Economie Sănătate

Astărăstoae: Nicăieri în lume medicii nu sunt blamaţi ca în România. Plicurile, la vedere

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, la Bistriţa, că organizaţia pe care o conduce cere să se scoată la lumină “plăţile informale" pentru medici, "un onorariu care s-a plătit oricând şi oriunde în lume, dar la noi este şpagă”. Preşedintele CMR spune că, în felul acesta, s-ar face diferenţa între cei care au ce căuta în profesie şi ceilalţi.

Vasile Astărăstoae a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, ce i-ar determina pe medicii tineri să nu mai plece din ţară.

„Respectul! Nicăieri în lume, medicii nu sunt blamaţi ca în România. Orice se întâmplă rău în sistemul de sănătate e din cauza medicilor. Orice incident este malpraxis. Atunci când trebuie să dai pâine şi circ, dacă nu ai pâine, dai circ. Cum există o criză de ştiri, apare malpraxisul. Pe toate cercetările sociologice apare ca motiv pentru care medicii vor să plece starea de nesiguranţă şi lipsa respectului. Relaţia între medic şi pacient se creează pe respect reciproc. E în detrimentul pacientului când această încredere e perturbată. La noi, s-a ajuns în situaţia următoare: pacientul priveşte la medic ca la un posibil infractor, iar medicul priveşte la pacient ca la un posibil delator. Ipocrizia societăţii româneşti e că nu recunoaşte că sistemul de sănătate dacă mai funcţionează, mai funcţionează datorită muncii medicilor care au rămas şi nu au plecat toţi”, a spus el.

Preşedintele CMR a spus că tot timpul se vorbeşte în termini acuzatori la adresa medicilor în ceea ce priveşte “plăţile informale”, însă Colegiul Medicilor din România cere ca acestea să fie “scoase la lumină”.

“Noi am făcut o propunere, să vedem dacă reuşim, să se scoată la lumină plăţile informale. Colonelului Mocanu, chirurg cardiovascular de top, unul dintre cei 68 pe care îi mai are România, i s-a interzis să lucreze în ultimele trei luni pentru că a fost dare şi luare de mită. A câştigat în primă instanţă. Noi am spus că trebuie scoase la lumină plăţile informale, se poate găsi o metodă. În legea privind drepturile pacienţilor scrie că pacientul, după ce s-a terminat actul medical – ca să nu existe condiţionare- , poate să dea unităţii medicale sau medicului curant bunuri materiale. De ce nu se aplică? Raţionamentul organelor noastre e că pacientul poate da, dar medicul nu are dreptul să primească. Îl plăteşti prost, spui că el nu are dreptul să primească şi îi ţii deasupra capului aceste plăţi informale, un onorariu care s-a plătit oricând şi oriunde în lume, dar la noi este şpagă”, a spus el.

Un jurnalist a făcut observaţia că mulţi medici condiţionează actul medical de primirea de bani.

“Colonelul Mocanu nu a cerut nimic. Corpul medical nu e format din cavaleri sau ordin monahal. Sunt oameni şi oameni. Scoaterea la lumină a plăţilor informale în care să existe o modalitate prin care să plătească impozit atunci îţi permite să faci diferenţa între cei care sunt oameni şi cei care nu sunt. Cei care condiţionează actul medical nu au ce căuta în profesia medicală”, a spus el.

Astărăstoae a adăugat că şi acceptarea practicii private în spitalul public e o altă modalitate prin care se poate face diferenţa de la cei care condiţionează actul medical de foloase materiale de cei care nu fac acest lucru.

“Cine vrea se duce pe sistem privat şi câştigă şi spitalul”, a spus el.

1 comentariu

  • Cu respectul datorat medicilor țin să-l contrazic pe domnul Astărăstoae. Pacientul vede în medic, de cele mai multe ori, un salvator, un trimis al divinității pentru desăvărțirea omului în acestă viață. Poate doar dânsul nu mai vede omul bolnav, vede doar delatori, medicii sunt adevătați cavaleri ce luptă pentru sănătatea noastră, iar onorariul, doar o minte bolnavă îl poate alătura cuvântului șpagă.
    Poziția domnului preşedintele al Colegiului Medicilor din România, îl obligă să apere onoarea medicilor și să ofere soluții politicienilor nu doar să constate și să amplifice o stare de fapt.
    Eu consider ca plata paralelă a serviciilor medicale să se facă pe bază de bon fiscal, iar venitul pe această cale al medicului, chiar și evidențiat, să nu fie cu nimic impozitat, cel puțin o periodă de cîțiva ani în care valoarea muncii medicilor, stabiltă pe acest criteriu, va fi cât de cât bine poziționată. Dar sumele plătite de bolnavi să fie scăzute din veniturile impozabile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.