Cultură

Ateneul de Bistrița: In Honorem Aurel Rău

Joi 19 octombrie are loc o nouă ediție a Ateneului de Bistrița, serie de conferințe la care municipalitatea invită personalități remarcabile ale culturii și științei într-un cadru dedicat dezbaterilor libere privind procesele și tendințele de evoluție ale vremurilor noastre.

Evenimentul este dedicat poetului, prozatorului, traducătorului și eseistului Aurel Rău, cetățean de onoare al municipiului Bistrița.

”In Honorem – Aurel Rău” are loc în sala de ședințe a Primăriei Bistrița, începând cu ora 17.00.

Aurel Rău (născut în 9 noiembrie 1930, Josenii Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud) a urmat liceul la Năsăud, Bistriţa şi Cluj (1942-1949), apoi Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj, absolvită în 1953. Și-a luat licența în 1964, la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iaşi. În 1950-1951 a fost cursant al Şcolii de Literatură ”M. Eminescu” din Bucureşti. A debutat cu versuri în suplimentul cultural al ziarului ”Lupta Ardealului”, în 1948. Va fi redactor la ”Almanahul literar” (1949-1953), iar când publicaţia devine ”Steaua” e promovat redactor-şef adjunct (1954-1959), apoi redactor-şef (1959-2000). A fost ales în 1966 deputat în Marea Adunare Naţională și a îndeplinit funcţii în forurile de conducere din cadrul Uniunii Scriitorilor. Prima carte, ”Mesteacănul”, a apărut în 1953 și va fi urmată de numeroase volume de versuri, tălmăciri, însemnări de călătorie, eseuri şi articole, memorialistică. În 2005, lui Aurel Rău i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al Bistriței.

Școala Gimnazială Josenii Bârgăului va purtea numele său.

La primele cinci ediții ale Ateneului de Bistrița, invitați au fost diplomatul Lazăr Comănescu, regretatul politolog româno-israelian Michael Shafir, regizorul Silviu Purcărete, diplomatul Dumitru Preda și scriitorul Mircea Cărtărescu.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.