Când ai luat ultima oară o pauză binemeritată? O pauză adevărată, în care să îţi aduci atenţia către momentul prezent, să inspiri profund şi să te bucuri cu adevărat de ceva ce îţi face plăcere? Din păcate, grijile şi task-urile vieţii de zi cu zi te pot absorbi rapid, astfel încât să simţi că rămâne din ce în ce mai puţin timp pentru tine.
Totuşi, din când în când, e bine să programezi mici momente în care să pui frâna, să te deconectezi de la sarcinile zilnice şi să îţi (re)aminteşti să te bucuri de clipa prezenta.
Nu e deloc dificil şi nu necesită schimbări majore sau cheltuieli, crede-ne pe cuvânt şi vezi mai jos 5 metode testate, pe care le poţi implementa chiar de azi:
1. O baie sau un duș conștient
Momentul în care faci o baie sau un duş se poate transforma uşor într-un adevărat ritual de relaxare. Ce ar fi să îţi aduci atenţia către prezent, către ceea ce simţi şi să nu laşi grijile să-ţi acapereze mintea? Când faci un duş sau o baie încearcă să te bucuri de fiecare moment. Respiră adânc, savurează mirosul gelului de duş şi concentrează-te pe aici şi acum.
Un astfel de mic ritual poate deveni o soluţie rapidă ca să scapi de stresul de peste zi şi să te relaxezi cu adevărat.
2. Detox digital – măcar pentru 30 de minute
Ca să te ancorezi mai des în prezent şi să laşi grijile şi stresul cotidian deoparte, oferă-ţi cel puţin 30 de minute de detox digital pe zi. Ce înseamnă detox digital? Este vorba despre renunţarea la telefon, laptop, televizor sau orice alt device digital. Încearcă ca în cele 30 de minute să citeşti, să faci o plimbare, să porţi o conversaţie cu cineva drag sau să practici un hobby, precum pictura sau dansul. Există o mulţime de activităţi ce nu implică folosirea unui telefon sau laptop, foarte multe dintre ele chiar 100% gratuite.
3. Mănâncă fără distrageri sau grabă
Obiceiul de a mânca pe fugă, în timp ce te uiţi la TV sau pe telefon ori în timp ce lucrezi sau faci alte activităţi, nu îţi aduce nimic bun, dimpotrivă. Atunci când mănânci pe grabă sau neatent rişti să mănânci prea repede, să nu mesteci bine alimentele, ba chiar să te confrunţi ulterior cu balonare sau alte simptome digestive.
Pentru sănătatea ta şi starea ta de bine, încearcă să mănânci încet, atent şi conştient de fiecare dată. Nu doar că îţi vei aduce atenţia în prezent şi te vei bucura de mâncare, ci este posibil să îţi îmbunătăţeşti şi digestia.
De asemenea, îţi poţi forma un ritual după masă, în care să savurezi o băutură bună, precum un ceai, să aranjezi lucrurile în bucătărie sau să te bucuri de câteva minute de stretching.
4. Ia o pauză şi respiră
De-a lungul zilei, încearcă să îţi iei câteva pauze de respiraţie. Acestea te vor ajuta să aduci atenţia către momentul prezent şi să te relaxezi. Nu trebuie să faci ceva special, ci pur simplu şi să închizi ochii, să îţi relaxezi corpul şi să respiri profund. Poţi face asta pentru un minut, două, trei sau oricât timp doreşti.
Dacă vrei, poţi chiar să îţi programezi una sau două sesiuni scurte de meditaţie pe parcursul zilei. Sesiunile de meditaţie de 3-5 minute sunt ideale pentru pauzele scurte, fie că eşti la birou, fie că eşti acasă. Foloseşte o perechi de căşti wireless dacă ai nevoie de muzică de relaxare sau meditaţii ghidate. Căştile wireless JBL sunt ideale când vrei să blochezi zgomotele din exterior, indiferent că asculţi muzică, meditaţii ghidate, podcast-uri sau foloseşti funcţia de anulare a zgomotului.
5. Alege un moment special doar pentru tine
Ca să nu mai trăieşti pe grabă, mereu cu gândul la trecut său viitor, găseşte câte un moment doar pentru tine în fiecare zi. Poţi alege o oră de lectură dimineaţa, sport după ce vii de la muncă, meditaţie înainte de culcare, gătit sau orice altceva simţi că îţi aduce bucurie.
Desigur, există o mulţime de variante când vine vorba de mici momente pentru tine, de la practicarea unui hobby şi până la studiul online pe laptop sau telefon ori ascultarea unui podcast. Tehnologia, de la laptopuri şi până la telefoane, te ajută să îţi găseşti mai uşor activităţi plăcute, în care să găseşti un moment de respiro, cu condiţia să le foloseşti înţelept.
Un astfel de ritual îţi poate fi de folos pentru a-ţi crea un echilibru şi a găsi momente de relaxare autentică.
O pauză de respiro, în care să te focusezi pe momentul prezent, să petreci timp cu tine şi să te relaxezi este mereu binevenită. Încearcă să faci loc în program cât mai multor astfel de momente, pentru că le meriţi cu vârf şi îndesat.
Comentarii recente