Asociaţia Bistriţa Civică a reuşit să adune doar 2000 de semnături din cele 4000 de câte ar avea nevoie pentru a depune un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care plata pazei în şcoli să fie suportată de bugetul local.
La dezbaterea publică organizată, luni, preşedintele organizaţiei, Adrian Florin Chereji, a explicat că propunerea organizaţiei pe care o conduce este aceea de a pune pe un făgaş corect securitatea elevilor şi a cadrelor didactice din şcolile bistriţene, respectiv preluarea efortului financiar a acestui serviciu de către bugetul local.
„Există prevederi atât în atribuţiile Poliţiei Locale, cât şi a Poliţiei judeţene, există lege specială privind siguranţa unităţilor de învăţământ, nu sunt toate convergente, dar noi am propus prin acest proiect de hotărâre de Consiliu Local ca, începând cu data de 15 septembrie, paza unităţilor şcolare să fie asigurată de Poliţia Locală. În cazul în care efectivele Poliţiei Locale nu sunt suficiente pentru a prelua integral paza unităţilor, se va apela la firme de pază acreditate, iar plata acestora să fie suportată de la bugetul local. (…) Cred că o parte dintre poliţiştii locali pot fi în locuri mai sensibile. Nu noi le stabilim. Există o Comisie Locală de Ordine Publică (CLOP), prezidată de primarul municipiului din care fac parte şi Poliţia Locală, Poliţia Municipală, sunt atribuţii şi pentru Jandarmeria Română, dar numai în situaţii speciale. Ca să putem pune acest proiect pe masa Consiliului Local, trebuie să adunăm semnături din partea a cel puţin 5% cetăţenii cu drept de vot din Bistriţa. Am primit de la secretarul municipiului cifra oficială a cetăţenilor cu drept de vot care e de 76.496. Cinci la sută înseamnă 3850. Ca să fim siguri ne trebuie cel puţin 4000 de semnături, dar până acum nu am strâns decât 2000”, a spus Adrian Florin Chereji.
El a făcut referire şi la afirmaţiile primarului Ovidiu Creţu care ar fi spus că demersul este unul electoral.
„A fost o emisiune în care domnul primar spunea că cineva sigur îşi face campanie electorală şi, cu siguranţă, se referea la mine, dar eu am făcut o declaraţie cât se poate de clară că nu candidez. Nu am niciun interes din această chestiune. S-ar fi putut ca unii părinţi să nu fi vrut să semneze acest proiect de hotărâre întrucât li s-a părut că e ceva ascuns în spatele acestui proiect. Încă din 2015 militez pentru paza unităţilor şcolare suportată de la buget. Eu vreau să mergem să folosim căile legale pentru a impune voinţa cetăţenilor în anumite domenii. Nu vreau să ajung la situaţii extreme, dar se pare că nu ştiu numai de frica oamenilor mulţi. Poate va trebui să apelăm şi la lucrul acesta, dar eu încă sper că putem trece prin Consiliul Local o hotărâre iniţiată de cetăţeni. La un buget de 200 de milioane de lei cât are Bistriţa, un milion de lei nu mi se pare mult să cheltuim pentru siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice. Am văzut că s-au pus în mişcare şi autorităţile, iar părerea mea este să nu lăsăm proiectul de hotărâre în această fază. Până nu vedem hotărârea de Consiliu Local prin care se stipulează că se preia în subordinea lor această activitate să nu lăsăm garda jos”, a spus Adrian Florin Chereji.
La dezbaterea publică au participat consilierii municipali Sorin Hangan şi Gheorghe Tuţă, dar şi deputatul Stelian Dolha, candidatul PNL la Primăria Bistriţa. Participanţii au susţinut poziţia organizaţiei şi au venit cu diferite propuneri pentru îmbunătăţirea proiectului de hotărâre care va fi depus.
„Primarul Ovidiu Crețu spune că la Bistrița, care nu este ”un oraș al pușcăriilor”, lucrurile nu trebuie schimbate într-o anumită privință și că trebuie să se meargă pe o variantă europeană, altfel ar fi o jignire”
Asa este Bistrita este un oras ( inca) al OLIGARHIILOR amplasati in jurul lui CRETU si al unui partid SOCIAL ( PSD ) doar cu numele !
