Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, crede că ”spaima este prea mare” după ce Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.
”Eu cred că spaima este prea mare pentru această OUG. Eu nu cred că cineva o să le spună procurorilor de la DNA și DIICOT, vizați de OUG, să plece acasă că nu au zece ani de experiență și nu se mai califică. Ei au fost numiți pe posturile respective în baza unui concurs și au respectat cerințele legii din acel moment. Aici nu vorbim de detașați, cu ei este altă situație, noi vorbim de titulari. În plus, trebuie să înțelegem că legea civilă dispune numai pe viitor, iar oamenilor ăstora nu poți să le spui ”de mâine nu mai vii la serviciu” că nu mai au de ales decât să plece acasă și o să înceapă, pe bună dreptate, acțiuni în instanță. Această condiție de zece ani experiență se va aplica doar celor care vor dori pe viitor să ajungă la DIICOT, DNA. Dacă se va pune presiune asupra procurorilor deja existenți, atunci se poate ajunge cu procese în instanță, iar de acolo se poate invoca inclusiv o excepție de neconstituționalitate și OUG va ajunge la Curtea Constituțională, unde judecătorii vor decide”, a declarat Augustin Zegrean pentru stiripesurse.ro.
El a adăugat: ”În al doilea rând, Parlamentul poate lua rapid în discuție legea de aprobare a OUG și să corecteze ceea ce este corectat. Din Parlament se poate ajunge din nou la Curtea Constituțională. Ca să nu mai spun că Avocatul Poporului poate ataca această OUG la Curte. Deci variante sunt. Altceva aș dori să remarc, însă. Noi, că vrem, că nu vrem, urmăm îndeaproape exemplul Poloniei. Au fost procurorii, urmează ICCJ. Și acolo au trimis în pensie judecători, a protestat lumea, dar ei eu făcut tot ceea ce au dorit să facă. Văd că și la noi, deocamdată, doar se oferă posibilitatea judecătorilor să iasă la pensie, nu sunt forțați, dar să nu ajungem într-o situație de genul în care li se spune judecătorilor că ”nu-i așa că mai bine ieși la pensie?”.
”Primul care ar putea să facă ceva ar fi Avocatul Poporului, dar el nu o să facă pentru că o să spună că nu afectează drepturile şi liberatăţile fundamentale şi nu o atacă. Mai există o soluţie mult mai rapidă. Parlamentul ar putea să ia în discuţie OUG astăzi sau mâine, să scoată din ea ce este neconstituţional, să o admită sau să o respingă. Nu este în regulă, nu poţi să-i trimiţi pe oameni acasă de la slujbă. Asta va genera procese, oamenii ăştia nu se vor lăsa aşa, călcaţi în picioare, vor ataca în justiţie deciziile prin care vor fi scoşi, până la urmă tot se va ajunge la CCR, va trebui să fie repuşi în funcţii, să li se plătească salarii din urmă şi iar bietul român plăteşte toate nebuniile astea”, a menționat Augustin Zegrean la Digi 24.
Printre modificările aduse legilor Justiției: se măreşte vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT, de la 8 ani vechime minimă la 15 ani; majorarea până la 10 ani a vechimii în profesie pentru a ocupa o funcţie de procuror în DNA sau în DIICOT; ministrul Justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a stabili dacă există indicii de abatere disciplinară din partea procurorilor; pensionarea anticipată a magistraţilor a fost amânată până la finalul anului 2019 pentru a evita criza de deficit de personal; apelurile se vor judeca în complet de trei judecători începând din 2020.
