Asociația Autism Europa – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț a participat împreună cu organizațiile membre FEDRA la conferința ”Împreună rupem bariere pentru autism” organizată de FEDRA și Teatrul Național I.L.Caragiale București.
AAE a invitat toți reprezentanții județului în Parlamentul României la această conferință, însă au participat doar doamnele deputat Cristina Iurișniți – USR și Doina Pană – PSD.
Marți, 5 februarie 2019, în Sala MEDIA a Teatrului Național a avut loc conferința ”Împreună rupem barierele pentru autism” organizată de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist – FEDRA și Teatrul Național “I.L.Caragiale” București- TNB.
La conferință au participat parlamentari PSD, PNL, USR și PLUS din comisiile de specialitate precum și reprezentanți ai instituțiilor publice (CNAS, Administrația Prezidențială, Guvern), care și-au exprimat public intenția de a sprijini inițiativele federației.
Conferința a avut ca obiect integrarea școlară și socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist și crearea unui climat favorabil pentru creșterea calității vieții persoanelor diagnosticate cu tulburări de dezvoltare.
Scopul evenimentului este acela de a mobiliza autoritățile centrale și factorii politici în vederea finalizării cadrului legislativ necesar pentru buna dezvoltare a persoanelor cu TSA din România și a familiilor acestora.
Participanții la conferință au admirat picturile realizate de Radu Plopeanu, adult diagnosticat cu tulburare de spectru autist și au ascultat l-au ascultat cu încântare pe – Eduard Dragu Sălăgean, tânăr diagnosticat cu tulburare de spectru autist, care le-a oferit un recital de pian. De asemenea, au ascultat și prezentarea lui Andrei Stan – licean diagnosticat cu autism care și-a povestit experiența personală.
Programul conferinței a cuprins și o scurtă trecere în revistă a situației persoanelor cu autism, prezentată de Gabriela Plopeanu, președinte FEDRA, precum și o pledoarie pentru susținerea neurodiversității, prezentată de Ana Dragu, vicepreședinte FEDRA, urmate de discuții libere cu invitații, moderate de actorul Mihai Călin.
Și-au oferit public suportul Diana Păun – consilier Administrația Prezidențială, Emanuel Ungureanu, Vlad Alexandrescu, Cristina Iurișniți – USR, Adriana Săftoiu PNL, Vlad Voiculescu – PLUS, Roxana Mânzatu și Oana Pintilei – PSD, șefa Comitetului interministerial de elaborare a Planului Național pentru Autism, Sorin Ilieș, analist comportamental acreitat BCBA, consultant FEDRA, Șiclovan Cristina – CNAS, Bogdan Fitiu, psihiatru pediatru, Dorina Chiriac – actriță, Mircea Pașca, adult cu autism.
Dintre măsurile concrete menite să demonstreze buna credință a actorilor politici și administrativi, măsuri fără impact bugetar, dar cu potențial uriaș în îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu tulburări de dezvoltare, s-a pus accent pe câteva care au caracter imperativ:
- Crearea unui Registru național al persoanelor cu tulburări din spectrul autist.
- Adaptarea examenelor și testărilor naționale pentru copiii cu cerințe educative speciale.
- Locuri speciale în licee și școli profesionale pentru elevii cu dizabilități neuropsihice.
- Monitorizarea incluziunii în învățământul de masă și alocarea de resurse proporționale cu nevoile școlilor.
- Efectuarea screeningului timpuriu de către medicii de familie și monitorizarea efectuării acestuia.
- Măsuri de suport pentru adulții cu tulburări de dezvoltare: decontarea terapiei, dreptul la muncă, locuințe protejate.
- Decontarea reală a serviciilor psihologice care, în contextul specialităților medicale psihiatrie și neurologie constituie tratamente esențiale și obligatorii și nu servicii ”conexe” actului medical, cum sunt încadrate în prezent.
- Servicii evidence-based în mediul cel mai puțin restrictiv cu putință pentru persoanele diagnosticate cu tulburări de dezvoltare.
”Mulțumim tuturor celor care au dat curs invitației noastre și în urma dezbaterilor suntem încrezători că am reușit să determinăm toți factorii de decizie ca, alături de actorii sociali, de părinți și de persoanele cu autism, să lucreze împreună, transpartinic, pentru a îmbunătăți situația copiilor și adulților cu TSA în România. FEDRA se va implica, ca și până acum, direct și nemijlocit în realizarea Planului Național pentru Autism 2020-2022 în curs de realizare sub coordonarea Cabinetului Primului Ministru”, a transmis Ana Dragu printr-un comunicat.
Adaugă comentariu