Testele pe bază de salivă au ajuns și în școlile din Bistrița, dezasamblate, iar în unitățile mari, precum Școala Gimnazială nr.1 Bistrița, a fost nevoie de zece profesori care au lucrat timp de patru ore să le pună în pungulițe cumpărate cu bani ai asociației de părinți, atrage atenția consilierul local PMP Oana Săcălean, membru în Consiliul de Administrație. Situația se va repeta săptămânal, ceea ce nemulțumește pe toată lumea.
”Afirmația domnului Ministru al Educației Sorin Cîmpeanu prin care susținea zilele trecute că nu este niciun haos legat de problema testelor de salivă dezasamblate, a fost practic contrazisă astăzi la Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița, iar concluzia a fost că asamblarea testelor de salivă generează haos în scoli și nemulțumirea cadrelor didactice!
În urma discuțiilor avute azi în Consiliul de Administrație la Școala Gimnazială Nr 1 Bistrița s-a concluzionat că:
- Pentru a asambla 2600 de teste pentru elevii școlii (2 teste pentru fiecare elev) au fost necesare 4 ore de muncă și implicarea a 10 cadre didactice să asambleze testele! Iar acest lucru trebuie să se întâmple săptămânal! Profesorii sunt revoltați că trebuie să facă dânșii această treabă și consideră că datoria cadrului didactic este să predea, nu să asambleze teste!
- În această săptămână au fost utilizați bani din fondul asociației de părinți pentru a se achiziționa cele 1300 pungi necesare ambalării testelor, iar de săptămâna viitoare săptămânal se vor achiziționa 1300 de pungi din fondul școlii, o cheltuială în plus pentru fiecare școală!
- Cu siguranță asamblarea testelor de salivă de către profesori generează nemulțumiri în rândul profesorilor de la majoritatea școlilor, iar Ministrul Educației și al Sănătății ar trebui sa găsească o soluție rapidă în a trimite teste asamblate în școli!”, a scris Oana Săcălean.
Aceeași problemă o ridică, ironic, și profesoara Elena Borș, fost inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean în timpul guvernării PDL, cadru didactic la Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița:
”Vine Moș Nicolae!
- Se dau (școlilor) testele de salivă destinate elevilor: ambalate impecabil în cutii/pungi care conțin 25 de piese de același fel;
- Se cere: ambalați un test individual, format din 5 piese, aflate separat în cutiile/pungile menționate mai sus; grupați câte două teste în altă punguliță (fiecare elev primește două teste pe săptămână); grupați pungile care conțin cele două teste, în pungi individuale pentru fiecare clasă, conform numărului de elevi;
Testare: Găsiți o asemănare și o deosebire între o linie de asamblare din fabrica X și școală!
Bonus: Pungulițele se achiziționează din fonduri proprii, că de aia suntem sector neproductiv!
Hai la testarea cea mare! Noroc că am fost botezați și de un cămătar!”, a scris pe Facebook profesoara Elena Borș.
Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. La nivelul fiecărei unități de învățământ se va organiza procesul de testare. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program.
Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate.
Miniştrii sănătăţii şi educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat un ghid video, format din trei clipuri de câteva minute, în care arată cum se utilizează testele de salivă pentru depistarea COVID. În primul clip, postat pe rețelele sociale, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, explică în detaliu toate componentele şi felul în care se folosesc aceste teste.
În al doilea clip apare Sorin Cîmpeanu, în calitate de cadru didactic, alături de un elev de 10 ani. Ministrul educației arată cum se utilizează un test de salivă, afirmând că administrarea acestuia de către orice persoană fără pregătire medicală durează mai puţin de un minut.
În cel de-al treilea – și ultimul – videoclip este prezentat modul în care se pregătesc testele antigen pe bază de salivă.
Primele teste de depistare COVID-19 pe bază de salivă, din lotul de 6,5 milioane de bucăţi, au ajuns joi, 25 noiembrie. Folosirea în şcoli a testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă a fost aprobată pe 8 octombrie, printr-o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Rezultatele testelor nu sunt recunoscute de către Direcţiile de Sănătate Publică, fiind nevoie de o confirmare a infecției printr-un test rapid antigen sau unul RT-PCR.
Da..din nou bataie de joc la adresa cadrelor didactice care se supun umil la tot ce dictează ministerul. Sa nu mai vorbim de faptul ca mai marii noștri conducători nu și au asumat aceasta testare și nu au dat o lege , asa ca foarte mulți parinti revoltați deja au semnat declarații ca nu accepta testarea nici la școală, nici acasă! Ce mai…ne jucam, ne batem joc de oameni, facem bani cămătarilor și cam atât! Profesorii aruncați în fata și restul începând cu președinte, ministru și isj uri s au spălat pe mâini precum Pilat . O tara fără legi, o tara în care fiecare face ce îl taie capul și unele culte precum cel penticostal fac singuri legea și nu se supun la nimic, decât banului și afacerilor! Atat!
Lasa ca nu au lucrat degeba au zece la suta procent…….
