Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a vorbit despre opțiunile pe care le are președintele României Klaus Iohannis în urma deciziei CCR cu privire la revocarea șefei DNA.
”Președintele, în mod normal, trebuie să respecte decizia CCR. Această decizie nu se mai schimbă, orice ar face, președintelui i se va reproșa că nu a respectat decizia Curții. Nu există un termen-limită în care președintele trebuie să facă această revocare, nu este prevăzut așa ceva în Constituție, nu am găsit un termen în care e obligat să facă ceva. Fiind o decizie obligatorie, trebuie respectată, președintele trebuie să emită acest decret într-un termen rezonabil, ca să folosim un termen european. Dacă ar putea emite decretul în ultima zi a mandatului procurorului-șef? Dacă dumneavoastră considerați acesta un termen rezonabil, da. Referendumul are regulile lui, cum să faci referendum împotriva unei hotărâri judecătorești? În viitor cineva care are putere mare ar putea să facă referendum pentru o condamnare. Nu se poate așa ceva”, a declarat Augustin Zegrean la Realitatea TV.
Ce spune Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți: ”Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident, că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România ca stat trebuie să se asigure independenţa procurorilor pentru a garanta în definitiv o justiţie independentă. Ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci, oricine şi orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician.
Eu iau în calcul să respect statul de drept din România, să-l întăresc, să am grijă atâta cât pot să rămână procurorii independenţi, cu respectarea evident a Constituţiei. Este o discuţie care se poate purta, dacă se impune sau nu un referendum, însă aici apar anumite riscuri. O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al construcţiei statului, dar în domeniu, statul are o abordare foarte clară de mai de 10 ani încoace, şi anume independenţa procurorilor şi nesubordonarea politicului. Acest lucru este foarte bine ancorat în justiţia românească şi nu cred că trebuie supusă acum această problemă unei consultări populare, dar sigur, vedem din păcate că sunt tot mai mulţi politicieni care oarecum pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenţei justiţiei şi, dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum pe această temă. După ce avem motivarea, o citim până o înţelegem, după care spunem exact care este soluţia. Voi respecta Constituţia indiferent ce se întâmplă”.
CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, CCR precizând că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.
cum adica in mod normal??? dar in mod anormal ce ar trebui sa faca??? noi sa mai respectam deciziile instantelor? in mod normal??? ce este normal si ce este anormal? Anormal este ca un om care reprezinta fruntea tarii sa nu respecte o decizie data de un for superior, care reprezinta Constitutia insasi, Constitutie pe baza careia el a fost ales si pe care a jurat ca o va respecta. Sau nu e normal asa??? atunci la ce sa mai avem instante, curti si legi? daca facem numai ce ne convine si aprobam numai ce e in favoarea noastra? Ceausescu era mic copil! ala macar avea constitutia facuta numai pentru el, si nu se dadea drept democrat!
Raducule atata timp cat judecatorii Curtii sunt numiti politic ce incredere sa avem in Curtea Constitutionala????
Actuala putere dece nu respecta hotararea CCR din 2009 privind referendumul limitarea numarului de parlamentari la 300 si trecerea la parlamentul unicameral. Adica pentru unii muma si pentru altii ciuma. Romania de aceea nu va progresa pentru ca in primul rand se dau legi proaste si in al doilea rand nu se respecta, indiferent de cine, ca-s parlamentari, ministrii sau cetateni de rand.
draga cetateanule, in toate vremurile asa a fost.Uneori nu ne convin solutiile, mereu cineva considera ca nu este corect fiindca nu ii avantajeaza in timp ce pentru altii este bine.Asta este balanta dreptatii>Dreptatea unuia este nedreptatea altuia. Dar sa nu ti cont de o astfel de hotarare sau decizie, arunca tara cu 45 de ani inapoi. Si acuma chiar nu vorbesc de putere politica, ei tot calare vor fi pe putere, tot mereu aceiasi, se schimba doar intre ei….dar sa trebuie sa fim corecti: unde-i lege nu-i tocmeala. Si mai ales ca presedintele a cerut CCR sa se pronunte asupra revocarii unui sef DNA. Pana la urma acesta este doar un om nu o institutie.Cu respect, respect opinia oricui fiindca aceasta este esenta democratiei, din pacate la noi inca prost inteleasa de mai marii tarii.
Constituția nu se discută, SE RESPECTĂ !!! Inchizitoarea șefă, plagiatoarea koveși e prea compromisă ca să mai poată sta în funcție oricât ar susține-o SRI și ambasadele. Îl întreb pe zegrean cum af fi fost în 2012 dacă „în mod normal” cei 7,4 mil de români nu ar fi acceptat ticăloasa erată care l-a salvat pe dictachiorul băsescu?
