Actualitate

Atelajele canine, pe punctul de a fi recunoscute ca sport. Ce spun Kiss Attila și Damaschin Berende

(FOTO) Atelajele canine ar putea fi recunoscute şi în România ca ramură sportivă, urmare a unei întâlniri pe care Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, a avut-o miercuri la Bucureşti cu părintele Kiss Attila din Rodna, campion mondial la atelaje trase de şase câini, cu Damaschin Berende, el însuşi practicant al acestui sport şi cu deputatul PSD Daniel Suciu. Dacă acest lucru se va întâmpla, România va putea avea reprezentanţi la campionate europene şi mondiale, iar părintele Kiss nu va mai trebui să intre în competiţie purtând culorile altei ţări, cum a fost obligat până acum.

După discuţiile cu ministrul, atât Damaschin Berende, cât şi părintele Kiss Attila s-au declarat încrezători că autorităţile de la Bucureşti vor face tot ce ţine de ele să recunoască oficial sportul şi în ţara noastră. Iată argumentele celor doi:

Damaschin Berende: „Urmare a întâlnirii cu domnul prefect Ovidiu Frenţ şi cu domnul preşedinte al CJ, Radu Moldovan, şi prin intermediul domnului deputat Daniel Suciu, a fost posibil să ne întâlnim cu domnul ministru al Tineretului şi Sportului.

Fireşte, toate acestea,  în condiţiile în care cel mai important a fost titlul dobândit de părintele Kiss Attila, cel de campion mondial, o încununare a unui efort făcut în ultimii 8-9 ani de zile, foarte mult timp şi foarte multă pasiune investite. Astăzi, fiindcă toţi trei au pus umărul la asta, ministrul a avut disponibilitatea să ne primească, să stăm de vorbă, a devenit foarte sensibil la rezultatele preotului Kiss Attila, a fost interesat de detalii şi a pus mâna pe telefon, a discutat cu doi factori responsabili din cadrul ministerului şi ne-a asigurat că, în regim de urgenţă, va rezolva această problemă, ca sportul numit atelaje canine să fie recunoscut în România. Acest lucru urmează să se întâmple într-o lună de zile întrucât spre sfârşitul lunii aprilie, Federaţia Internaţională WSA face analiza solicitărilor de afiliere ale diferiţilor noi intraţi în sistem. Dacă la noi se va recunoaşte sportul acesta până la mijlocul lunii aprilie cel mult, atunci avem şanse să iniţiem demersurile. În contextul în care Kiss Attila este cunoscut de toţi aceşti practicanţi ai sportului şi în condiţiile în care are medalia de aur, avem aproape certitudinea că va fi acceptată cererea noastră de afiliere care solicitare nu poate fi transmisă decât dacă va fi recunoscut oficial sportul. De aceea, ministrul a înţeles inclusiv această urgenţă şi ne-a asigurat că lucrurile se vor rezolva. Avem credinţa că se va întâmpla aşa.

Odată ce va fi recunoscut sportul şi vom fi afiliaţi la WSA, atunci noi putem să ne prezentăm la concursuri europene şi mondiale sub culorile României. Domnul părinte, constrâns de împrejurări, până acum nu a avut soluţie de participare la campionate decât sub alte culori, adică ale Ungariei fiindcă s-a înscris într-un club unguresc întrucât în ţara vecină este recunoscut sportul. La campionate europene şi mondiale nu te poţi duce în nume propriu. Dumnealui însă vrea să lupte pentru România din moment ce trăieşte şi munceşte aici. Drept urmare, dacă toate acestea se întâmplă, dumnealui, dar şi noi, în următorul sezon, vom putea concura sub culori româneşti, ceea ce mi se pare foarte important. Părintele nu are niciun interes personal, toate aceste demersuri le-a făcut pentru numărul mare de tineri care s-au apropiat, în ultima vreme de acest sport şi au început să îl practice şi nu are altă satisfacţie decât aceea să îi vadă că o pot face într-un cadru organizat, recunoscut şi care permite mai apoi accesul la performanţă. De asemenea, în condiţiile în care sportul e recunoscut oficial în România, se intenţionează şi afilierea la Federaţia Internaţională a Sporturilor cu Câini de Sanie (FISTC)”

Kiss Attila: ” Acest sport nu a apărut ca o necesitate în plus ca omul să facă mişcare, ci ca un SMURD pentru Alaska. Iniţial, câinii trăgeau sănii ca să asigure un regim de poştă. La un moment dat a apărut o epidemie de tifos şi au început să moară copii.

Într-un interval foarte scurt de timp, atelajele trase de câini au adus vaccinurile care lipseau. Această întâmplare care a ajutat la eliminarea acestei epidemii s-a făcut cel mai mare şi mai cunoscut concurs din lume şi care se numeşte Iditarod şi care se derulează chiar zilele acestea. Are 1060 de mile americane, în jur de 1665 de km care se parcurg în opt zile şi ceva din care o zi şi jumătate e de odihnă. În şase-şapte zile se parcurg 1665 de km. Acest concurs este sub egida FISTC, un fel de Europa League, care are un contract cadru cu WSA, care e un fel de Champions League. Noi am dori să aderăm la amândouă pentru ca mai întâi, tinerii să concureze la WSA, după care la FISTC. Avem în jur de 10 juniori în toată ţara plus copiii care au avut prima tangenţă cu acest sport practicând cani-crosurile la concursurile din România, acolo mai sunt 20-30 de tineri. Eu aş vrea, în viitor, să dau mai departe acest lucru şi voi organiza toamna şi iarna câte o tabără deschisă pentru oricine ca să aibă prima experienţă şi să aibă viziunea supra acestui sport. În fiecare zi îmbătrânim, iar dacă putem da ceva frumos, iubirea de natură şi formarea personalităţii, cred că trebuie să facem asta. Câinele se face după cum e stăpânul. Dacă stăpânul nu lucrează la sine, atunci nu va avea niciun succes. Acest sport, ca şi altele, e un formator de personalitate şi cel mai frumos e faptul că e ca o joacă: eu dau ca tu să-mi dai”.

Foto: Facebook Daniel Suciu

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.