Voi cu munca , ei cu banii /La fel ca americanii…Culmea ironiei este faptul ca „BOTEZATII” sI „CAMATARII” sunt in raport de ordonare cu statul , cel care nu are bani de salarii si pensii dar are banii pentru firme de intermediere. Eu stiam ca statul are firme specializate pentru achizitii de echipamente si materiale necesare in timpul pandemiei dar se pare ca acestea nu au fost „intrebate”. A fost intrebat un „botezat” si acesta a raspuns prompt :” Fratilor dati banii ca va aduce baiatul testele…Cum? Asa cum s-o putea! Le voi lua en gros si le voi vinde cu amanuntul! O sa va descurcati voi…Credeti ca a fost caiet de sarcini , in care sa se prevada modul de predare a acelor teste? Nu a fost , credeti-ma …Marseviile nu se pot face decat cu stirea autoritatilor. Asta-i treaba…
Atrag atenția sindicatelor din invățământ să se autosesizeze și să ceară urgent reglementarea situației. Ore intregi, directori, cadre didactice și auxiliare au asamblat aceste pachete cu teste. Cei care au câștigat licitația trebuiau să le ofere în condiții sterile și gata asamblate, dacă tot și-au luat banii. Este o nesimțire și o bătaie de joc din partea ministerului la adresa unor oameni care nu au in fișa postului astfel de atribuții!
Și ce o sa facă sindicatele? Când a fost ultima ieșire în strada de minim 10 mii de oameni ? În afara de comunicate de 2 lei ce fac? NIMIC. Și nu se va schimba NIMIC. Ma scapă rasul când vad la cine apari sa va ajute))))
Daca astia care sunteti intelectuali ati ajuns sa stati si sa asamblati niste rahaturi ce îmbogatesc niste interlopi atunci sunteti fraierii de serviciu si va meritati soarta.
Treaba voastra e sa predati la catedra, sa va îndepliniti sarcinile trecute în fisa postului, nu sa faceti „lego” cu chinezarii importate la kil.
Când au venit aia de la inspectorat ca sa va puna sa faceti altceva decât va e meseria trebuia sa le aruncati în capul lor sau în curtea inspectoratului gunoaiele alea importate de „dresorul de lei si fraieri” si un chilotzar homosexual.
Decât sa va schelalaiti pe facebook sau prin online mai bine ati face ceva demn si i-ati trimite la plimbare pe aia care-si bat joc de voi si de profesia voastra.
Daca voi nu aveti respect de sine cum ati vrea ca sa va respecte altii?
Da, din păcate, chiar dacă nu-mi place limbajul postării, sunt de acord cu conținutul său. Îmi asum inacțiunea, dar este foarte greu dacă nu există unitate și coeziune în acțiune din partea tuturor. Se pare că , încă mai avem multe de învățat în acest domeniu.
citizen,de data asta ai un like…
ce sa-ti spun!!! numai altii sa stea peste program sau sa faca ceva in plus in pandemia asta!!! ce au facut atat de greu??? au pierdut orele in privat sau ce??? chiar nu mai putem face nimic desi traim astfel de vremuri? ce exemplu dau ei, ca se plang de orice? asa se invata si elevii, sa nu mai puna mana pe nimic, numai daca e pa bani sau sa faca altcineva, indiferent de situatie!!! daca va dadea bani, erati primii nu-i asa? ca acesta pare sa fie mesajul! nu solidaritate, nu voluntariat, nu intelegere pentru situatia grea prin care trecem. Si sa nu uitam ca aia pe care ii criticati ca au facut prost….sunt rezultatul muncii voastre….dusi pana in clasa a 12 -a fara sa stie sa scrie sau sa citeasca corect.Ca sa va pastrati orele catredele, etc. despre ce tot vorbim??
Voluntariatul presupune ca îl faci pentru binele unei comunitati, nu ca sa justifici afacerile oneroase ale unor interlopi care îsi bat joc inclusiv de sanatatea publica.
Nu stiu cât de sterile si sigure mai sunt testele alea dupa ce trec prin n-spe mâini, dar probabil ca pentru tine nu este o problema.
Voluntariat era daca stateau alea 4 ore ca sa mai faca ceva ore suplimentare cu elevii, si apropo, sa stii ca unii dintre ei chiar fac, mai ales la materiile de examene.
Sa pui niste oameni pregatiti dpdv intelectual ca sa faca o munca pe care o poate face oricare prost „fara sa stie sa scrie sau sa citeasca corect” astea sunt într-adevar smecherie si tupeu maxime.
Tot timpul cadrele didactice au stat smirna in fata puterii indiferent de culoarea politica iar directorii de scoli au adus osanale edililor din administratia romaneasca pentru unele transformari normale din scolile tarii.
Asa ca au avut de suferit si la majorarile de salarii si la conditii de munca fiind mereu pasati ultimii si uitati .
La greci, francezi,englezi si nemti dascalii au fost cu mult mai galagiosi in strada cu pancarte si au avut de castigat .
Felicitari intregii administratii conduse de IOAN TURC !
Tibi, prietene, asa e în democrație: unii cu comisioanele grase, alții cu munca voluntară, iar cei ce trebuie sa ia atitudine, nu pot spune nimic, sunt la dispoziția partidului mult iubit…