Actualitate

Augustin Zegrean despre impozitarea pensiilor: Ce s-a făcut e similar cu anii ’45

Impozitarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei afectează și veniturile fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care a comentat miercuri seara la România TV situația.

”Unele prevederi ar putea fi neconstituționale. Nu poți să impozitezi pe unul cu 25% și pe unul cu 10%. Ce s-a făcut astăzi e similar cu anii ’45, când unii au fost declarați chiaburi și trebuiau să dispară”, a spus Augustin Zegrean.

Tot miercuri, premierul Ludovic Orban a anunțat că după alegeri se vor opera modificări în ceea ce priveşte funcţionarea Curţii Constituţionale, el acuzând că au „existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre Curtea Constituţională că este o filială a PSD” şi precizând că acest fapt este de neacceptat.

„După alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Este clar că trebuie schimbate, din păcate sunt necesare schimbări ale prevederilor de la nivel constituţional şi vom pregăti o modificare, astfel încât să punem Curtea Constituţională în cadrul constituţional şi să determinăm un comportament corect al Curţii Constituţionale, pentru că, din păcate, au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre Curtea Constituţională că este o filială a PSD, or lucrul acesta nu poate fi acceptat”, a spus premierul Ludovic Orban, miercuri, la Realitatea Plus.

21 comentarii

  • Măi (…), dar e normal ca unii să moară de foame cu o pensie de 700 și alții să încaseze pensii speciale de zeci de mii?? Nerusinatilor, nesatuilor..!

  • Dupa alegeri (…), n-o sa mai faci nimic, nici nu vom mai auzi de tine!PNL va urma traiectoria surorii mai mari PSD, va imbratisati si dispareti impreuna din politica

  • Este inacceptabil ce se întâmplă în această țară. Curtea constituțională ar trebui reformată din temelii. Cei care ajung judecători acolo, ar trebui selectați pe baza unui concurs transparent, nu cum sunt acum numiți de niște politicieni corupți și incompetenți. În ce privește pensiile, nu ar trebui să existe pensie de stat mai mare de 7000 lei. (pensia minimă este de 704 lei, deci un raport de 1:10 între pensia maximă și cea minimă). Dacă atunci când ești o persoană activă ai venituri mai mari decât cele care îți asigură o pensia maximă, nu te oprește nimeni să-ți faci și o pensie privată care poate fii cât dorești, fără limită. Dar pensia de stat trebuie limitată, iar pentru cei care cumulează 2 sau 3 pensii (după contributivitate, de serviciu, specială sau altfel) cumulul lor nu ar trebui să depășească 7000 lei. Și pentru că acestă problemă a pensiilor este una importantă pentru societatea românească, ar trebui organizat un referendum prin care poporul să hotărască varianta finală, nu niște politicieni care își apără propriile interese.
    Astăzi tehnologia ne permite să organizăm un referendum foarte simplu, online. Și atunci orice problemă importantă pentru societate poate fi hotărâtă de cetățeni. Politicienii nu mai reprezintă pe nimeni, doar interesele lor.

  • Povesti de pe kkat!!!! Este adevarat ca ce zice Zagrean conform legii este o miscare gresita si aceasta incercare o sa cada la CCR. Dar nu e vorba de nici o disparitie a chiaburilor…. acestia o sa aiba in continuare un venit minim garantat de stat si de contribuabili de 2.000 euro.
    Cine in Romania are 2.000 euro net… salar???? In afara de BUGETARI!!!! Mai jos va prezentam si aseara modul de calcul al acestei “MARI” taieri…
    De fapt o pensie peste 10.000 lei net scade cu aprox 30%…. ca ex… 10.000 lei net pensie = 2.000+(5.000/10%)+(3.000/85%) rezulta ca pensia neta o sa fie 2.000+4.500+600 adica peste 7.100 lei net…. Mare scadere ce sa zic!!!!

    • Stiu ce zici… eu ziceam doar ca pana la urma se genereaza un venit minim garantat pt toti

  • Nenea Zagrean, daca ar fi cinstit si loial ne-ar spune cum de juristii si-au facut astfel legea incat sa ia o pensie dupa ultimul vanit, nu dupa ultimul salariu, stiid ca la ultimul venit se cumuleaza o prima, care poate fi in cuantum de minim un salariu, banii de concediu si prostimea din parlament, cei multi, au votat fara sa stie ce voteaza. Daca ar fi fost un jurist atat de bun, s-ar fi sesizat ca nu este corect ceea ce se face si ar fi amendat articolul de lege pentru a se intra in normalitate. D-ul Zagrean si ca el majoritatea juristilor, nu vor sa inteleaga ca nu e corect sa te pensionezi cu un venit mult mai mare decat ultimul salariu. Nu e cinstit nici fata de aceasta populatie, care o duce din ce in ce mai greu si e total scarbita de ce se intampla si unde mai este etica profesionala, atat de invocata de cate ori se poate.

