Politică

Au început pregătirile pentru referendum. Votul poate fi exercitat oriunde în ţară

Votul la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, programat pentru duminică 29 iulie, va începe la ora 8.00 şi va fi oprit la ora 20.00, campania electorală urmând să se încheie sâmbătă 28 iulie, ora 7.00.

Guvernul va cheltui o sumă estimată la acest moment la 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, banii urmând să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.

Sumele date MAI vor fi repartizate instituţiilor prefectului în funcţie de necesarul de fonduri al fiecărui judeţ, sumele necheltuite urmând a fi recuperate ulterior în vederea reîntregirii Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea ca votul să fie exprimat doar într-o anumită circumscripţie electorală.

Preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi. Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale anticipate într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, dacă populaţia se va pronunţa prin vot pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Campania electorală deja a început odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de organizare a referendumului.

Partidele politice trebuie să îşi desemneze până la 10 iulie reprezentanţii în secţiile de votare.

În 2007, la primul referendum de demitere din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul a anunţat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.

”Din punct de vedere organizatoric, cred că lucrurile sunt mult mai simple, e un singur buletin de vot, o întrebare foarte simplă, da sau nu, nu mai avem probleme. Se poate vota în toată ţara, nu mai există obligativitatea de a vota doar în circumscripţia electorală. Este mare nevoie să arătăm că funcţionăm normal, să asigurăm stabilitatea şi liniştea de care este absolută nevoie, mai ales că vom face un efort important de a contracara efectele unei propagande iresponsabile de denigrare a României, purtată tocmai de cei care câştigă mii de euro pentru că reprezintă România în diverse structuri ale Parlamentului European. Miile de euro pe care le câştigă în fiecare lună, din munca românilor, le-au folosit ca să denigreze România şi să strice o muncă făcută de foarte mulţi ani de români şi de foarte multe guverne. Sunt convins că vom reuşi lucrul acesta, deşi nu ne va fi uşor. Este mare păcat că, la 22 de ani după revoluţie, cineva nu pleacă de la putere decât distrugând ţara. Dar obligaţia noastră este, ca şi până acum, să facem administraţia funcţională”, a spus premierul Victor Ponta.

Confectionarea ştampilelor cu menţiunea “Votat” şi a timbrelor autocolante se va realiza de către MAI prin Regia Autonomă “Monetăria Statului” respectiv Compania Naţională “Imprimeria Naţională S.A.”, iar tipărirea buletinelor de vot se va asigura de către MAI prin Regia Autonomă “Monitorul Oficial”.

Începând cu data de 6 iulie, dată la care Parlamentul a adoptat propunerea de suspendare a Preşedintelui şi a stabilit data referendumului naţional, a început campania pentru referendum. Cel mai târziu, pe data de 8 iulie vor fi traşi la sorţi cei 7 judecători ai ÎCCJ care vor constitui Biroul Electoral Central. Cel mai târziu în 12 iulie va fi definitivată delimitarea, numerotarea şi aducerea la cunoştinţă publică a secţiilor de votare şi a localurilor de vot. În ziua de 28 iulie se încheie campania pentru referendum. Votarea are loc în data de 29 iulie 2012, începe la ora 8.00 şi se termină la ora 20.00.

În cel mult 24 de ore de la încheierea scrutinului se înaintează către BEC rezultatele de la secţiile de votare împreună cu documentele însoţitoare, iar după centralizarea rezultatelor la nivel naţional, la Biroul Electoral Central, acestea sunt înaintate la Curtea Constituţională pentru confirmarea şi publicarea rezultatului referendumului.

15 comentarii

  • Romania vazut din exterior de la epc.eu.

    Romania’s democracy in reverse gear – en garde, EU!
    Corina Stratulat and Paul Ivan
    6 July 2012
    Romania’s imperfect democracy is old news: the EU had already established a special ‘cooperation and verification mechanism’ when the country joined in 2007 to monitor its progress in the areas of the judiciary and
    the fight against corruption. Five years later, and in the midst of ongoing, staggering domestic political developments, while Romania has improved its democratic credentials somewhat, the burning question is whether the recent rolling back of democratic achievements can be halted. What is at stake here in democratic terms goes far beyond the case of Romania and is crucial for the EU in general….

