Actualitate

De ce nu se pot face drumuri în cartierele noi ale Bistriţei. Liberalii vor reguli pentru toată lumea

Preşedintele PNL Bistriţa, consilierul municipal Sorin Hangan, susţine că Planul Urbanistic General (PUG) al Bistriţei este atât de prost întocmit încât ar trebui refăcut cât mai de repede. Potrivit acestuia, PUG nu are reguli clare pe care să le respecte toată lumea aşa încât decizia de a autoriza sau nu o construcţie este la latitudinea administraţiei locale ce are de partea ei o majoritate şi în Consiliul Local.

„Avem pentru şedinţa de luni două Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Adică e vorba de o insulă undeva în Sigmir. Din extravilan o introducem în intravilan. Aşadar acolo se va putea construi P+2+M. Acum proprietarul face o construcţie, dar deţine o suprafaţă de un hectar şi jumătate unde acum metru pătrat e mai ieftin, introducând-o în intravilan, automat preţul terenului creşte, se dublează. Nu m-am opus, că nu vreau să fiu Gică contra, dar suprafaţa de teren pe care o lasă proprietarul ca şi cale de acces ar trebui donată statului român, aşa cum a făcut domnul Radu Moldovan (preşedintele CJ -n.r.) când a fost vorba de drumul de acces din faţa casei lui. Eu nu cred că această persoană care îşi dublează preţul terenului nu poate face acest lucru. Proprietarul s-a angajat că lasă, dar ştiţi cum se întâmplă: vinde parcelele alea la alţi 20 de proprietari şi toţi au pretenţia să fie despăgubiţi, iar primarul nu vrea să dea bani pentru despăgubirea acestora”, a spus Sorin Hangan, în opinia căruia persoanele care primesc autorizaţii de construcţie ar trebui obligate să doneze statului terenul pentru construirea căilor de acces, iara cest lucru nu se întâmplă în prezent.

Beneficiarii autorizaţiilor de construcţie doar se angajează că vor ceda teren, dar de cele mai multe ori nu o fac, aşa încât se ajunge în situaţia în care nu se mai pot construi drumuri în cartiere noi fiindcă terenul e privat şi statul nu investeşte în despăgubirea proprietarilor.

„Noi am putea elimina aceste lucruri. Spunem că suntem oraş modern, dar ne comportăm total diferit. În Franţa, în Germania, în Italia. Acolo, când se urbanizează o zonă se lasă loc pentru drum, se pichetează, se duc utilităţi la fiecare proprietate şi i se pune un impozit proprietarului. Când primeşte autorizaţia de construcţie şi merge cifa cu beton şi descarcă, îşi spală roţile. Dacă iese altfel pe asfalt primeşte o amendă mai mare decât maşina. Noi nu vrem să avem reguli. De doi ani mă lupt: am spus că PUG e o lege, ca şi Codul Fiscal. Noi trebuie să facem nişte norme de aplicare a PUG, adică pe Bulevardul Republicii facem toţi clădiri cu opt etaje sau numai unii? Dacă avem reguli, să fie pentru toată lumea. Dar nu vrem să facem reguli, fiindcă atunci ţine de latitudinea noastră (a primarului – n.r.) dacă vrem sau nu să permitem anumite construcţii”, a spus Sorin Hangan.

La rândul lui consilierul municipal Ioan Peteleu a subliniat că, în momentul în care se face un PUZ sau se dă o autorizaţie de construcţie ar trebui să se ceară acea retragere (câţiva metri lăsaţi pentru amenajarea de căi de acces -n.r.). Acea retragere înseamnă dezmembrarea terenului, o procedură birocratică în plus. Ioan Peteleu crede însă că problema ar putea fi rezolvată dacă în momentul în care se dă autorizaţia de construire proprietarul vine cu dezmembararea făcută. Al doilea pas ar fi pichetarea terenului.

8 comentarii

  • Hotărârea nr.136/14.11.2013, privind aprobarea documentaţiei de urbanism a fost adoptata in 14.11.2013. Domnul consilier municipal Sorin Hangan a votat atunci „pentru” si nu a avut comentarii sau obiectii. Mai mult decat atat niciunul din colegii domniei sale nu au votat impotriva si nici nu au avut obiectii. Domnul Peteleu era la vreme aceea viceprimar si, cel putin teoretic avea un cuvant de spus la intocmirea PUG. Singurii consilieri care au votat impotriva au fost consilierii ecologisti care nu puteav vota un PUG care era prevazut traseul centurii ocolitoare a Bistritei prin Padurea Codrisor.

  • Nu se vede nici un sfert din ce s-a cheltuit in municipiu un ultimii 9 ani , sub administratie PSD . Orasul e murdar , lucrarile publice au fost facute de mantuiala la preturi exorbitante , s-au luat credite aiurea pentru Wonderland-uri , partii de schi , poduri in panta nefunctionale si veverite chinuite in mod inutil . Aparem in presa centrala ( Adevarul ) cu taxe aberante , pe umbrire ( taxa de pasunat -110 lei / an / hectar de pasune ) , pe carucior ( 35 de lei / an ) , pe usa ( 240 lei ) , pe scari ( 95 de lei / luna ) , etc . Ii intereseaza venituri din astfel de taxe nu din proiecte finantate cu bani europeni . Ne mai lipsea doar un pasaj metalic pe Independentei ca sa stricam toata aura medievala a orasului . In rest le avem pe toate . Probabil ca se mizeaza pe turisti care sa se cruceasca . E trist ca nu au capacitatea sa valorifice potentialul orasului . Cu totii avem numai de pierdut .

  • mult respect domnul OVIDIU FLOREAN aveti perfecta dreptate.Ce spuneti de traficul aglomerat de pe centura BISTRITEI si dn 17 oras BECLEAN.cE PUTEM face?.pana in prezent nimeni nimic. MULTUMESC.o zi buna.

    • Se pot face multe domnule Mihai dar nu cu ăştia . Sunt corupți , incompetenți şi se țin doar de minciuni şi combinații . O să facă DNA-ul ordine cu ei curând şi vor ajunge acolo unde le este locul . Până vor face o centură ocolitoare , în centrul Becleanului , la trecerea aia de pietoni la care se face coloană de maşini de 500 de metri , ar trebui obligatoriu pus un semafor . Iti ia 15 minute să traversezi oraşul , iar miercurea în zi de târg , chiar mai mult .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.