Esti chiar penibil si mai bine taceai. Vezi mai sus ce am spus si sigur vei avea niste mici, sau mari, indoieli. Ideia este ca incepand cu tov. Iliescu, tatucul vostru, s-a dorit concentrarea puterii in mana unui singur om. Asa a inteles tov. Ilici la scolile inalte facute la Frunza, democratia si asa o aplica urmasii. Dragnea este unul din ei, care doreste sa aiba in mana lui puterea totala. Asta, banuiesc ca sti ce inseamna: Puterea Judecatoreasca, Executiva si Legislativa. Vrzi din cele doua care nu-i total rezolvata si dupa ce-mi spui discutam, daca mai are sens.
…corect era, daca nu greseam: Vezi din cele trei care… si textul poate continua. Viteza si neatentia dau greseli. Scuze.
Si toate discutiile pt un om….nu pt o institutie…..care in continuare va functiona……atunci sa nu se mai respecte nimic in tara asta …..vai vai de dea decizie ….trebuie luata si gata ..opinia mea
Conflictul juridic de natura constitutionala inventat si invocat Curtea Constitutionala nu exista . Nu poate nimeni sa-i dea tema de casa la modul imperativ presedintelui Romaniei sa dea sau sa nu dea un decret ( de revocare in speta de fata ) . Exista un conflict de natura principiala : Ministrul justitiei a primit dispozitie de la Dragnea sa-l scape de Kovesi si sa subordoneze procurorii , ceea ce este aberant pentru ca puterea politica nu poate subordona puterea judecatoreasca . De cealalta parte se situeaza presedintele , care nu poate accepta asa ceva . Cele 3 puteri din stat ( Parlamentul- legislativul , Guvernul- executivul si Puterea Judecatoreasca ) trebuie sa fie pe acelasi nivel , nu intr-un cadru ierarhic de subordonare .
Normal ca nu poate nimeni sa ii dea ordin imperativ, ca pentru voi el e un fel de Klaus Jong Un.
Nu mai bine ar fi ca sa nu mai fie subordonati procurorii deloc, si sa nu aiba niciun sef? Sa fie ei pe persoana fizica. =))
Daa, Klaus nu doarme noaptea de grija Romaniei. Aproape ar fi in stare sa renunte la o vacanta daca tara ar avea nevoie de el. =))
Vad ca dupa mintea ta, toti vor raul tarii, toti isi dau telefoane sa puna la cale nasoale. Tudorel e un fel de sluga model, chiar daca nu e membru PSD si nici nu depinde in vreun fel de PSD, el fiind fost procuror, fost judecator, fost decan al Facultatii de Drept din Iasi, fost judecator la CCR, nu stiu ce membru in Comisia de la Venetia, ministru, dar el e „o sluga model” cum ziceti voi.
Ai vostri, care detin puterea prin toate institutiile de forta, toti sunt plini de intentii bune si ne vor numai binele. Niciodata nu pun nimic la cale si nu dorm noaptea de grija noastra.
Tu ai fi facut cariera barosana pe vremea lui Ceausescu.
a nu poate sa -i de ordin??? da aicia suntem pe cine e mai tare-n gura sau pe ce este legal si corect!!! Da ce el este Dumnezeu,? si asa ii trebe sa citeasca pana intelege!!! Ca si repreZentant in CJ poate ar trebui sa stiti ca legea si Constitutia se respecta indiferent cine si ce hram porti!!! Instigarea la nesupunerea legii este extrem de grava. Presedintele este ales de popor si poporul vrea sa se poata raporta la draptate la lege si la respectarea ei incepannd cu varful puterii care este presedintele. Jenanat sa sustii asa ceva… ca nu-i da nimeni ordine.! este o solutie a CCR nu un ordin. Si sa nu uita cine a trimis la CCR propunerea de revocare!!!!! pe bune? chiar ne luati de prosti? Este vorba de un om care a gresit! punct!este sau nu penal???
@radu
Florean asta nici nu trebuie luat in seama. El viseaza numai tatuci.
E si bolnav, are lipsa de IQ.
Chiar ma intreb cum ajung in CJ specimene de genul asta.
Daca un cons. judetean nu trebuie luat in seama, va rog sa ascultati de halan- dala. El este puritatea in materie de civism.
Atata timp cat nici urtea nu isi respecta propriile hotarari decat atunci cand ii convin, de ce n-ar fi si altii indreptatiti s-o faca?