Actualitate

Atenţie, bistriţeni! Reguli de conduită în Parcul Municipal

Primarul Ovidiu Creţu a anunţat regulile pe care bistriţenii trebuie să le respecte în Parcul Municipal reabilitat şi modernizat. Accesul pe iarbă este interzis până la 1 septembrie, animalele de companie pot fi plimbate numai în lesă şi nu pe gazon, mijloacele auto-moto vor putea intra doar pe strada Parcului, unde va fi instalat un semafor.

”Ne apropiem de finalizarea lucrărilor în Parcul Municipal şi vreau să transmit un semnal, o atenţionare şi o rugăminte în acelaşi timp pentru cei care vor utiliza parcul. Faţă de regulile generale, Parcul Municipal are nişte particularităţi şi sunt câteva particularităţi care trebuie respectate. De suplimentat efectivele Poliţiei Locale nu se pune problema. Vom da parcul în responsabilitate Poliţiei Locale. N-o să putem asigura 100% şi care mişcă-n front să-l… Sunt şi câteva camere în zona parcului. Mizăm pe cetăţeni că realizează că s-a făcut un lucru frumos şi scump şi că merită s-l păstrăm pentru copiii noştri. Nu cred că în viitorii 40 de ani Parcul Municipal va mai beneficia de 4 milioane de euro pentru reabilitare. Vom suplimenta panourile cu 984 ca să ştie lumea la cine să apeleze la intervenţie. Nu putem ţine cei şase oameni pe care îi avem în patrulă numai în parc, ei trebuie să patruleze de la Slătiniţa la Sărata. Cred că în 15 august vom finaliza lucrările şi lumea poate să intre fără probleme”, a spus primarul Ovidiu Creţu într-o conferinţă de presă.

Astfel, în Parcul Municipal sunt interzise:

– Intrarea în bazinul oglinzii de apă

– Pescuitul în bazinul oglinzii de apă

”Zona va fi împrejmuită cu un gard, dar probabil gardul va veni numai la finalul lunii august. Nimeni nu are voie să intre, să facă baie sau să intre în zona apei”

– Oferirea altui tip de hrană peştilor decât cel existent în aparatul-dozator montat special în acest scop

”Vom avea peşti ornamentali, caras şi crap. Vom aduce un dozator de hrană, cine va dori va pune 50 de bani, va lua un pliculeţ şi va putea hrăni peştii, ca să vină la suprafaţă să-i vadă. Pâine sau resturi alimentare, interzis să fie folosite”

– Intrarea cu mijloace auto-moto în Parcul Municipal cu excepţia străzii Parcului

”Pe aleile parcului, categoric nu au voie mijloacele auto-moto. Sigur, pompierii sau salvarea reprezintă cazuri excepţionale, de intervenţie. Circulaţia în parc va fi liberă pe porţiunea de la stadion până la Lidl, dar va fi restricţionată cu semafor, pentru că nu pot trece două maşini una pe lângă alta şi nu vom permite urcarea maşinilor pe trotuare. De la stadion şi până la Metropolis este sens unic şi numai pentru riverani şi maşinile de intervenţie. Riveranii trebuie să înţeleagă că n-o să-şi poată parca maşinile pe trotuarul din faţa casei, ci în curte sau în parcarea de la stadion. Circulaţia de la Metropolis până la Podul Budacului este în ambele sensuri şi vom pune restricţie de oprire lângă Parchet. Va trebui să asigurăm fluxul pe două benzi. Deci sunt trei segmente de circulaţie în parc”

– Intrarea căruţelor sau a altor atelaje cu tracţiune animală

”Acestea nu au acces nici pe strada Parcului”

– Accesul cu cărucioare, biciclete, role, skate-uri, etc., pe spaţiul verde

– Câinii sau alte animale de companie au acces numai în lesă şi numai pe aleile parcului, nu şi pe spaţiul verde

– Însoţitorul animalelor de companie trebuie să deţină obiecte necesare pentru curăţarea dejecţiilor fiziologice ale acestora (pungă, etc.)

– Practicarea sporturilor pe spaţiul verde

”Accesul pe spaţiul verde este permis, cine va dori să se plimbe, să se plimbe desculţ pe iarbă ca să facă masaj la tălpi, cine va dori să mănânce un sandviş pe iarbă este în regulă”

– Accesul persoanelor pe gazon se poate face numai după data de 1 septembrie

”Trebuie să lăsăm să se fixeze covorul de gazon. E nevoie de minim trei săptămâni ca gazonul să se lege de stratul inferior”

– Între orele 23.00-6.00 sistemul de irigare în parc este funcţional

”Nu interzicem accesul în parc în această perioadă, dar cei care vor dori să stea atunci trebuie să se ferească de apă”

– Nu este permisă intervenţia asupra sistemului de irigare

”Orice intervenţie va fi sancţionată, această instalaţie este extrem de complexă. Am crezut că lucrurile vor evolua mai uşor, dar sunt o mulţime de obiecte care perturbă funcţionarea instalaţiei. Nu e ca pe stadion, aici sunt copaci, alei, bănci, coşuri de gunoi. Anumite zone sunt ecranate. Am suplimentat numărul de aspersoare, am modificat programul lor, dar rămâne o problemă să gestionăm foarte bine instalaţia”

13 comentarii

  • Circulatia auto nu este rezolvata in mod rezonabil. Strada Parcului cu sens unic ar trebui rezervata doar riveranilor (institutii sau locatari). In acest sens ar trebui ca in viitorul apropiat circulatia auto sa fie trecuta si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre strand si pana in spatele stadionului . Pentru aceasta, ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit “Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Aceasta ar crea o fluenta a circulatiei auto dinspre Podul Budacului spre partea de est a parcului, in zona magazinului Liedl si a centrului SPA- Casa Ema. Un proiect mai vechi care a fost blocat din motive obscure cuprindea amenajarea malurilor raului Bistrita intre Podul Jelnii si Podul Budacului si includea atat o artera de circulatie tip splai cat si piste de biciclete (vezi: P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Cosrisor’ (Codrisor Hill).

