Sănătate

Atenție la căpușe! Vara, mușcătura lor e periculoasă și cauzează boli grave

Opt persoane din Bistrița-Năsăud care au fost mușcate de căpușe au contactat boala Lyme, cea mai comună infecție al cărei agent etiologic se transmite prin intermediul acestei insecte, potrivit Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. S-a întâmplat anul trecut când au fost în total 1295 cazuri de boală Lyme la nivel național.

Insectele imature, numite şi nimfe, cauzează majoritatea cazurilor de boală Lyme. Ele sunt foarte mici, de dimensiunea semințelor de mac, iar mușcătura lor este nedureroasă, astfel că oamenii nu își dau seama adesea că au fost mușcați, spre deosebire de căpușele adulte care sunt mai ușor de detectat și îndepărtat.

Incidența Bolii Lyme

În anul 2023 au intrat în sistemul național de supraveghere și au fost clasificate final 1295 cazuri suspecte de boală Lyme, opt fiind din Bistrița-Năsăud. Incidența bolii la nivel național a fost de 3,9 %000, cu 1,1 %000 mai mare față de anul 2022 și cu 3,1 %000 mai mare față de anul 2021. Ca și în anii precedenți, un număr mai mare de cazuri s-au înregistrat în perioada caldă a anului, ca urmare a intensității mai mari a activității vectorilor în această perioadă. Nu a fost înregistrat niciun deces.

Factori de risc

  • petrecerea timpului în zonele împădurite sau cu iarbă înaltă;
  • pielea expusă (căpuşele se pot ataşa cu uşurinţă în zona încheieturilor şi acolo unde pielea este mai subţire şi neacoperită de haine);
  • prezența animalelor de companie (în special, câinii şi pisicile pot fi mușcate de căpușe, apoi insecta migrează la stăpân şi astfel poate să transmită boala).

Mușcătura de căpușă devine periculoasă atunci când căpușa infectată cu Borrelia burgdorferi stă atașată mai mult de 24 de ore pe pielea persoanei pe care a mușcat-o. Cu cât este identificată și eliminată mai repede, cu atât scade riscul apariției borreliozei. Persoanele cu mușcături de căpușe trebuie să se adreseze imediat medicului.

Cum se tratează boala Lyme?

Tratamentul bolii Lyme este stabilit de către medicul infecționist. Afecțiunea este tratabilă, mai ales dacă este descoperită într-un stadiu incipient. Medicația presupune administrarea de antibiotic în doza și pe durata prescrisă de medic, în funcție de stadiul bolii.

Pot să apară complicații ale bolii Lyme?

  • Boala Lyme răspunde în general bine la tratament, însă la aproximativ 10% dintre persoanele infectate simptomele persistă și după terminarea tratamentului. Este ceea ce numesc specialiștii „sindromul bolii Lyme post-tratament” sau boala Lyme cronică.
  • Principala complicaţie este reprezentată de astenie, asociată cu dureri musculare și dureri de cap severe, care poate persista ani de zile după încheierea tratamentului și poate fi confundată cu sindromul de oboseală cronică.
  • Artrita și durerile articulare sunt alte posibile complicaţii post boala Lyme, acestea afectând aproximativ 50% dintre pacienți. De cele mai multe ori, rigiditatea și durerile se simt la nivelul genunchilor, dar poate fi afectată oricare dintre articulații. La unii pacienții, acestea se remit dar, ca și în cazul asteniei, la un procent mic de persoane pot persista pentru o perioadă îndelungată.
  • Multe persoane cu boala Lyme cronică au dureri de cap puternice și acuză probleme cu memoria de scurtă durată sau declară că au o senzație de amorţeală, furnicături, înțepături la nivelul membrelor inferioare și superioare și la nivelul feței.
  • Persistența simptomatologiei mult timp după terminarea tratamentului poate provoca stres, anxietate și depresie.

Cum putem preveni boala Lyme?

Boala Lyme poate fi prevenită prin evitarea mușcăturilor de căpușe și prin împiedicarea căpușelor să se înmulțească în preajma noastră.

Ce trebuie să știm despre căpușe?

Căpușele sunt insecte parazite, din aceeași clasă cu păianjenii, care se hrănesc cu sângele corpului gazdei (om, animal). Mușcătura de căpușă poate transmite boli deosebit de grave la om, precum babesioza, boala Lyme, febra butonoasă și encefalita de căpușă. Căpușele trăiesc în apropierea solului, în ierburi înalte, în grămezi de frunze și în zone cu verdeață. Există mai multe specii de căpușe și nu toate mușcăturile de căpușă sunt periculoase.

Dacă nu sunt depistate, căpușele pot să reziste până la câteva zile pe corpul gazdă. Ajunse pe corpul gazdă, căpușele preferă să migreze spre zona axilară, inghinală sau la nivelul scalpului. Prin mușcătură, acestea își introduc capul sub piele și încep să se hrănească. Mărimea lor crește pe măsură ce se hrănesc cu mai mult sânge. Nu zboară și nu sar. Înțepătura sau mușcătura de căpușă sunt ușor de recunoscut, pentru că, în cele mai multe dintre cazuri, sunt vizibile. Totuși, există riscul ca cele de foarte mici dimensiuni să nu poată fi observate.

De aceea, după revenirea dintr-o ieșire în natură, este important să vă verificați foarte bine, din cap până în picioare.

Etichete

6 comentarii

  • La o deplasare in padure te pricopsesti cu cel putin 10 asemenea paraziti si nu e deloc usor sa eviti contactul cu ele. O deparazitare sistematica contra tantarilor si a capuselor nu se mai face de ani buni! Ce sa mai zici….nici pe la blocuri si alte zone ale orasului nu se mai face deparazitare. Slabe sanse sa lupte doar medicii eficient cu acest nou pericol.

    27
    2
  • In vremurile detestattului comunism (nu sunt nostalgic, nu vă repeziți să mă etichetați!) responsabilii din silvicultură stropeau pădurile din elicoptere utilitare. Ce face acum ROMSILVA? Dă aprobări de hăcuire a pădurilor?
    Tot atunci îmbăierea oilor era obligatorie. Mai există foruri coordonatoare în domeniul creșterii animalelor? Mă gândesc și eu că într_o țară europeană a mileniului al III_lea există reguli și în acest sens🤔

    16
    2
    • Merge treaba la bugetari de lux!
      Las-că merge și-asa! Timpul trece, leafa merge, hai cu drag muncim!”. De ce „merge și-așa” în lucrările publice?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.