Astăzi este Ziua Internațională a Câinelui, cel mai iubit prieten al omului și totodată ziua în care merită să menționăm că se împlinesc deja cinci ani de când au fost recunoscute internațional rasele Ciobănesc Românesc Carpatin și Ciobănesc Românesc Mioritic.
”Se împlinesc 5 ani de la omologarea Ciobănescului Românesc Carpatin și a Ciobănescului Mioritic, omologare care s-a întâmplat în iulie 2015 când Federația Chinologică Internațională a dat un vot favorabil pentru recunoașterea oficială a acestor rase românești. Mai avem Ciobănescul Românesc de Bucovina care a fost omologat definitiv anul trecut și mai avem rasa Ciobănesc Românesc Corb care este omologată doar pe plan național”, ne-a spus Andrei Deak, crescător de ciobănești carpatini.
Potrivit acestuia, de la omologare și până acum nu s-au schimbat multe.
”Acest lucru e foarte bine. Avem încă o populație omogenă de Ciobănesc Românesc Carpatin și de Mioritic. La Bistrița este un nucleu foarte important de proprietari și crescători de Ciobănesc Românesc Carpatin, care urmăresc să producă și să reproducă exemplare tipice, conform standardului rasei. Noi am avut acces și înainte de omologare la expoziții, dar abia după 2015 am putut concura pentru titluri de CACIB și abia de atunci câinii au putut deveni campioni la concursuri de frumusețe”, a spus Andrei Deak.
Dreptul de reproducție, conform regulamentului internațional de creștere a câinilor de rasă, se dobândește pentru femele dacă obțin minim două calificative de ”foarte bine” la concursuri de frumusețe, iar pentru masculi două de ”excelent”. Vestea bună este că la stânele de la noi încă se mai pot găsi în orice moment exemplare frumoase cu genealogie necunoscută.
La expoziția care a avut loc săptămâna trecută la Bistrița, chiar Andrei Deak a venit cu un exemplar de Ciobănesc Românesc Carpatin pe care l-a găsit la o stână și pe care l-a înscris în concurs ca să îi facă un pedigree de tipicitate. Astfel, pe baza arbitrajelor se va atesta, în final, că face parte din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin.
La ”Bistritzer Dog Show 2020”, proprietarii de Ciobănești Românești Carpatini care au lucrat la dosarul de omologare a rasei au fost răsplătiți cu premii speciale, cu diplome și medalii de recunoștință pentru tot efortul lor de a salva de la dispariție câinele supranumit ”paznicul de la stână”.
Despre câinii din această rasă am mai scris:
Intr-un viitor apropiat numarul cainilor o sa depaseasca numarul oilor, asteptam sa faca si ceva branza !
Daca nu brânză, măcar mici.
Bistritzer Dog Show, în ce limbă e asta? După romgleză, acum îi dăm cu gergleză?Limba română, limba oficială, ne pute?
Andrei Deak un “ pui de comunist” culege laurii unui altui om care a muncit si a consacrat aceasta rasa , Ciobănescul Românesc Carpatin. Ne mândrim ( in cazul lui) cu promovararea câinilor “ producție proprie “ dupa multi ani “munciți “sub îndrumarea unui om pasionat de aceasta rasa! Majoritatea acestor câini vin de “canisele de Transilvania “ proprietatea domnului Vasile Iclenzan. Ucenicul care vrea sa-si depășească limitele “doar ale lui” că pe cele ale domnului Iclenzan v-a trebui sa se mai nască o data sa poată se le depășească , încercă si va încerca sa sfideze legile bunului simt si sa calce pe cadravre ca sa-si însușească laurii acestei rase de câini !!!
Rugămintea mea pentru redacție : intervievați-l pe acest personaj Andrei Deak sa va spună de unde are toti acești câini si si sub îndrumarea cui a început creșterea acestei frumoase rase???
Multumesc anticipat!
Au uitat de Turculeț …