Actualitate

”Ninsoare” de mai în Munții Rodnei. Se plătește taxă pentru vizitarea poienii cu narcise

Narcisele sălbatice au început să înflorească în rezervația aflată pe versantul estic al Masivului Saca, în Parcul Național Munții Rodnei, la altitudinea de 1.600 de metri. Florile vor oferi o priveliște superbă tuturor celor care vor merge în perioada următoare în Poiana cu narcise să se bucure de ”covorul alb”.

”Poiana cu narcise a început să înflorească, iar jandarmii montani din Rodna patrulează în zonă pentru a le oferi sprijin celor care o vizitează. Jandarmii montani din Rodna efectuează în această perioadă patrulări pe Muntele Saca, la Poiana cu narcise din arealul Parcului Naţional Munţii Rodnei, pentru a fi la dispoziţia turiştilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor în această zonă. Narcisele atrag mai ales în această perioadă foarte mulţi turişti din ţară şi din străinătate. Având în vedere faptul că narcisele au început să înflorească, turişti, elevi dar şi localnici vor vizita în zilele următoare această zonă. Poiana cu narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină. Jandarmii montani din Rodna informează faptul că momentan narcisele sunt înflorite în proporţie de aproximativ 50% şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile şi în perioada imediat următoare, când va fi perioada de maximă înflorire”, anunță Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

În perioada de înflorire, lunile mai-iunie, poiana oferă o imagine inedită. Încet-încet întreaga pajişte de aici devine albă, ca şi cum ar fi căzut pe neaşteptate o zăpadă târzie peste muntele pregătit de primăvară. ”Covorul alb” de narcise este întrerupt ici şi colo de flori de arginţică, genţiană, ceapa ciorii şi brânduşe de primăvară.

Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius) pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1.600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului. Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai bune: prima urcă spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.

Foto-Video: Jandarmeria Montană Rodna

11 comentarii

    • Din fericire acesul este combinat cu un efort fizic care nu e pentru mii de turisti care dealtfel ar strica peisajul chiar doar prezezenta si amprenta pe sol. Sa nu vorbim despre ce ar lasa in urma lor, asa cum se vede in locuri mai usor vizibil.
      Si da, in ciuda faptului ca natura romaneasca este atacat din toate partiile(si pirtiile), ea este foarte bogat la flora si la fauna. Se speram ca ne-asfaltarea paduriilor si acesul in natura sa ramane cit mai multi ani macar in stadiu de acum, dealtfel patrunderea omului in natura si peste suprafetelor agricole cu chimicale si utilaje grele va duce la disparitia a multor specii.
      Nu totul trebuie comercializat si exploatat la maxim pentru profit si consum.

    • sa fie autobuze in mijlocul orasului sa plece din 10 in 10 minute si sa ne de-a si 100 de lei pentru o vizita….sa fecem ce ne spuneti!

  • Porcus turisticus sa stea acasa ca aici numa calca florile. Populimea marunta nu este bine sa calce prin zona. Doar persoanele cu respect de Natura si cu bun simt si cultura sunt in masura sa se aventureze pe munte si intr-o rezervatie. Restul la mici si la o tescovina , eventual la o plimbare la miting cu autocarul platit de primariile aservite puterii.

    • abia astept sa-l vad pe domnul balan la televizor vizitand poiana cu narcise spune:

      sa-l vad pe domnul balan vizitand poiana narciselor…incadrat pe ambele parti de mii de jandarmi montani ca nu cumva sa se aplece sau in cel mai frumos caz…sa nu urineze!

    • eu am vazut azi la televizor un vizitator care nu semana cu prcus turisticus ce nu prea semana nici cu cdomnul balan, nu s-a aplecat dar in schimb parca pe pantaloni era …!

  • Celor doi comentaci de aiurea. Nu trebuie sa ma duc pana pe SACA sa vizitez narcisele. Prin grija proprie in gradina casei bunul Dumnezeu im arata in fiecare primavara rodul muncii mele. Am 9 noua varietati de narcise una mai mandra ca alta in zeci de tufe. Astept si impostorii primavara viitoare sa le vada si le dau si un cafei si multe povesti despre ce si cum trebuie sa ingrijesti florile.

    • Domnule Balan, sa va fie rusine ca vorbiti asa cu doi cetateni! Dumeavoastra, in calitate de politician, nu ar trebui sa jigniti cetatenii si posibilii alegatori. Cum vi s-ar daca ar proceda ca gherila condusa de Bot? Sa va urmareasca zilnic prin oras, sa va vopseasca gardul, sa va huiduie si sa va haituiasca neincetat, strigand dupa dumneavoastra ca v-ati facut casa fara autorizatie si sa va si ureze niste chestii mai XXX. Sa va acuze si ca nu ati facut nimic pentru a opri taierile de padure.

  • Alandala si tu te incadrezi tot aici in randul impostorilor de aiurea. Atata timp cat nu ai verticalitate si curajul de ati arata deschis numele. Cum sa imi fie rusine daca nu stiu cu cine vorbesc. Esti doar o umbra fara valoare care sta la panda sa jigneasca fara sa cunoasca.

    • Domnule Balan, va repet, eu nu sunt persoana publica, sunt doar un simplu cetatean, asa ca nu am de ce sa imi arat deschis numele si nici nu imi dau seama cu ce v-ar ajuta acest lucru. Sa va fie rusine domnule Balan, ca va luati la cearta cu cetatenii, dumneavoastra fiind politician! Unde ati mai vazut politicieni sa se certe cu cetatenii in comentarii?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.