La mijloc de toamna, cu temperaturi de vara din cauza derapajelor climatologice planetare, in Romania divizata si tulburata de un lider condamnat… si in curs de noi condamnari penale (care „tace” planificat, cu „pauze”), cu „slujbasi” platiti prin actiuni comandate pentru acoperiri fumigene sau distragere de atentie, cu „taceri” suspecte ale unor oameni responsabili platiti cu bani multi, se petrec evenimente uimitoare, unice si nemaiintalnite in viata normala a unui popor, total diferite, dar asemanatoare ca efect in tari ca Turcia, Polonia sau Ungaria. JUSTITIA cu balanta ei de echilibru este pe cale a fi SCOASA din peisajul democratic al tarii! Majoritatea cetatenilor ignora, stau deoparte si NU mai reactioneaza. Sunt plictisiti de atatea dezbateri publice, nu ii mai intereseaza, sunt obositi sau au alte motive sa nu isi afirme POZITIA lor ACUM… Totusi, acum in ceasul al 12-lea, mai exista inca sperante, mai exista oameni responsabili care vad PRIMEJDIA dictaturii, unde un LIDER vrea sa aiba TOTUL sub control! Stiti Dvs. cine!…Dl. jurist Augustin ZAGREAN din orasul nostru, un profesionist echilibrat si intelept, cu o experienta in domeniul legislatiei constitutionale, AVERTIZEAZA, ne EXPLICA, cand este necesar, in limbajul strazii ce se intampla / se poate intampla din punct de vedere JURIDIC cu Tara si cu oamenii care traiesc in ea. Actiunile Domniei Sale nu sunt insa suficiente! Dansul are nevoie alaturi de mai multe VOCI adevarate, constiente si responsabile in a opri TAVALUGUL intrarii Romaniei in DICTATURA iliberala… Stam acasa comozi, hranim copilasii, vizionam un film, barfim vrute si nevrute, ne plangem mereu de ceva…, nu ne gandim insa cu adevarat la urmarile actiunilor de AZI ale PUTERII, NU avem CURAJUL, RESPONSABILITATEA de cetatean sa ACTIONAM sa preintampinam un RAU care se apropie in pas alergator… PS. 1) Un cetatean turc a comentat pe Facebook actiunile antidemocratice ale sultanului Erdogan acum doi ani; recent a fost ridicat de Politie… Si eu voi putea fi ridicat de la domiciliu de acest comentariu de Politia lui Dragnea! Poate DA, poate NU…PS. 2) Sa nu uit gandul zilei: ” Omul care nu mai are nimic de pierdut este cel mai greu de invins!! (J. W. GOETHE)… Aplauze pentru cei care STIU despre cine e vorba…
Corect ar fi să pui ghilimele pe tot textul și să scri în paranteză rareș bogdan de la Drogați TV.
Noi două ne potrivim de minune. Și tu ești LGBT? Ce-ar fi să punem amândouă de-un club inter aici, la Bistrița. De acord? Aștept un mesaj.
Așa e ! Spaima e mare printre judecătorii CÂMPULUI TACTIC judecători care de10 ani dau sentințe „la ordin” și să spunem lucrurilor pe nume: LA ORDINUL SRI. Singura alternativă ar fi pedeapsa penală pentru câmpul tactic!
„Am un mare dosar de corupție, sunt șeful celui mai mare și corupt partid din Romania. Mai sunt și președintele Camerei Deputaților. Îmi place să fur de la români și vreau ca asta să nu se schimbe. Dar am un dosar de corupție, de fapt mai multe. Da’ pe ăla care mă doare cel mai tare mă concentrez eu acum. Și mă gândesc ce bine ar fi să scap de procurorul care îmi instrumentează dosarul. Și văd că e un procuror relativ tânăr, n-are vechime mai mare de zece ani. Cu ăștia tineri te înțelegi mai greu că na, așa e mersul lumii, mai greu de prostit, etc. Și atunci dau o ordonanță de urgență în care nu mai poți fi procuror DNA dacă ai vechime mai mică de zece ani. Mă numesc Liviu Dragnea și vreau să fut România din toate pozițiile. De ce? Pentru că pot. Am și o slugă model. Se numește Tudorel.”
Bă tu ești chirilă tudor cântăreț de prăfuit nara, fiul turnătorului la securitate chirilă ion.
Doamna Sabău e slobod la limbaj obscen ?? Că aș avea și eu ceva de înjurat. Sau pe mine mă „editați” dacă scriu porcos la adresa lui zegrean de exemplu.
Mă numesc Liviu Dragnea și vă regulez pe toți pentru că pot și îmi face plăcere. Voi n-aveți voie nici să spuneți că vă regulez pe toți, amărâților.
Spuneţi-mi ce-i dreptatea? – Cei tari se îngrădiră
Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi;
Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră
Contra celor ce dânşii la lucru-i osândiră
Şi le subjugă munca vieţii lor întregi.
.…………………………………………………….
1874, 1 decembrie
Eminescu avea doar 24 de ani