Actualitate Recomandări

Asociația Bistrița Civică reia lupta pentru salvarea copacilor din zona centrală

După ce Primăria Bistrița a dat asigurări că va revizui proiectul și nu va distruge parcul dendrologic de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, activistul de mediu Marius Bălan de la Asociația Bistrița Civică a ținut să le reamintească aleșilor locali că mai există un proiect asupra căruiatrebuie să se aplece cu grijă: ”mineralizarea” Pieței Centrale, proiect împotriva căruia s-au pronunțat deja peste 5000 de bistrițeni care au semnat petiția Bistriței Civice.

”La parcul dendrologic (de la Colegiul Național Liviu rebreanu – n.r.) se zăresc ceva speranțe că nu este așa de drastic precum am perceput noi, dar e bine că am făcut un pic de gălăgie. Eu în Compartimentul Spații Verzi actual nu am încredere deloc, cu excepția unui singur om. Vă rog foarte tare să nu uitați că, în premieră pentru Bistrița, Marius Bălan și Bistrița Civică au strâns 5000 de semnături împotriva mineralizării Pieței Centrale și vă atrag atenția că fruntașii liberali și consilierii locali din mandatele trecute au criticat vehement acest proiect. Trei fruntași liberali mie mi-au dat bani ca să ne angajăm avocat în bătălia cruntă la Curtea de Apel Cluj. Chiar dacă am pierdut-o, mai am o speranță că dumneavoastră, cei de azi, nu veți permite distrugeri masive în orașul Bistrița. Paleta asta de culori făcută prin aranjament de primul primar Corneliu Mureșan, al cărui bust va fi dezvelit peste puțin timp, să nu uităm și să nu radem tot pentru că ani la rândul Primăria Bistrița a băgat o mulțime de bani în aranjamente de flori”, a spus Marius Bălan.

El i-a cerut primarul Ioan Turc o întâlnire cu activiștii de mediu în care să se discute despre proiectul pe care Primăria Bistrița vrea să-l implementeze în Piața Centrală.

Conform proiectului inițial conceput de fosta administrație, se dorește eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament, pe motiv că așa se văd mai bine pereții caselor istorice. În urma acestui proiect cromatica naturală din zonă fiind eliminată în totalitate.

Asociația Bistrița Civică solicită Consiliului Local al municipiului Bistrița și Primarului următoarele:

  • Renunțarea la eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament în cadrul proiectului „Modernizare Piața Centrală”.
  • Restrângerea la maxim a suprafeței de teren care se dorește „mineralizată” – maxim 20% din cele 2 hectare cât reprezintă Piața Centrală.
  • Organizarea mai multor sesiuni de dezbatere publică și consultare a specialiștilor din cadrul ONG-urilor de profil înainte de stabilirea propunerii finale de proiectare.

El a adăugat că este important să rămână cât mai mulți copaci în oraș întrucât nu există altă soluție pentru a avea un oraș verde. ”Vă reamintesc că nu există niciun aparat să reducem poluarea. Nu visați că cineva va inventa un aparat sofisticat să reducă poluarea. Suntem probabil singuri în univers și procesul de fotosinteză se găsește pe pământ, nu în lună și în stele sau în alte aplicații. Ca atare ca atare doar arborii și iarba pot reduce emisiile de carbon. Îl felicit pe domnul primar că pe strada Nicolae Titulescu s-au plantat 12 arbori noi. Am văzut că dalelele și pietrele de grantit au fost scoase, iar ceea ce urlu eu de mulți ani și venit vremea să se înfăptuiască. Îmi doresc să revizuiți conceptul idiot de la Cluj fiindcă unificarea vizuală și a câmpului spațial nu au ce căuta dacă noi vrem cu adevărat să ajungem la zero emisii de carbon”.

Marius Bălan a intervenit în timpul ședinței Consiliului Local în care aleșii și-au dat votul pentru Planul Integrat de Acțiune Zero Carbon Bistrița, elaborat în cadrul proiectului “Zero Carbon Cities”, finanțat prin programul european URBACT III, ”un scenariu optim pentru Bistrița care indică evoluția emisiilor de CO2 ale Bistriței în cazul implementării imediate a acțiunilor de reducere a emisiilor cu 40% până în 2030 și atingerea neutralității climatice până în 2050”.

16 comentarii

  • Din punctul meu de vedere merita unificarea vizuala a celor doua simboluri ale Bistritei: Sugaletele si Biserica Evanghelica, chiar cu riscul sacrificarii acelor copaci din zona. Sunt totusi simbolurile care definesc identitatea orasului, la ele te gandesti cand spui Bistrita, trebuie sa le scoti in evidenta ca sa poata fi admirate pe deplin. In acea zona cele doua ansambluri sunt importante si nu copacii, vreau sa vad arhitectura acolo si nu coroane de copaci.
    Da, inteleg ca trebuie sa fim ecoolgisti, dar pierderea acelor cativa copaci ar putea fi compensata in alta parte, sa zicem prin infiintarea unui nou parc in oras.

    18
    14
    • Pentru sănătatea orașului o Pădure Urbană trebuie neapărat așenajată pe strada Drumul Cetății pe terenul unde a fost LDP-ul .

      24
      4
    • Ce pădure urbană vreți voi în mijlocul orașului acolo unde a fost LDp-ul ?! Acolo trebuie făcut Stadionul de Rugby , puteți face pădure urbană cât vreți voi dar nu acolo ci acolo unde a fost Fabrica de Teracotă !

