Actualitate

Arteziana din Ștefan cel Mare, mai scumpă. Nouă instalație de lumini

La prima rectificare a bugetului local pe 2015, au fost alocați încă 61.000 de lei pentru lucrările la fântâna arteziană de pe str. Ștefan cel Mare, bani care se adaugă celor 164.000 de lei repartizați la începutul anului de CL Bistrița.

Suma respectivă este necesară pentru racordarea cu zona betonată rămasă după desființarea unui chioșc, dotarea cu instalații de lumini și adaptarea instalației hidraulice la acestea, a precizat municipalitatea.

1 fantana arteziana st cel mare lucrari iul 15 2 fantana arteziana st cel mare lucrari iul 15 3 fantana arteziana st cel mare lucrari iul 15 4 fantana arteziana lucrari st cel mare iul 15

”Faptul că inițial au fost prevăzute jeturi de apă simple nu cred că trebuie să ne mulțumească, faptul că au fost prevăzute doar lumini albe nu cred că trebuie să ne mulțumească. Am decis împreună cu constructorul să suplimentăm bugetul pentru a înlocui pompele cu altele, să punem un sistem de automatizare pentru schimbarea luminilor și să racordăm la trotuar. Sunt doar 61.000 de lei”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

Lucrările sunt executate de SC Indcon SRL Bistrița.

1 fantana stefan cel mareProiectul ”Amenajare fântână arteziană şi spaţii verzi pe str. Ştefan cel Mare” avea o valoare totală inițială de 347.380 lei, până la finalul anului trecut fiind cheltuiţi în acest fantana Stefan cel Maresens 196.456 lei. Din bugetul local pe 2015 au fost alocaţi 164.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor, iar la rectificarea din 23 iulie încă 61.000 de lei.

Această fântână are ca temă principală zodiacul european, elementul său central fiind Vărsătorul. Fântâna va fi formată dintr-un un bazin în formă circulară placat pe pereţii interiori şi exteriori cu materiale de finisaj durabile. Jocurile de apă imaginate (în diverse forme: jeturi simple, parabolice, piruete, coadă de păun) vor fi independente sau în perechi şi grupuri. Accesorizarea fântânii se face cu diuze, corpuri de iluminat subacvatic, filtre, etc. Vor fi armonizate cu un sistem de iluminare care va accentua jocurile de apă şi care poate avea reflectoare cu lumină divers colorată. Totodată, se va realiza un sistem de iluminat pietonal şi arhitectural, se vor proiecta spaţii verzi, spaţii plantate cu flori şi cu arbuşti ornamentali. Piaţeta va asigura condiţii de promenedă, recreere, prin amenajări peisagistice şi dotări cu mobilier urban.

Conform prevederilor bugetare, alte două fântâni arteziene trebuie să intre în reparaţii: cea din Piaţa Petru Rareş, cu 197.530 lei, şi cea de pe Calea Moldovei, cu 2.429 lei.

Totodată, în această perioadă se lucrează la unele din fântânile arteziene de pe traseul axelor turistice, în proiectul de reabilitare a pasajelor, cea mai mare fiind pe pietonalul Liviu Rebreanu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.