Începând cu acest an, valoarea punctului de amendă a crescut la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere. Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 3.300 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 16.500 de lei.
Pentru lipsa centurii de siguranță, amenda va fi acum cuprinsă între 330 de lei și 495 de lei. Șoferii care nu respectă culoarea roșie a semaforului vor plăti între 660 de lei și 825 de lei, pe lângă faptul că vor rămâne 30 de zile fără permis.
Pentru depășiri neregulamentare, neacordarea de prioritate altor șoferi alflați în trafic ori pentru șoferii agresivi implicați și într-o tamponare – amenzile cresc până la 990 de lei și pot ajunge până la 1.320 de lei. În plus, puteți rămâne fără permis pentru 60 de zile. Pentru alcool sau viteză mai mare de 50 de kilometri peste limita legală, amenzile pot fi între 1.485 de lei și 3.300 de lei – aceasta fiind și amenda maximă. În aceste cazuri, șoferii vor rămâne fără permis 90 de zile.
Codul Rutier prevedea, până la sfârşitul lui 2023, că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, acesta fiind îngheţată la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.
Potrivit OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023, punctul de amendă va reprezenta, din 2024, doar 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în trecut.
În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.
Astfel, începând cu anul 2024, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 3.300 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 16.500 de lei.
Clasele de sancţiuni sunt:
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Sunt multi care nu mai respecta regulile elementare de circulatie, la schimbare directiei de mers nu semnalizeaza, nu acorda prioritate… probabil se cred ca sunt cu caruta. Daca ai bmw sau mercedes nu te face mai inteligent… masina nu stie sa semnalizeze! Stopul devine acodare de prioritate.
Respectarea regulilor de circulație și nu numai, este în beneficiul nostru. Totuși și respectarea legislației, construcția de șosele, autostrăzi, semnalizări corespunzătoare și întreținerea drumurilor, trebuie să fie obligatorie pentru cei plătiți în acest scop, iar în caz contrar sancționați și ei, prin amenzi, ori la vot. No, numa zîc.
…sa impui amenzi ce cresc an de an celor ce ti platesc salariile…sau
… sa platesti pe unii in uniforme sa ti de a amenzi!
Si cum spunea nea Ion, platim impozite ca sa ne administreze fara sa avem parghii sa i sanctionam cand o fac prost …chiar ne amendeaza ei daca i deranjam!
Sclavia nu a disparut. Suntem sclavii statului.
Pe ei pe mama lor de bizoni aflati in scrie pe patru roti. So pe ei, sa se stature de betii si droguri atunci cand conduc. Estia ne iau viata intr-o clipita.
Daca amenzile i-ar speria nu ai mai vedea beti si drogati la volan. Dar ce sa vezi… amenzile cresc iar cazuri tot mai multe. Sistemul e ineficient.