Actualitate

Augustin Zegrean despre conflictul constituţional dintre preşedinte și Guvern

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune că în domeniul politicii externe, conform Constituţiei, preşedintele are supremaţie şi trebuia consultat în legătură cu vizita premierului. În opinia lui Zegrean, există un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Guvern, care poate fi sesizat la CCR de către şeful statului, Guvern, preşedinţii Camerelor sau CSM.

”Preşedintele este cel care are prioritate sau are supremaţie în politica externă, pentru că aşa spune Constituţia. Chiar şi tratatele negociate de Guvern sunt ratificate şi semnate de preşedinte, el semnează tratatele în numele României. Mai mult, noi am fost sesizaţi o dată când se punea problema cine reprezintă România la Consiliul European – primul-ministru sau preşedintele. Curtea Constituţională a spus că este un conflict şi că cel care trebuie să reprezinte România în relaţiile acestea, cel puţin la Consiliul European, este şeful statului, adică preşedintele. Pentru că organizarea noastră administrativă este bicefală – prim-ministru şi preşedinte – dar fiecare are atribuţiile lui, iar în politica externă, fie că este vorba de înfiinţarea unor misiuni diplomatice, de stabilirea rangurilor misiunilor diplomatice, de semnarea tratatelor, preşedintele este cel care face asta”, a declaratAugustin Zegrean la Digi 24.

Fostul preşedinte al CCR a declarat că era normal ca premierul să discute cu preşedintele înaintea vizitei în Israel: ”Normal era să discute lucrul ăsta şi să primească un mandat, dacă reprezintă România acolo. Dacă ar fi fost o întâlnire economică, cu scopuri economice, era altă poveste. Dar când e vorba de mutat ambasade sau de relaţii din acestea care sunt periculoase, trebuie discutat şi trebuie avută în vedere opinia preşedintelui, pentru că până la urmă el decontează toate astea”.

Zegrean a subliniat însă că doar Parlamentul poate demite Guvernul. Întrebat ce s-ar întâmpla dacă CCR ar spune că este un conflict, Augustin Zegrean a explicat: ”Ar însemna că există un conflict între Guvern şi preşedinte şi partea care a produs conflictul trebuie să se retragă din conflict”.

Întrebat dacă el consideră că în acest moment este un astfel de conflict, fostul preşedinte al CCR a răspuns afirmativ: ”Eu cred că da”. Zegrean a precizat că CCR poate fi sesizat în acest caz de preşedinte, Guvern, preşedinţii Camerelor Parlamentului sau de CSM.

El a declarat la TVR: ”Nu poate să existe un efect practic pentru că trăim în ţara asta. Într-o altă ţară ar avea efect o chestie din asta, dar la noi nu are un efect decât, eu ştiu, politic, moral, pentru că la Constituţie scrie că preşedintele numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de către Parlament. Numai Parlamentul poate să revoce Guvernul. Se poate ajunge în situaţii complicate, se poate ajunge la situaţii în care primul-ministru să o ia razna şi nu-l poţi revoca. Procedura moţiunii de cenzură este o procedură îndelungată, complicată. Practic era probabil mai bine ca preşedintele să poată să-l revoce, pentru că şi acum şi înainte preşedintele era omul cu cea înaltă autorizare electorală. El este ales de întregul popor, prin vot universal. Faptul că preşedintele a cerut acum revocarea primului-ministru ar trebui să fie luată în considerare de către primul-ministru pentru că nu este o glumă. Abia aici suntem în prezenţa unui conflict juridic de natură constituţională. Problemele de politică externă sunt, uitaţi-vă în Constituţie, exclusiv ale preşedintelui. El conduce politica externă a României, el stabileşte înfiinţarea de misiuni diplomatice, împreună cu Guvernul stabileşte, numeşte ambasadorii, dar ambasadorii străini sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României. În privinţa asta trebuia să fie o negociere între ei, o discuţie şi împreunăsă hotărască acest lucru”.

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat vineri că Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi i-a cerut public demisia, spunând că îi retrage încrederea. Şeful statului a invocat disputa Guvern – BNR şi memorandumul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim.

11 comentarii

  • Asistatul social zegrean (beneficiază de pensie de handicap pe lângă alte venituri astronomice) cel care a scuipat 7,4 milioane de români, dă aici o mână de ajutor statului paralel.

  • Lasa-ne tovarase ca ne-am saturat de povestile tale comuniste. Brigadier de c.a.p ne-ai schimbat destinul cu basescu la referendul. Esti o Iuda. Ciocu mic si vezi-ti de viata ta.

  • Pai DA domnule deputat, cine la scapat de incompatibilitate pe primar? Pritenia este fff stransa intre Zagrean, primar si oltean. Tot ce se constrieste dupa bunul plac in orasul asta a cui sunt??OLTEAN.
    Ma intreb in cine sa mai ai incredere? Cel mai mare haos, tara vanduta pe bucati de toti care au fost la putere incepand cu cel mai mare vanzator de tara Iliescu , continuind cu Basescu si altii,oare cine o sa opreasca toate astea?

  • Altadata eram mandri ca din judetul nostru micut avem un presedinte al Curtii Constitutionale,iar acum il jignim ca pe un marlan de rand!Oare ,chiar numai atata omenie ne-a mai ramas.Candva ne va fi rusine!

    • Nimeni nu a fost mândru de zegrean ! Nimeni nu se poate mândri cu o așa formă de viață josnică.

  • Faceti doua confuzii:!.Pensia nesimtita a lui A.Z.este egal ca nesimtire cu pensiile parlamentarilor,ministrilor,magistratilor etc,despre care nu ziceti un cuvant;2.Oare a fost vreodata A.Z. psd ist?ia vedeti!

    • Da, ai dreptate, ca nesimtire este egala cu cele ale ministrilor, palramenatrilor, magistratilor, dar ca valoare este mult mai mare, chiar de cateva ori mai mare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.