In realitate sunt niste snapani care sifoneaza bani publici pe proiecte fanteziste !
Jos Cretu !
Cel mai mult deranjeaza faptul ca societatea sa dezvoltat in una agresiva si ca avem de nevoie forta de ordine la scoli. Un director de scoala prezent a descris exact realitatea in scoli. Trebuie se ne adaptam la realitate si in paralel se gasim solutia pentru o schimbare spre bunul simt, simtul civic si sa indepartam brutalizarea societati in favorul unei societate cu respect reziproc.
Doar scoala singura nu poate face asta. Elevi au avut si cele 7 ani de acasa inainte si pe urma tot 2/3 din timp petrec cu familia. Daca in timpul asta valoriile nu se invata corect, nu avem ce se asteptam de la scoala. Scoala nu poate fi „reparator” si facut responzabil pentru ce se petrece in familia.
Pana nu se va schimba situatia, probabil vom avea nevoie o forma de forta de ordine platita de primarie in scoli.
Daca v-ati fi uitat mai bine in jur, in sala in care se desfasura adunarea, ati fi putut observa domnule Born si cine sunt campionii agresivitatii, exclusivismului, radicalismului si sectarismului din viata publica bistriteana. Bunul simt si simtul civic erau doar in minoritate si accidental prezente.
Deci spuneti ca reprezentanti PNL, Verzii prospat vopsiti ;), dnl Citu si dnl. Munthiu? Pe celelalti in afara de dnl Seleusan, dna Andron si pe „sefa” noastra aici pe site Cristiana Sabau nu cunosteam de cit pe domni Chereji tata si fiu. Deci cei numiti de mine aici sau cei care nu o stiu le faceti responzabil pentru lipsa de educatie si agresivitate in societatea romaneasca?
Eu nu stiu ce se tot chinuie oamenii astia ptr nimic. Pe cuvint.le place asa sa apara in public si sa aiba foloase,ca altceva nu vad.eu personal (fara ajutorul lui Chereji) mi-am rezolvat problema, adica nu platesc aceasta taxa .scurt si fara comentarii.nu poate nimeni sa ma oblige sa platesc,pe copil nu-l poate da afara din scoala.si atunci…….??de ce atita tevatura ?pai …nu e prost cine cere……!e o vorba astA. E valabila si aici.
Dupa ce Asociatia Bistrita Civica (ABC) a facut public un Proiect cetățenesc pentru CL Bistrița, intitulat ”Siguranța în școli, responsabilitatea Primăriei”, primarul Cretu a reactionat pe un post local TV cu aroganta si dispret: „Ni se cere să păzim școlile pentru ca în sălile de clasă sau în curtea școlii lucrurile să se petreacă normal. (…) Școala nu este o pușcărie, elevii nu sunt infractori. Că unii au mai multă energie și ar trebui probabil să facă mai mult sport este adevărat, probabil că apar și probleme între ei, dar să nu dramatizăm, să nu schimbăm lucrurile. (…) Cred că școlile bistrițene sunt școli foarte bune, cred că paznicii înarmați cu bastoane nu își au locul acolo. Am scos sârma ghimpată de peste tot unde am văzut-o în oraș. Trebuie să avem camere de luat vederi, eu cred că ar trebui să mergem pe varianta europeană, nu pe varianta din Bangladesh”.
Reactia nechibzuita a lui Cretu l-a scandalizat pana si pe presedintele CJ, Radu Moldovan, colegul sau de partid care a calificat interventia televizata a primarului ca pe o exprimare nefericită: „Primarul Creţu a făcut multe lucruri pentru municipiul Bistriţa, dar cele două opinii vizavi de Bangladesh şi de faptul că cineva care nu are un salariu să fie propus viceprimar sunt nefericite”.
La cateva zile dupa „exprimarea nefericita” a lui Cretu, un agent de poliție a fost lovit în curtea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” de către un bărbat din Bistrița care făcea scandal în zona unității de învățământ și care spărsese geamul unui buldoexcavator, ceea ce demonstreaza ca problema pazei in scoli este o chestiune serioasa si trebuie tratata cu responsabilitate.