    Cititi aici mai departe:
    http://www.epc.eu/documents/uploads/pub_2788_romania_s_democracy_in_reverse_gear.pdf

  • Domnule Born, un adevarat aparator al spiritului democratic,ar trebui sa fie circumspect referitor la acest subiect ! Despre „intoxicari” ati auzit ? Haideti sa lasam 3 saptamani comentariile noastre” savante” si sa permitem oamenilor sa voteze, dupa cum simt ei !

  • Mereu, dintr-un bun simţ exagerat, am luat în sema părerea altora despre nevoile şi necazurile noastre. Poate acum a venit vremea să gîndim şi să acţionăm după crezul şi gândul ficăruia. Corina Stratulat şi Paul Ivan ne dau lecţi despre Constituţie, dar recunosc asocierea peşedintelui ţării cu PDL-ul. Vedeţi domnule Walter Born de ce au luat demonstranţi fluerul, fiindcă arbitrul joacă cu una din echipe, iar cetăţeanului îi revine rostul de arbitru.

    • Relatia sau preferinta politica a presedintelui nu este o impiedicare absoluta. Doar ma uit la rinduri de presedinti Germaniei si sa vede clar directia politica a fiecarui.

      Pana la urma acum USL doreste sa instaureze exact altceas treaba, un presedinte afiliat cu USL. Unde este in situatia asta independenta care doreste sa promoveze?

  • Interesant cum sa ignora in continuare aspectele si metodele de care Ponta sa foloseste si rezultatele vizibile pe piata monetara lafel. Iar sigur fiecare poate sa aiba parerea lui, chiar si daca doriti sa calatoriti inapoi in timp, sa imbratisati trecutul cel glorios a impuscatului.

    Nu sa poate nega ca imagina Romaniei a degresat in ultimi saptamani ci nu din cauza unui presedinte marinar, ci din cauta amatorism si arogantei de dl. P. si dl. A.

    Sigur, poate ar fi bine o schimbare si la presedentie, prin methode democraice, nu manipulare, iar pana acum nu vad nicio alternativa reala. USL a pierdut sansa sa actioneze corect si toata dezamagire de aici apare. Daca ar fi fost mai. diplomatici, mai elegant, mai correct poate, atunci nimeni nu zicea nimic. Iar asa, rezultat de grobianism sa vede. Sigur si USL are omeni capabili dar, parerea mea nu au fost destl de capabil sa gaseasca un cuplu mai apt in fata, imi pare rau.

    Si sigur nu din cauza mea o sa voteze cineva altfel, iar totusi tin sa am dreptul sa imi exprim parerea , chiar daca nu va place. Tine de libertate de exprimare. Daca credeti ca exprimarea mea are influenta, multumesc, ma bucur.

    Intoxicare este asta ce face Ponta care zice unul si face altul, sau cind el reclama greselile facute de el in asa fel cum ar fi vina altorar. Exact cum am zis: methode comunisto-securiste de manipulare.

    Pacat ca imi mai trebuie citiva ani buni pana stapanesc limba romana in asa fel ca sa ating nivelul dvs….daca vreodata reusesc:) Oricum multumesc ca aveti grija sa imi indreptati idei unde nu va plac. Tine de dialog democratic…

    • Se vede ca domnul Born are un cu totul alt sistem de valori, o alta cultura a dialogului decat multi dintre noi cei ce postam comentarii pe acest site.
      Ma intalnesc in plan ideatic cu domnia sa si incerc din rasputeri sa sustin aceleasi valori. Nu imi place cand cei ce nu au aceasi opinie sar la gatul celor ce au exprimat-o, lasand impresia ca numai o parte detine adevarul absolut.

      Referendumul ce se pregateste, in sine, nu e impotriva legii, dar modalitatea prin care s-a ajuns la el este. Un presedinte are un mandat de 5 ani. Nici macar poporul care il voteaza nu are voie sa il schimbe in acesti 5 ani decat daca presedintele incalca „grav” constitutia, si chiar nu mai vreau sa reiau ce prevede consitutia. Basescu, o data, nu a incalcat grav constitutia, nu grav in sensul in care se refera constitutia. Iar in al doilea rand pentru a putea ajunge la validarea propunerii de demitere s-a incalcat in alt rand, dincolo de orice discutie, constitutia. Asadar, avand in vedere modul in care este folosit referendumul, este lovitura de stat. La fel, de exemplu, se poate afirma: nu se ucide cu o imbratisare, ceea ce este la fel de fals.