  • moșule, scade venitul baban? Vorba unui cititor, este normal ca majoritatea pensionarilor să beneficieze de niște pensii de rahat, iar voi, castele privilegiate, posesoare de pensii speciale, să beneficiați de pensii de zeci de mii de lei? Lăsați-o pe asta că trebuia să se fi făcut și ei magistrați, milițieni etc., trebuia să nu vă fi făcut voi magistrați, milițieni etc., dacă nu vă conveneau condițiile. Deocamdată cei mulți au pensii ridicole, iar voi cei puțini, minoritatea, aveți pensii speciale și tot felul de alte privilegii, acordate de niște politicieni corupți ai celor două găști ce au devalizat această țară, de care, sper din adâncul sufletului să ne ajute Dumnezeu să scăpăm, și-au făcut suficient de cap, ajunge. Unde mai pui că unii dintre voi, cumulați mai multe venituri, dar toate plătite de stat. Unii de la curtea prostituțională cumulează câte 4-5 venituri, toate babane și toate plătite de stat, și câți or mai fi dintrăștia? Asta este normalitatea pentru voi, voi să luați totul, iar sărachii să lucreze pentru a vă asigura toate aceste privilegii de nabab.

  • Of, of păi cum musiu Zegrean? Atunci când onorat Parlamentul României a creat pensiile speciale totul era curat constituțional, iar acum când aceeași putere a statului impozitează aceste venituri, nu mai e constituțional. De fiecare dată când vă aud la tembelizor, o tot dați cu supremația Parlamentului, , iar acum mișelul a devenit dușmanul chiaburilor de stil nou, ce și-au dobândit averile nu prin muncă, ci pe șmecherie, prin legiferare de statut special în societate, deasupra prostimii ce trebuie doar să contribuie din greu și să moară, eventual, înainte ca să poată primi praful de pe tobă al contributivității lor.
    La contribuția pe care ați adus-o în societatea românească, dimpreună cu toți cei asemenea dumneavoastră, ați merita o pensie mai mică decât un drumar, căci efectele activității mărimilor voastre în societate au fost vrajba și inechitatea, dănd doar legi care să vă favorizeze și aruncând povara tuturor nelegiurilor voastre pe umerii celor nealeși și condamnați să-și ia lumea-n cap, pentru a putea supraviețui.

  • Intre pensiile speciale impozitate se numără si indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene), care este neconstitutională, fapt pentru care ar trebui eliminată si nu impozitată.
    Iata argumentele:
    Aoptarea Codului Administrativ prin prin Ordonanţă de Urgenţă (OUG 57/2019) este de două ori neconstituţională. In primul rând nu se justifica adoptarea prin OUG, ocolind dezbaterea parlamentară. In al doilea rând, CCR a decis in noiembrie 2018, cu unanimitate de voturi, că legea privind Codul Administrativ este neconstituțională în integralitate pe motive extrinseci. Atunci Codul Administrativ a fost respins deoarece în cadrul procedurilor de adoptare Parlamentul a încălcat principiul bicameralismului. ”Unele articole au fost trimise Camerei decizionale, altele nu”. Un alt motiv care a stat la baza deciziei de respingere de către CCR a fost că inițiatorii Codului Administrativ nu au solicitat avizul obligatoriu al Consiliului Economic și Social. ”Legea te obligă să soliciți acest aviz. Chiar dacă ei nu trimit răspuns sau dacă avizul este negativ, este obligatoriu să-l ceri”. Si nu in ultimul rand, există decizii ale CCR din 2016, prin care s-a stabilit că pensiile speciale pentru aleșii locali sunt neconstituționale.

  • Paul, foarte bine punctat, oare despre acest aspect ce ne poate spune domnul Zegrean? Păi pensiile speciale pentru aleșii locali intră în vigoare doar din 2021, au fost deja impozitate? Deci, e clar că nu se dorește eliminarea lor? Fi-r-ați ai naibii psdiști și pnliști/pdliști mizerabili! Astăzi, tot printr-o cârdășie a celor două hoituri de clanuri mafiote, inițiativa privind eliminarea pensiilor speciale destinate parlamentarilor a fost scoasă de pe ordinea de zi, ghiciți de cine? Nici nu e greu de anticipat, de borfașii de la psd și pnl/pdl. Și unii își pun speranța că pnl/pdl va aduce normalitatea în această țară, ce ați consumat băieți? Îl așteptăm pe moralul domn Turc să ne povestească de ce „partidul” Domniei Sale a făcut așa ceva, pe badea de la psd nu-l mai întreb, măcar „partidul” său e pe față, fură la vedere, ține lumina aprinsă, nu l-a jenat și nu-l va jena vreodată moralitatea.

