Politică

Augustin Zegrean despre îmbunătăţirea activităţii CCR: Mai mulţi bani de la buget

Întrebat dacă are o propunere de îmbunătăţire a activităţii Curţii Constituţionale, preşedintele CCR Augustin Zegrean a răspuns: ”Mai mulţi bani de la buget”. El a adăugat că în Constituţie se prevede ca membrii Curţii să aibă 18 ani de muncă în justiţie şi să fie pregătiţi profesional, iar ”Daniel Morar a dovedit că este pregătit profesional”.

Mona Pivniceru a propus la o dezbatere despre Curtea Constituţională a României şi modificarea Legii fundamentale ca membrii CC să fie numiţi de Parlament, Guvern şi puterea judecătoarească, deoarece actuala modalitate de stabilire a componenţei nu asigură echilibrul între puteri.

Zegrean a precizat că mai sunt şi alte ţări europene care au modelul invocate de Pivniceru, el dând exemplul Italiei, unde asociaţia magistraţilor numeşte o parte din membrii Curţii Constituţionale. ”Este o modalitate care funcţionează şi în alte ţări. Fiecare ţară are modul ei de a numi judecători la Curtea Constituţională. În general sunt cam aceleaşi: Parlamentul numeşte, Guvernul… În Italia numeşte şi Asociaţia Avocaţilor. În general aceeaşi modalitate de numiri: Parlament şi Guvern”, a afirmat el. Totodată, întrebat dacă are şi el o propunere de îmbunătăţire a activităţii Curţii Constituţionale, Zegrean a răspuns: ”Mai mulţi bani de la buget”.

Daniel Morar a fost numit, luni, de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de 9 ani. Mandatul Aspaziei Cojocaru încetează în 8 iunie. ”Cred că este o numire care îndeplineşte condiţiile legale”, a spus Zegrean. El a adăugat că în Constituţie se prevede ca membrii Curţii să aibă 18 ani de muncă în justiţie şi să fie pregătiţi profesional, iar ”Daniel Morar a dovedit că este pregătit profesional”. Întrebat dacă numirea unui procuror în funcţia de membru al Curţii Constituţionale nu încalcă spiritul legii fundamentale, Zegrean a afirmat că ”mai sunt foşti procurori care au activat în cadrul Curţii şi nu le-a pus nimeni nicio piedică”.

El a spus că şi procurorii sunt la fel de magistraţi ca şi judecătorii, adăugând din nou că în Constituţie nu se face o delimitare la condiţia pentru membrii Curţii privind experienţa în justiţie între judecători şi procurori.

Ion Predescu şi Acsinte Gaspar îşi încheie şi ei mandatele. Din partea Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost propuşi de către majoritatea parlamentară Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu. Cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii îl sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui, iar numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Mediafax

19 comentarii

  • „Mai multi bani de la buget”. Exemplar ! Un epitaf foarte potrivit pentru o nulitate care prin politicianism si slugarnicie desavarsita s-a imbogatit pe spinarea poporului.
    Oare cum a adunat presedintele CC 18 ani de „munca in justitie” ? Se pune si activitatea de jurist la bjatm ?

    • Rusine acestui S(…) basist.
      A dovedit ca nici macar o propozitie nu poate incheia.
      Exemplu:”Mai mulţi bani de la buget”…
      Poate ar fi vrut sa spuna: ”Mai mulţi bani de la buget pentru sanatate, educatie, infrastructura…astea ar fi prioritare pentru Romania”.
      De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere, ci PEDEPSESTE MAI DEGRABA SAU MAI TARZIU.
      In ceea ce-l priveste pe neispravitul asta, pedepsele abia au inceput.
      comentariu editat

  • M (…) asta?? Un n(…) si profitor. Daca nu se teme de nimic, sa se teama de Dumnezeu ca ii va veni randul in curand. comentariu editat