  • Ar trebui interzicerea permanentă a treceri prin zone unde iarba este degradată. Doar astfel gazonul se poate reface. Astfel plăcuțele ”NU CĂLCAȚI IARBA” ar trebui înlocuite cu nu călcați pe zone cu gazon degradat. Astfel doar se pot evita apariția cărărilor bătătorite pe gazon.

  • Un milion de reguli ,care oricum nu vor fi respectate . Parcul e o mare rusine pe obrazul acestui asa zis primar .Plin de sine (arogant cat cuprinde ) ,primarele ne spune ce trebuie facut , uitand ca cei care nu vor tine cont de reguli nu stiu sa citeasca . Gardul din jurul „oglinzii de apa ” ,trebuia din start montat. Bancile cu spatar erau obligatorii in procent de suta la suta .In concluzie o lucrare , care a fost tratata mai mult decat superficial . RUSINE !!!

  • hai sa nu ne plangem si sa ne multumim cu ce avem. e de zeci de ori mai bine decat parcul-ruina de dinainte. parcul arata foarte frumos,zilnic trec cu bicicleta pe acolo si aud oamenii care se plimba spunand-si cat le place. plangaciosii si parerologii sa stea acasa, daca nu le place. personal, ma bucur ca avem acces la spatiul verde.

  • European acum, este sa-i expulzezi pe tigani de unde au venit. Asa ca si noi ar trebui sa-i trimitem inapoi in Asia 🙂 sau sa le retragem cetatenia. Daca nu vor sa se integreze de ce sa aiba cetatenie romana, nu? Chiar daca cred ca tiganii vor fi principalii actori ai mizeriei si distrugerilor dupa finalizarea parcului, nu vor fi singurii. Sunt destul de multe persoane lipsite de simt civic care arunca si vor arunca cu hartii pe jos, vor distruge gazonul, cosurile de gunoi, copaceii etc care nu fac parte din aceasta etnie. Nu in ultimul rand sunt proprietarii de caini care in mica majoritate 🙂 la fel nu le pasa de unde isi marcheaza cainii lor teritoriul. Singura varianta sunt masurile dure impotriva lor. Toate tarile unde regulile se respecta aplica masuri dure celor care nu le respecta si treptat IN ANI DE ZILE au devenit civilizate. La noi politistii locali si cei de proximitate fac ture doar cand sunt trimisi. Cu regulamente afisate si fara masuri concrete nu se va face nimic si este pacat pentru ca , acum, parcul arata foarte bine.

  • si eu sunt impotriva proprietarior de caini care i-si plimba patrupedele fara a strange mizeria lasate in urma.
    eu vreau sa umblu descult in parc in iarba nu in rahat de javra de pitipoanca…
    Primarul ar trebui sa se uite un pic in orasele mai mari, vecine, acolo te opreste militianul local daca ai catel si te intreaba daca ai punga la tine pt. rahat…daca nu amenda. simplu si eficient. si sa nu uitam de maidanezi…

  • Chiar arata foarte bine parcul,orice ar zice carcotasii.E mult mai bine decat inainte!
    Depinde de noi toti sa-l pastram si sa dovedim ca suntem oameni civilizati.

  • In calitate de „inspector de vacanta” al parcului imi exprim nemultumirea fata de urmatoarele aspecte: nu exista rigole intre spatiul verde si trotuar,tot pamantul spalat de sistemul de irigatie ajungand in picioarele trecatorilor, bancile majoritatea nu au spatar, pe langa faptul ca sunt amplasate pe trotuar, trecatorii si copii cu biciclete trecand peste picioarele celor care intentioneaza sa se odihneasca. Copiii nu isi desfasoara activitatea in spatiul special amenajat pt ei, nu sti niciodata cum pe alee te loveste din spate o bicicleta, tricicleta, carucior, sau cum sa nu te impiedici de vreun caine! Domnule primar, unde sunt florile mult promise, sau trebuie sa le asteptam pe cele de gheata!? Inspectia continua…

  • Daca ai stii ce caraghios esti primarasule, ce mare realizare… masuri de om mic, dupa lucru mic, realizarea vietii tale……PATETIC.

  • Domnul Remus este interesat mai mult de circulatia auto decat de o plimbare linistita prin parc. Consider ca ar fi bine ca circulatia auto sa fie permisa numai pentru riverani, ceilalti pot circula cu masinile si pe alte rute.
    Politia locala ar trebui sa asigure o patrulare permanenta dar si posibiltatea de a scoate carnetelul pentru amenda pentru cei care incalca regulamentul.

  • Felicitari! Parcul arata exceptional. Sper sa dam dovada ca suntem civilizati si il meritam. Toti criticii de pana acum ar trebui sa-si ceara scuze public cetatenilor pe care au incercat sa-i induca in eroare in scop politic. Parcul este este realizat si arata bine. Noi toti cei ce am asistat la luptele politice fara sens vedem acum ridicolul din comentariile anterioare si frumusetea de parc cu care ne putem mandri ca bistriteni.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.