      Problema care va agrava lucrurile pentru Romania, si pe buna dreptate, este ca in mod aproape sigur, electoratul nu va sesiza subtilitatea de mai sus si vor vota punctual, conform preferintei pentru sau contra lui Basescu, si il vor demite, ceea ce va fi inteles la nivel international, ca poporul roman a girat modul de respectare a statului de drept in varianta USL, varianta netolerata de toate democratiile occidentale.

      Astfel Romania se transforma intr-o tara bananiera cu concursul romanilor. Vor ramane doua optiuni pentru Europa, fie sa renunte la noi, fie sa ne ajute impotriva vointei noastre …niciuna comoda pentru nimeni.

      Evident pentru a afla cine are dreptate trebuie intai stabilit invingatorul. Daca peste 20 de ani USL va fi reusit sa se impuna fara ca UE-ul sa il transforme radical, USL va fi avut perfecta dreptate, dar aceasta dreptate va fi vazuta dintr-o tara foarte saraca.

  • Si inca ceva…
    In cartea sa, „Tehnica loviturii de stat” aparuta initial in anii ’30 doar in Franta, Curzio Malaparte descrie exact modul de a da lovitura de stat prin manipularea parlamentului. Desi musolinian la acea vreme, autorul a facut 5 ani de inchisoare in Italia lui Musolini, care se simtea si el cu musca pe caciula, ce sa mai zicem de Hitler sau de prietenul lui, Stalin. Cartea a fost ani de zile interzisa in aproape toata lumea si a reinceput sa apara abia in anii din urma. Tot in aceasta carte Malaparte spune ca: „nu exista revolutii in istoria omenirii ci doar tehnici diverse de preluare a puterii”.
    Dixit!
    Deci, la mai mare USL – istilor!

  • Cu respect stimate domnule Walter Born, dacă comentariul meu va lezat cumva dreptul la libera expimare, ţin să vă asigur că nu am avut nici cea mai mica intenţie în acest scop. Vorbiti de manipulare, citatând un articol în care Preşedintele Romaniei este asociat cu un partid politic, iar Constituţia la art. 84 al.1 spune: În timpul mandatului, Presedintele României nu poate fi membru al unui partid… in consecinta asocierea împiedică si funcţia de mediere prevăzută la art. 80 alineat 2. Vorbiţi de manipulare dar nu şi atunci când un guvern demis de Parlamentul Romaniei. Preşedintele ţării amâna numirea noului prim-ministru pâna la formarea, total nedemocratică, altei majorităţi, cu formarea unui partid ce nu a participat la alegeri şi repune în functie acelaşi prim-ministru. Acum se repetă oarecum acelşi fapte, dar decizia este transferată alegătorului, ce rămâne suveran într-o democraţie.
    Pe aceste locuri înţelepciunea populară spune – dă-i Doamne românului mintea de pe urmă.

    • Daca aveti dreptate,iar totusi nu ar trebui nedrept indepartat prin drept?
      Sa zicem Basescu a incalcat vreo lege sau chiar si constitutia, de ce trebuie atunci prin methode, politicos spus, cel putin chestionabile indepartat din functie?
      Si daca vorbim de asta, nu ar fi onorabil pentru intregul popor daca stieau cei in masura sa indrepte situatia, cum spuneti, dupa schimbari de majoritati, sa se foloseasca de methode perfect legale si conform constitutiei existente, fara sa endoie sistemul functional?
      Eu tin cu dinti la fapte care am vazut recent, comis de cuplu Pontanescu. Din cauza creierul meu nu poate sa retine atita aberatii din politica cit vedem aici zilnic, sincer nu retin toate aberatii ale PDL in afara de Botis si Rusu.
      Doar sa pun deget pe rana, nu stiu daca sinteti constient de faptul ca in Romania sa comit asa multe fapte negative, de toate partide, in cit, in tara mea natala, guvernul si personaje din politica ar fi schimbate zilnic.
      E ca si un film de groza. incercam sa ne alineam Europa, dar nu sintem in stare, ma rog aici pe timponline merge, sa tinem o discuti politica fara sa ne omorim reciproc.
      De ce trebuie sa acceptam, noi Romani, sau ma rog, noi democrati, mutat aici, sa avem parte de altceas minciuni si lipsa de onestitate si asa mult timp dupa abandona de sistem facisto-comunist?
      De ce nu are poporul romanesc drept la un minim de normalitate, liniste si mai ales continuitate?
      De ce tot un circ dupa altul?
      De ce politica romaneasca, greceasca, spaniola, italieneasca, cypriota, ungurgeasca sa foloseste la methode nepotrivite, uite de nevoile poporului, si nu este capabil sa asculte pe cei care le finanteaza pana la urma si ?
      Intrebare la baza este de ce omeni nu sint capabil nici macar sa copieze un sistem cu sucess?
      Eu zic, din cauza ca nu au toleranta sau rapdare, lipseste crestinism adevarat si lipseste capabilitate sa se uite la perspective pe termeni lungi.
      In discutie asta de aici, deja avem o exceptie, ne ascultam, si raspundem, sper in mod corect. Iar pe voturi dedesuptul comentarilor, ne lasam ghidat de orgoli si punem voturi negative in los sa apreciam exprimarea.