      19
      8
  • Zidul Cetății trebuie eliberat din gratile de închisoare în care a fost încătușat, restaurat, pus în valoare și protejat prin interzicerea acesului autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, aceste străzi trebuie să circule doar pietonii și Biciliștii.

    https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ

    39
    4
  • Ultimii doi sunteti idioti functionali care nu intelegeti ce cititi.
    Ati fost voi cumva la intalnirea cu Primarul sau ati depus voi ideile si proiectul foarte prietenos cu padurea ?
    Trancaniti doar asa ca este liber in loc sa va odihniti ca e mai bine pentru voi.

    2
    32
    • @ Bălane, Când nu ai nici-um argument te rezumi doar a insulta josnic pe alți.

      20
      4
  • Ca stie comentacii cam cum se pune problema trebuie sa ai inclinatii pentru ECOLOGIE si sa te informezi zilnic cu toate schimbarile in domeniu.
    Transmit celor neinformati ca dupa summitul de la Paris din 27 nov. 2015 privind schimbarile climatice, primarul din Lisabona a scos pietrele dintr-o piateta puse de 400 de ani de portughezi si a semanat iarba si copaci.
    Tot la acel summit a fost prezent si O.Cretu si care era tare sfatos ca a stat la un scaun distanta de marele actor LEONARDO DI CAPRIO un mare activist de mediu pentru cei care nu stiu si care militeaza puternic impotriva formariilor de ICU (insule de caldura urbane) ivite odata cu proiectele proaste facute de administratiile lumii cu privire la betonari, dalari taieri arbori din marile orase.Insa OTC dupa ce a sosit acasa a si comandat un proiect total pe dos si nu a invatat nimic de la Paris decat sa cheltuiasca de pomana bani publici.
    Cei ce nu cunosc va spun eu ce inseamna o dalare a unei piete publice.
    Cresterea temperaturii la nivelul de calcare la picior de 5-10 grade suplimentar.
    Nu cred ca va veti simti confortabil ?In plus dispare un ECOSISTEM format in zeci de ani unde si pasarelele ne incanta tot anul.
    Spor la shooping si la bagat la burdihan de 1 Dec. ziua Romaniei !

    6
    32
    • Nu se compara OTC cu tine…Daca el a stat langa Leonardo di Caprio ,tu stai capra lui Leonardo si in spatele tau stau aia care iti dau suturi cand interesul lor o cere.

      9
      2
  • Cine a fost în Italia nu ca turist știe că în Italia sunt sau mai bine zis au fost multe orășele aproape lafel ca Bistrița . Aceste orășele Medievale sunt situate pe culmea dealurilor din aceași considerente idioate ca la noi în Bistrița au pietonalizat totul uitând că în primul rând un oraș trebuie să fie funcțional așa că sau falimentat singure , unele din ele sunt acum orașe fantomă pusti în altele au rămas doar câțiva pensionari care își târăsc beșinile.

    14
    6
    • O situație similară sa întâmplat în zeci de orașe din mijlocul Spaniei unde sau făcut aceleași greșeli ca la noi cu pientonalizări și blocarea orașelor și acum a ajuns să bată vântul în ducă fiindcă au rămas acolo doar câțiva pensionari.

      12
      4
  • Pentru extinderea zonei pietonale de pe strada Liviu Rebreanu, până în Piața Centrală există o singură solutie rezonabilă si anume desfiintarea carisabilului de pe latura estică a pietei si prelungirea pavajului până aleile din jurul Bisericii Evanghelice la acelasi nivel de călcare, fără a afecta copacii si rondurile vegetale existente. Celelalte laturi ale Pietei Centrale trebuie să rămână deschise circulatiei auto , cu atât mai mult cu cât pe partea dinspre ansamblul Sugălete a fost amenajat traseul pentru „Linia Verde”.

    5
    1
  • Bai DORELE ! Revino cu capul si piciuoarele pe pamant .
    Nicaieri in lume nu se face un astfel de act si nimeni nu poate sti cand o furtuna de grad 3-4 se abate asupra nostra.
    Peste tot scosi si rupti arbori din radacini si televiziunile nationale au transmis astfel de stiri de pe mapamond.
    La noi in anii trecuti la un ciclon de tip Mediteranian a luat pe sus oile de pe camp in localitatea FACAIENI din Baragan.
    Atunci au murit 100 de oi.
    Nu putem sta ca in povestea cu drobul de sare si sa ne cantam sa ne spariem ca pica copaci.
    In timpul furtunii oamenii cu judecata nu se plimba pe sub arbori , prin parcuri, strazi si nu parchezi sub arborii batrani si inalti.
    Punct !

    4
    14
    • Stimate domnule Bălan. Există foarte bine posibilitatea de a muta actualii copaci înalți cât biserica proaspăt restaurată într-un loc unde să se potrivească în context. Degeaba tot îndrugați exemple cu Lisabona și alte tâmpenii dacă nu cunoașteți contextul. Biserica nu se vede absolut aproape deloc vara de copaci, Sugăletele și Casa parohială la fel. Centrul în loc să fie o piață vie de burg european așa cum vedem în toate orașele vechi din Occident este o parcare imensă și o junglă cu pășune. Dați un ochi la Cluj să vedeți ce măsuri s-au luat legat de Biserica Sf. Mihail și de copacii din jurul ei. Se pot planta ulterior din nou copaci în spații bine definite și la înălțimi potrivite cu peisajul AȘA cum erau când i-au plantat și sașii. Hotărâți-vă dacă ecologismul dumneavoastră destructiv în multe din cazuri este sănătos pentru patrimoniul local. Dacă considerați că da atunci faceți demersuri să dărâmăm clădirile istorice și să transformăm Piața centrală în pășunea centrală a orașului sau jungla centrală ca să nu ne mai complicăm atâta. Cu toată considerația.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.