  • Io zic că domnul Zegrean o răspuns exact în ton cu întrebarea pusă, în sensul in care ziaristul mediafax, stie despre Curtea Constituţională cam tot atat cat ştiu şi eu despre efectul razelor de lună asupra cepei.
    Din păcate foarte puţini romani au habar cu ce se mănancă instituţia asta, si nici măcar politicienii nu ştiu decat că îşi doresc fiecare in parte să o siluiască după bunul lor plac, în scopul intereselor partinice. Mai multe ştiu cei de-o apărară anul trecut de atacul masiv al idioţilor ce au crezut că pot s-o pună cu botul pe labe, scopul fiind starpirea oricărei forme de opoziţie în calea măreţelor lor planuri, ce se izbeau nu numai de presedintele Băsescu ci şi de cateva instituţii ale statului de drept, printre care şi această CC – iar astia au aproape toţi nume de straini sau de instituţii aparţinand UE sau Departamentului de Stat al USA. Toţi cei cărora puţin le pasă de statul de drept înjură de numa-numa pe oamenii ce-o compun, uitand că aceste personaje sunt fructul politicienilor ce i-au numit, nici unul mai breaz decat altul. Cand mă uit acum la numele ce se vehiculează pentru a-i schimba pe 3 dintre actualii judecători, văd 2 profesionişti şi-un politruc, fiecare susţinuţi partizan de către găşti, funcţie de interese, care nu-i greu de ghicit cum vor vota la comandă, că doar nu-s veniţi în spaţiul public după ultima ploaie.
    După mine, aş opta pentru desfinţarea actualului format de CC, urmand ca prerogativele si rolul acesteia să fie preluate de judecători de la ÎCCJR, într-o formulă de profesionişti, aleşi printr-o procedură asemănatoare cu cea a CSM-ului, cu condiţionalităţi extrem de stricte, legate de rostul acestor oameni într-o astfel de instituţie, ferită de imixtiunea politicienilor, care l-a noi în ţară de tot ce se ating se alege praful.
    Restul sunt intoxicări, manipulare media partizană, la care prea mulţi cad pe spate.

  • Draga Domn Alexandru, in afara de redactarea Constitutiei, vreo 10 ani de activitate in avocatura, infiintarea primei Societati de Avocati din Bistrita, un mandat de senator si unul de deputat (cu cele mai multe initiative legislative), intradevar nu a facut nimic, e o nulitate. Dumneavoastra cu ce va ocupati? Puneti un CV aici sa vedem daca sunteti in masura sa va situati cel putin profesional deasupra lui? Din spatele unui IP foarte multi isi permit injurii si nesimtiri, dar daca ar trebui sa-si treaca si numele, probabil ar fii mai retinuti in exprimare. Daca nu din bun-simt, cel putin din pudoare. E trist cum dupa 23 de ani de cand avem dreptul sa ne exprimam in spatiul public EXACT asa cum simtim, fara nici un fel de cenzura, INCA mai simtim nevoia de a comenta ca anonimi. E foarte posibil sa ne fie ori frica de opiniile exprimate, ori sa ne placa mult prea mult barfele si susanalele. E chiar trist, adica eu as prefera sa polemizez cu cineva anuma, nu cu un IP sau un atat de impersonal Alexandru.

    • Doru, in principiu ai dreptate.
      In acest caz particular, lucrurile stau putin altfel, sau cel putin nu cred ca d-l Alexandru a visat vreodata la fotoliul de presedinte al CC.

    • parerea mea este ca poti discuta capacitatea cuiva de a fii intr-o pozitie sau alta in momentul in care ceea ce esti tu sau faci iti permite acest lucru. Chiar daca pare ciudat, nu mi se pare normal ca „Lica de la scularie” sa comenteze politica externa sau sa dezbata politica parlamentara. Ca principiu. La fel, in principiu, imi pare normala exprimarea „Domnul Presedinte”, „Domnul Senator”. Ma oripileaza modul in care toata lumea spune „Ponta e prost”, „Basescu e idiot”. E vorba de Primul Ministru si despre Presedintele Romaniei. Dar astea sunt doar simple consideratii de bun-simt si politete.
      Intre atatia specialisti in politica, atatia mari ganditori, ma simt umil…pot eu sa spun ceva atunci cand mari luminati, mari intelectuali, se ascund dupa o tastatura si un IP si spun : „STERE E UN IDIOT” ? Nu pot decat sa ma inclin in fata curajului demonstrat de o asemenea exprimare. (Analogia cu numele meu e doar cu scop demonstrativ :))))) ).

    • Pai a ajuns la redactarea constitutiei direct de la bjatm de aia a si iesit asa de bine contitutia lui Ilici. Dupa aia l-am intanit prin tribunale si in afara de faptul ca e negru in cerul gurii de rau si de hain si bagat pana-n gat in toate schemele de imbogatire feseniste nu am identificat la domnia sa nicio alta calitate morala sau profesionala. Si trei tot nu ies 18 ani de „munca in justitie”.

