Actualitate Recomandări

Atlasul statistico-descriptiv al localităţilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, lansat

(FOTO) Un public select, dar în acelaşi timp numeros, format din universitari, oameni politici, din administraţie, din cultură şi din sistemul juridic a asistat, joi, la un eveniment editorial găzduit de Palatul Culturii: lansarea „Atlasului statistico-descriptiv al localităţilor judeţului Bistriţa-Năsăud”, lucrare coordonată de Luca Mircea Chira, directorul Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud.

Prof. univ. dr. Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, fostul preşedinte Gheorghe Marinescu, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, fostul deputat Ioan Oltean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, judecătorul Ioan Părăuan şi mulţi alţii au fost alături de Mircea Chira la eveniment. Amfitrionul evenimentului a fost prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa.

 

 

Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca l-a felicitat pe Mircea Chira pentru această apariţie: „Este o lucrare unică în România între cele patruzeci de entităţi politico-administrative câte fiinţează în România de azi. Transilvania, în 2018, în Anul Centenarului vine cu o iniţiativă demnă de înaintaşii de acum o sută de ani. Aici, în Transilvania, instituţiile, oamenii, indiferent de poziţia lor administrativă, sunt responsabili şi încearcă şi în acest an al Centenarului să aducă un omagiu generaţiei care a făcut Marea Unire”.

Cartea ar trebui să se regăsească în fiecare bibliotecă şcolară şi comunală întrucât e un instrument bun de studiu atât pentru copii, cât şi pentru adulţi întrucât mulţi nu cunosc istoria locală.

„Pentru fiecare localitate din judeţul Bistriţa-Năsăud avem o scurtă fişă istorică, o trecere în revistă a denumirilor pe care le-a avut în funcţie de regimurile politice şi de vremurile prin care localităţile au supravieţuit. Avem apoi partea statistică cu date extrem de importante privind structura populaţiei de-a lungul timpului, o oglindă şi a prezentului prin firmele care există în aceste localităţi, prin tradiţiile care mai există. (…) Fiecare pagină despre o anumită localitate trebuie să devină un fel de Tatăl Nostru, un fel de Biblie a copiilor şi adulţilor. Este o carte nu doar de statistică, ci de microistorie, una din direcţiile cele mai importante. Prin istoria familiei, a comunităţii unde am deschis ochii şi am început să ne formăm ca oameni pătrundem în istoria regională, naţională şi universală. Degeaba ştim câte în lună şi în stele despre alţii dacă nu ştim câteva lucruri esentiale despre bunicii, străbunicii noştri care au murit la Oituz, Mărăşeşti sau pe alte câmpuri de bătălie, dacă nu ştim despre dascălii comunităţii noastre carea u trudit să păstreze identitatea celor pe care îi educau în şcoli fără lumină. Şi ei sunt eroi”, a spus prof. Bolovan.

”Acest atlas, după cum îi spune și numele, oferă o imagine de ansamblu despre cele mai importante date statistice ale localităților din Bistrița-Năsăud: de la informații despre populație, structuri și fenomene demografice, până la informații despre învățământ și sănătate. Felicitări pentru toată munca depusă! Ați reușit împreună cu o echipă harnică să surprindeți în această lucrare de referință informații care merită să stea la baza strategiilor de dezvoltare durabilă a comunităților din județul nostru. Îîl felicit pe domnul Mircea Chira pentru o carieră remarcabilă, încununată de această lucrare de referință”, a menționat președintele CJ Radu Moldovan.

 

5 comentarii

  • Primă critică, după copertă, istoria reală nu e respectată.
    Doar simboluri identitare românești care corespund doctrinei naționalismului etnic pur.
    Transilvania a fost multietnică, județul Bistrița-Năsăud a fost multietnic și este în continuare.

    Cumva această conviețuire trebuia să apară pe coperta lucrării, dacă este una de anvergură și reflectă realitatea statistică.

    Într-un județ în care simbolul cel mai puternic reprezentativ cultural istoric este Biserica Evanghelică din Bistrița, care pe lângă realizarea arhitecturală înglobează și cunoștințele integrate ale locuitorilor de atunci în egalitate completă cu alte entități statale și citadine coexistente în context istoric să vii și să prezinți costume populare doar a majorității(și maghiarii și sașii bistrițeni au costume la fel de frumoase) , bustul unui scriitor celebru, dar uitând pe alții la fel de celebri și influenți.
    S-ar fi putut la fel de bine pune poze din Nușeni, unde au trăit bunicii familiei Bolyai, care au oferit lumii pe celebrii Farcaș și Janos, ultimul fondatorul geometriei euclidiene poze de localitatea celtică de la Fântânele înainte ca dacii și romanii să fie acolo,poze de la clădiri complexe care au reprezentat mai mult decât o casă de naștere și personalitate anume. Clădiri care și azi dăinuiesc și adăpostesc instituții.

