Asociaţia TORA Bistriţa (Tratament, Ocrotire şi Responsabilitate pentru Animale), împreună cu o echipă de medici veterinari ai Asociaţiei Americane “Romania Animal Rescue” (RAR – condusă de Nancy Janes), organizaţiile non-guvernamentale germane Ein Herz für Streuner e.V. şi Wir für Straßentiere e.V., Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud şi voluntari bistriţeni, au derulat, în localităţile Bistriţa şi Năsăud, a şasea campanie de sterilizare gratuită a 164 de câini şi pisici cu şi fără stăpân (120 sterilizări finanţate din fondurile celor două organizaţii germane şi 50 sterilizări finanţate din fondurile RAR şi 120 doze Antirabic donate de către DSVSA Bistriţa-Năsăud).
Astfel, echipa formată din 8 persoane a reuşit să sterilizeze într-o zi 39 de animale cu şi fără stăpân (2 pisici şi 37 de câini) iar în alte două zile la Bistriţa – 125 de animale (49 pisici şi 76 de câini): ”Fie că ne gândim la siguranţă, la estetica străzilor sau pentru că ni se înmoaie sufletul când îi vedem schilodiţi printre blocuri, cerşind o mângâiere, sterilizarea câinilor cu şi fără stăpân este singura soluţie civilizată, accesibilă şi umană. Nu rezolvă problema peste noapte, dar e piatra de temelie a reducerii animalelor de pe străzi în următorii 5-6 ani. Fără alţi câini/pisici care să mai apară în stradă, numărul lor se va reduce progresiv de la an la an, prin selecţie naturală. În plus animalele de companie sterilizate sunt mai puţin agresive şi mai sociabile. Este cea mai bună şi mai umană soluţie iar cei trei ani de sterilizări constante la nivelul municipiului Bistriţa şi a localităţilor componente confirmă acest lucru. Maidanezii sunt de fapt pui de la câini care au stăpân, aruncaţi în stradă. Aceştia devin adulţi, dând naştere la rândul lor altor pui. Astfel, o căţeluşă poate lăsa “moştenire” în trei ani (adică, şase generaţii) aproximativ 4.370 de pui”.
În mod normal, procedura, care constă în: consult medical, sterilizare, vaccinare si deparazitare, valorează peste 100 $/căţel/pisică, dar în această campanie s-a realizat în mod gratuit (ca de altfel în toate cele şase campaniile de sterilizare din ultimi trei ani). Cu banii proveniţi din sponsorizări şi cu ajutorul voluntarilor, pe parcursul celor 3 zile, partenerii din cadrul proiectului şi-au unit forţele încă o dată pentru a reduce înmulţirea necontrolată a animalelor (căţei şi pisici) cu sau fără stăpân.
Scopul campaniei este acela de a normaliza relaţiile din cadrul comunităţii bistriţene, de a îmbunătăţii calitatea vieţii şi de a continua acţiunile care vizează gestionarea şi reducerea controlată a populaţiei canine/feline pe teritoriul municipiului Bistriţa şi al judeţului Bistriţa Năsăud.
”Principiul de bază care trebuie aplicat în managementul populaţiilor canine/feline este cel al controlului reproducţiei, pentru stoparea înmulţirii necontrolate a animalelor. Controlul reproducţiei canine/feline fără stăpân presupune: prinderea animalelor, deparazitarea şi vaccinarea lor, identificarea şi marcarea (cip sau crotaliu), sterilizarea şi returnarea din locurile de unde au fost ridicate. În plus, controlul reproducţiei trebuie aplicat şi în proprietatea privată, pentru eliminarea sursei câinilor/pisicilor fără stăpân. Aceste acţiuni, împreună cu măsuri legislative (recensământ, înregistrare şi identificare, pedepsirea abandonului), măsuri educative şi campanii de încurajare a adopţiilor vor duce la un rezultat pe termen lung şi anume, străzi fără animale abandonate. Toate aceste măsuri care fac parte din ghidul pentru managementul câinilor/pisicilor fără stăpân trebuie aplicate simultan, continuu şi ulterior menţinute, pentru obţinerea de rezultate vizibile în cel mai scurt timp şi pentru o perioadă îndelungată”, se mai arată în comunicat.
Adaugă comentariu