  • Buna dimineaţa
    O nedreătate, ziceţi, se poate corectata cu dreptate. Referendul îl consider un lucru drept, chiar dacă modul în care sa ajuns aici poate pune semne de întrebare. Şi eu, şi dumneavoastră ştim sigur cum votăm la acest scrutin. În iarnă am fost de câteva ori în faţa prefecturii, dar nu am putut pronunţa cuvinte precum javră sau băse, iar decât să mimez, am renunţat. Dumneavostră cu uşurintă puneţi eticheta Pontanescu. Aveţi multe întrebări la care nu cred că aşteptaţi un răspuns de la mine, dar vă pot spune o vorbă din poporul astă, prea des umilit de proprii conducători – vezi paiul din ochiul altuia, dar nu şi bârna din ochiul tău.
    Vă doresc o duminică plăcută.

  • Domnilor Born si Badea, intr-un sistem democratic autentic, PARLAMENTUL este DECIZIONAL! Timp de 3 ani si jumatate, n-ati comentat nimic ! Totul a fost minunat si nemaipomenit ! Eu personal, refuz sa votez minciuna, impostura, slugarnicia,incompetenta,aroganta.,ridicate” pe cele mai inalte culmi ” de catre regimul Basescu ! Si cu asta , stimati domni, am incheiat orice polemica ! Fiecare , sa mearga pe drumul sau !

    • Domnule doctor,
      Va respect optiunea, doar va percep extrem de nervos si plin de ura.
      Exista posibilitate ca vrabia Basescu sa piara pe propria ei limba. Acum, chiar de va fi sa piara pe limba domnilor copy / paste Ponta & George Crin Laurentiu Antonescu, domnul Basescu nu va fi pierdut, ci, dimpotriva, va mobiliza toate resursele celor ce acum isi dau seama ca a existat un abuz de putere discretionara, din partea celei mai de drept institutii a democratiei romanesti.
      Nu toata lumea judeca lucrurile visceral.
      Nu toata societatea romaneasca filtreza cele ce se intampla prin stomac.
      Ganditi-va numai la alaturarea dintre Iuliu Maniu si Adrian Nastase in acelasi tablou al condamnatilor la grea inchisoare politica, propagata de manipulatorii USL, iar de nu vi se face greata, inseamna ceea ce isi doresc uzurpatorii de putere in acest caz este o reusita deplina.

  • Nu pot de cit sa regret ca rezultatul referendumului o sa confirme ca majoritate de popor decide prin stomac si nu visceral cum spune domnul Badea, cariu multumesc pentru cuvintul asta care am invatat astazi 🙂

    Astazi am ascultat Europa FM, cu dezbatere despre sondaje in legatura tematica si sa pare cazul democratia sau demagogia ar fi pierdut.

    Repet ca nu imi pasa practic de culoare politica la putere, daca ajunge acollo in mod democratic prin mijloce normale, legale si fara agresivitate, prin onestitatea dovedita.

    Trebuie sa ma interesez daca fiind cetetean european, am voie sa depun votul la referendum si pe urma la urmatorele alegeri.

    Si daca votez NU la referendum si sa fiu chiar cu minoritate, atunci macar stau cu constienta impacata, sa nu fiu fost de acord cu ceva care ajuta sa strica imagina tari in care traiesc de 17 ani.

    Pe domnul Safriuc intreb care raspuns imi vrea sa transmite prin vorba aia biblica. Nu vad relatia la intrebarile mele retorice. Trebuie sa citesc ceva printre rinduri?

  • Traian Basescu ar trebui sa ramina presedinte si sa stea in coasta lui ponta sa nu-l lase sa ne minta si sa nu ramina la conducere numai USL ca intre ei o sa faca numai ce este bine pentru partid si nu se vor mai interesa de tara . Oricum suspendarea in Parlament ne-a costat destul deja.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.