La Bistriţa, la mijlocul lunii decembrie, mercurul termometrelor arată aproape zece grade cu plus. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată, a declarat, în exclusivitate pentru Timp Online, şeful Staţiei Meteorologice Bistriţa, Aurel Marcu.
„Potrivit normelor climatologice multianuale, e mult prea cald. La ora aceasta, ar trebui să fie cel mult între zero şi cinci grade. Şi ieri (luni -n.r.) la Bistriţa s-au înregistrat nouă grade. Ziua sunt cu 7-8 grade mai multe decât ar fi normal pentru această perioadă. Noaptea, temperaturile au ajuns şi ele pozitive. Din experienţa mea, nu a mai fost niciodată o iarnă atât de caldă. Au mai fost luni de decembrie cu temperaturi de 8-9 grade maxime, însă noaptea au fost temperaturi negative. Să fie însă aşa, zile de-a rândul extrem de calde, niciodată. E prima oară când avem un decembrie atât de călduros. Nu e bine. Săptămâna aceasta am atins maxime istorice la cumul de temperaturi în sensul că, zile în şir, au fost temperaturi peste opt grade ce nu am avut niciodată în luna decembrie”, a spus Aurel Marcu.
Directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare în Pomicultură Bistriţa, dr. Ioan Platon,ne-a spus că vremea extrem de caldă e periculoasă şi pentru fructele din depozite care nu au atmosferă controlată. „Vremea aceasta favorizează deshidratarea fructelor acolo unde nu e asigurată umiditatea corespunzătoare. În ce priveşte pomii, există riscul să recircule seva. Au fost nişte ierni, în ultimii ani, când plantele nu au intrat în repaos vegetativ total. S-au putut vedea prin parcuri trandafirii care au rămas verzi, nu s-au ofilit. Acestea sunt riscurile. Grâul riscă să răsară şi apoi să îngheţe dacă va veni un val de frig. (…) În ce priveşte pomii, e periculos pentru că soarele bate pe tulpini, circulă seva, iar noaptea când scad temperaturile, îngheaţă şi are loc o degradare a soarţei de pe trunchiul copacilor”, a spus domnia sa.
Întrebat dacă schimbările climatice ar putea schimba profilul culturilor din zona noastră, iar Staţiunea va trebui să producă portocali sau kiwi, Ioan Platon a spus: „Încet, încet, acesta va fi viitorul. Aşa cum se ştie, pe plan mondial se estimează creşteri de temperatură cu câte un grad. Deja a crescut cu un grad peste media multianuală. De exemplu, în primăvara acestui an, luna aprilie şi începutul lunii mai, am avut 28 de grade, ceea ce e anormal pentru zona noastră. În viitor s-ar putea să luăm speciile din sudul ţării, caisul, piersicul, pe care să le cultivăm în nord. Dacă la ei se va produce fenomenul de deşertificare şi se va instala o climă secetoasă, atunci ce e în sud, vom transfera la noi, în nord”, a spus Ioan Platon.
Un argument în plus pentru a nu „topi” 6-7 milioane de Euro pe o utopie.
Dacă cineva ține morțiș să arunce cu banii pe fereastră s-o facă cu banii lui, nu a bistrițenilor!
Bine spus Adrian.Da nu sa poate sa stam cu mainile la spate.Tov primar nu va legati numele de ceva ce nu va functiona…Nu pradati banii pe prostii.Mai bine faceti o replica la Baile Figa.Acolo incaseaza milioane in fiecare an.Fiti intelept!
Daca se gandeste bine poate face ce va merge. Avem in apropiere ape sarate , namol terapeutic. Trebuie exploatate resursele naturale de care dispui.
O fi bine, o fi rău? Doar Cretu stie. El e si inginer si economist si meteorlog de serviciu. Primaru STIE TOT.