  • Sunteți penibil domnule Zegrean.Dumneata și tovarășii de la Curtea Constituțională ați nenorocit urmașii victimelor regimului comunist dar v-ați protejat pe voi și pensiile voastre umflate.Iar acum faceți apel la abuzurile regimului bolșevic?

    • Deci daca înțeleg bine legea cine are pensie de 70.000 ca domnul zegrean va lua 15.950 de lei pe lună. Ce tupeu monstruos sa te plângi de asemenea sumă totuși.

      As fi vrut să îl aud pe dnul zegrean să iasă sa spună că nu e buna legea când a fost dată….

      Iar comentariul cu sa ne uitam fiecare ce contribuție a avut la societate e jenant…

      Principiup contributivității trebuie respectat plus adăugat un amendament pentru un trai decent și nicio pensie sa nu fie sub 1500 -2000 de lei pe luna

  • Pe toti estia care comentati de-a pasta v-o prostit partidele cu aceasta stire populista. Nu se va intampla nimic pt. ca cecereaua bolsevica are solutii la toate !

  • @ANTON… pensie de 2.000 EURO/luna NET – GARANTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bun… ca ei o iau ca pe o pierdere…asta e altceva… totusi… ce face un om caruia ii intra lunar in 10 a lunii 78.000 LEI net pe card???? ce face cu banii astia?
    Sau postasul ii duce cash 78.000 lei? cat ii lasa ciubuc? 20 lei?
    Pe bune…. ce sa faci cu atatia bani? care vin nu odata ci lunar zeci de ani!?!

  • dle senator, deputat, presedinte… de ce nu te-ai gandit la o lege prin care si castigatorii la loto (ca e de stat) sa aiba garantata o pensi/renta… daca au catigat 1 data in viata potul cel mare???? asa…la gen… 2 sau 3% din pot sa ii ofere statul lunar pana la moarte!
    Daca te gandesti bine… sunt mai putini cei care au castigat la loto un pot mare decat membri ai CCR de ex… sau decat militari, sau decat politisti, sau decat primari, presedinti de cj, seantori deputati, judecatori, procurori… etc!!!!!!!!!!!!
    DE CE??????? tot cu statul au lucrat si astia!?!?!??

  • Degeaba comentam aici, nu se alege nimic. Astia se vor uita nonsalant in ochii nostri si vor rade copios. Acest teatru tine din pacate. Ganditi-va totusi ca acesti oameni care ne conduc sunt dintre noi, nu sunt ozenisti sau mere picate din cer. Cum ii vedeti acolo este si nivelul poporului roman. Sa nu va asteptati sa mearga ceva bine. Am tot sperat ca ne vor scoate din hazna „strainii”….avem presedinte „strain”, haznaua e mai adanca.

  • Bădie, respiră ușurat, s-au preocupat borfașii din Parlament ca legea să nu ajungă să producă efecte NICIODATĂ, după ce a fost supusă la vot de două ori, neconstituționalitatea sa, cu tot disprețul meu față de CCR, e mai mult decât evidentă. Și domnul Președinte ne-a zis că nu e prea ok această impozitare, și când mă gândesc că l-am votat în turul II pe acest ins, sincer vă zic, mă încearcă o rușine imensă și un regret profund. Pe viitor, să-mi fie învățătură de minte. Deci, rămâne cum s-a stabilit: pensiile speciale merg mai departe așa cum sunt, nu-ți fă probleme domnule Zegrean!

  • Domnule Zegrean, „chiaburii” cu care faceți o comparație deplasată și-au dobândit averile prin muncă, chiar munca mai multor generații, nu prin privilegii acordate de un aparat statal corupt.

  • Mai,Zegreane,minijurist comunist. Unde in lumea aceasta a fost promovat sef la CCR un handicapat ? Ce pensie specila iti trebuie ?Ai inventat ceva deosebit in tara aceasta ? Oare te-ai privit in oglinda in ultimul timp ? Treci la munca,sa platesti taxe dupa munca prestata. Trebuie sa primesti pensie % dupa cat ai contribuit, ca toti cetatenii acestei tari.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.