregistrat creşteri mari. Ne referim la fier vechi, feroaliaje, ect. În aceste condiţii, partenerii străini nu au acceptat creşteri de preţuri la produse. Dimpotrivă, am efectuat livrări la preţuri cu 15-25% mai mici faţă de perioada anterioară crizei. Printre clienţi s-au numărat firme din Mediaş, Livezeni, Zalău, Iaşi, Germania şi Ucraina”, se arată în raportul administratorului special.

În data de 20 decembrie 2012, a avut loc adunarea generală a creditorilor, iar Ario SA a solicitat aprobarea modificării planului de reorganizare şi continuarea acestei proceduri, însă creditorul majoritar, SC Corporate Recovery Management SRL (72,76% din masa credală) a solicitat intrarea Ario în faliment. Numărul mediu de salariaţi în 2012 a fost de 117 persoane, salariul mediu brut fiind de 1769 de lei.

Adrian Mureşan a avut mandat să găsească inclusiv un investitor care să plătească toate creanţele, dar nu a reuşit. Ca urmare, SC Corparate Recovery Management SRL care a cesionat creanţele Romexterra Bank a cerut intrarea în faliment. Ario are datorii de 15 milioane de lei din care 12,3 milioane de lei trebuie achitate până la sfârşitul acestui an conform planului de reorganizare.

Am încercat să luăm legătura atât cu administratorul judiciar, cât şi administratorul special Adrian Mureşan ca să le cerem un punct de vedere, însă cei doi nu au putut fi contactaţi. Am vrut şi vrem să ştim dacă se va face recurs la sentinţa dată şi ce se va întâmpla cu angajaţii. Vom continua să facem demersuri pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări.

Vă reamintim că Adrian Mureşan a fost, în 2004, candidatul PSD la Primăria Bistriţa. El a pierdut cursa în faţa lui Vasile Moldovan (PDL), deşi promitea că duce oraşul pe calea europeană. Fotografiile din josul paginii sunt de arhivă.

Cristiana Sabău

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.