(FOTO) Iubitorii de întreceri medievale au asistat la Muzeul Județean Bistrița la concurs de măiestrie în folosirea arcului tradițional, dotat cu trofeul “Arcașul Ținutului Nösnerland”, ajuns la a doua ediție, în cadrul Serbărilor Bistriței Medievale.
15 arcași profesioniști din Transilvania, dar și câțiva copii la secțiunea dedicată lor, s-au întrecut pentru a demonstra că sunt cei mai buni arcași.
Au fost permise în concurs doar arcuri din lemn sau materiale naturale (corn, tendon, etc.) laminate sau nu cu fibră de sticlă, cu sau fără fereastră, și săgeți doar din lemn. Priza – pe coardă mediteraneană, inel sau „three under” cu condiția ca un deget să atingă săgeata. Au fost două runde de tragere. Arcașii au avut în fața lor 10 ținte (animale 3D) poziționate la distanțe diferite, iar fiecare arcaș a trebuit să tragă câte 3 săgeți pe fiecare țintă (punctajul, cumulat pe cele 3 săgeți). Zonele de punctaj au fost marcate pe animale, cu 5, 8 și 10 puncte. S-au punctat doar săgețile care rămân în țintă.
Câștigătorii au fost desemnați în funcție de numărul total de puncte acumulate în cele două runde de tragere. Premiul I, în valoare de 600 lei, a fost câștigat de Ciprian Mariș (374 de puncte), Premiul II (500 lei) a fost obținut de Sebastian Rus (355 de puncte), iar Premiul III (400 lei) a ajuns la Cristina Mariș (348 de puncte).
Toți copiii arcași au fost declarați învingători. Participanții au primit diplome și suveniruri.
Cei prezenți la concursul arcașilor au putut urmări și un miniconcert de muzică medievală cu trupa Strella do Dia din Portugalia. Gonçalo Do Carmo, João Neves, Alexandre Gabriel, Daniel Morgado, Ricardo Brito şi Eduardo Dias sunt exponenți a curentului Neo Medieval & Folk Music european.
Pe pietonal cavalerii și-au instalat taberele, Paladinii de Terra Medies au dat un spectacol cavaleresc, iar copiii au urmărit spectacolul ”Scufița Roșie” (Teatrul ”Peter Pann” Câmpina).
Dragi arcasi. Cea mai recomandata tinta pentru voi este CURU gras al politrucilor.