    Nu s-a făcut, ceea ce mă face să interoghez autenticitatea demersului și selecția cifrelor prezentate probabil mai slabe statistic decât cifrele pe care Maria Theresa le avea din localități județ în timpul celebrului său Kabinet-Kanzlei prin anii 1760.

    În spiritul acesta închis de interpretare a istoriei chiar și recente, în care selectăm prin monografii oficiale ceea ce convine unei istorii fabricate și se șterg cu palma secole de istorie fără asumarea contribuției strămoșilor comuni ale nației, celebrarea 100 de ani e clar o glumă.

    Romania ca și societate este și a fost munca generațiilor de săteni și orășeni care au știut să conviețuiască construind o societate complexă și pacifică în cea mai mare parte, care a avut și episoade dureroase atunci când forțe exterioare au intervenit .

    În schimb ultimii ani de comunism au format ideologic un grup care crede în monopolul majorității demografice.

    În continuarea acestei mentalități, de nivelare a istoriei la proporția grupului demografic predominant, poate nu veți fi suprinși că următorul bicentenar va face apologia familiei Lăcătuș-fără urmă de malițiozitate.

  • Felicitari pentru lansarea cartii ,un eveniment frumos si important,un vis implinit!Felicit,cu acelasi drag ,pe toti cei care v-au sprjinit !Mult respect ,domnule Chira Mircea!

    • Aveți dreptate, imi scriu în grabă comentariile, a fost o mică neatenție. Dar nu schimbă sensul comentariului.

      Ar trebui ca oficialii să se concentreze mai mult pe consens social, decât să deschidă falii pe fiecare subiect în scop de manipulare politică.

      Asta face PSD-ul actual consiliat de consilieri israelieni, de altfel foarte buni în politică, dar întrebarea legitimă este dacă nu se respectă istoria, nu se respectă instituțiile(vezi conflictul între Președinte care constituțional este cel care răspunde de politica externă, dar se pare că Dragnea a ajuns să ia toate deciziile în România).
      Păi, mutați și capitala României la Tel-Aviv și impuneți tricolorul acolo și familia tradițională și ortodoxia.
      Mitingul pentru familie a ajuns o marionetă ca să se uite de revendicările sociale- cei din spitale, învățământ și de inflație.
      Există nuanțe de adevăr în discursul dlui Dragnea cu subvențiile la kg de carne de purcel, dar întrebarea este.
      De ce România importă carne de porc și purcei când PSD a fost la guvernare ani de-a rândul??
      A, ok, rezerva strategică a fost confiscată de același Dragnea.
      http://www.ziare.com/liviu-dragnea/dna/cum-au-disparut-zeci-de-mii-de-porci-din-rezerva-nationala-o-afacere-in-care-apare-tel-drum-1474056

      Obișnuiți-vă.
      E țara lui Dragnea și țara PSD.
      Cu o mână vă dau, cu două vă iau.

      Cât despre lucrare, să spunem că poate coperta nu a fost aleasă de autor, deci nu i se pot imputa forma.
      Dar când realizezi că subordonatul actualului rector al Academiei Române, dl Pop care încerca să demonstreze din răsputeri existența unor forme de organizare statală românești în epoca medievală pe teritoriul Transilvaniei, în moment ce istoric respectivul teritoriu a fost sub administrația altor regate e în concordanță cu linia oficială de gândire inoculată de comuniști.
      Oameni cu o fragilitate a existenței actuale, care pentru a exista și afirma au nevoie de raportarea cu scheletele trecutului. E o afirmare bolnăvicioasă să tot pui fundamentele unei națiuni pe arheologie, scripturi medievale, ruine și tratate trecute, în loc să-ți privești obiectiv prezentul și să pui fundamentele pe relații interumane de calitate, educație de calitate și sentiment de apartenență pentru toți.
      De altfel , privind lucrarea , wikipedia ar fi putut fi perfect alimentată cu informațiile respective sau invers cartea respectivă s-a informat din wikipedia în unele cazuri.
      Inteligența individuală e depășită ca și concept.
      A trecut epoca omului savant care le știe pe toate.
      Inteligența și colaborarea colectivă stă la baza dezvoltării economice.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.