    • Bine, cum spuneam, ma inchin cu respect. In calitate de inculpat l-ati intalnit in tribunale? Caci tot nu sunt lamurit cu aria de expertiza. In afara de expertizarea pigmentatiei palatine, unde sunteti se pare expert.:)))

  • Doru, parerea ta este…apropo, ce te indreptateste sa-ti dai cu parerea ?
    🙂
    Atata timp cat ocupi o functie publica, extrem de importanta si rasplatita pe masura, vrei nu vrei esti cam expus. In Romania, deocamdata, comentariilor online.
    🙂

  • Daca nu ati fost atent, domnule oaspete, nu mi-am dat cu parerea despre profesionalismul Domnului Zegrean. Am enumerat cateva lucruri pentru care eu consider ca Domnul Alexandru greseste in afirmatiile sale. In plus, am discutat despre limbaj, bun simt si curajul dat de anonimat. In plus, as putea sa exprim si o parere avizata profesinal, dar nu aceste este mediul in care as dorii sa o exprim. Este prea multa patima alimentata de politic pentru a putea spera intr-un public avizat. Ce m-ar indreptati totusi la o opinie? Cauta in google stere avocat bistrita. :). Totusi, altii se exprima mult mai vocal, fiind total pe dinafara.
    Incercat putin bun-simt in comentarii, putina responsabilitate in comentarii si asumarea unor judecati de valoare emise prin semnarea lor cu cel putin numele real.

  • „Chiar daca pare ciudat, nu mi se pare normal ca “Lica de la scularie” sa comenteze politica externa sau sa dezbata politica parlamentara.” Un adevarat reprezentant al elitei domnul Stere. Adica „ciocul mic” prostilor si trageti mai departe la saiba ca sa intre banii la buget ca stim noi cum sa-i cheltuim. Ce conteaza ca personajul despre care e vorba in articol a fost cules de Presedinte in 2007 din Parlamentul Romaniei in care a fost trimis prin vot de niste cetateni care se presupune ca au dreptul la opinie. Sau chestiunea cu opinia si votul nu mai are niciun pret dupa referendum ? Te pomenesti ca politica parlamentara o fi o chestie de cafenea sau de coterie. Foarte tare Domnu’ Stere, Foarte tare !

    • Nimic din ce spuneti dumneavoastra aici nu are legatura cu ce am spus eu. Imi cer scuze pentru ca nu ati inteles ce vroiam eu sa spun.

    • Si da, as putea spune ca vorbesc cu Alexandru Macedon sau cu Lica de la scularie. Numele, sau nu va permite apartenenta la vreo elita? Retoric ori um, pentru ca am constatat in timp ca cei care injura sub anonimat nu mai au si dotarea necesara (cojones) sa si spuna cine sunt cu adevarat. E mai simplusa o dai „pervers”.

  • „parerea mea este ca poti discuta capacitatea cuiva de a fii intr-o pozitie sau alta in momentul in care ceea ce esti tu sau faci iti permite acest lucru.”
    Asta spuneai, Dorule, putin mai sus. Si eu te intrebam ce te indreptateste pe tine sa ai pareri ?? 🙂 Ma rog, sa le si afirmi plenar.
    Internetul si forumurile de discutii au luat un avant considerabil si pe baza anonimatului. Nu vorbim acuma de cei care se rezuma la injurii si balacarii, dar sincer, intr-o discutie in care primeaza argumentele, nu vad cu ce te-ar ajunta un nume.
    P.S. Oricum, ne cunoastem binisor.
    😀

    • Ai putea reciti unul dintre raspunsurile mele de mai sus, nu-mi place sa ma repet, unde spuneam ca asta nu e o opinie despre profesioalism, ci una despre bun-simt. Ma bucur ca spui ca ne cunoastem chiar binisor. Nu pot spune acelasi lucru, din pacate, Domnule Oaspete.
      Vreti o discutie despre capacitatea mea de analiza in ceea ce priveste profesionalismul Domnului Zegrean? Oricand, dar nu aici, si nu in discutie cu anonimi.
      Stiu, romanii au curajul opiniei doar din spatele anonimatului, de aceea „au luat avant forumurile”. Daca esti „cetateanul” sau „anonimul” poti spune oricand „da-l ma dreaca de prost”, nu te angajeaza pe TINE cu nimic, si prinzi curaj. Nu despre tine e vorba, oaspete, am observat curatenia limbajului la tine, ma refeream la Alexandru, spre exemplu.

    • Asta daca vrei o discutie reala. Mai e si comentatorul de online care nu discuta, doar se descarca emotional in spatiul public.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.