Moartea profesoarei de română din Sângeorz-Băi la numai 39 de ani, care a făcut o formă gravă de Covid-19 nefiind vaccinată, a zguduit comunitatea profesională a dascălilor din județ, a declarat inspectorul general Aurelia Dan, potrivit căreia ”în acest moment domină îngrijorarea și frica”.
”A fost un caz care a zguduit comunitatea profesională din județ. Am perceput răul ca fiind extrem de aproape de noi și cred că, așa cum a fost și firesc, în prima etapă a alimentat frica. Și în acest moment domină acest sentiment de îngrijorare și de frică. Este un moment greu, dar în același timp poate fi și o ocazie de a reflecta și la posibilitățile pe care, iată, lumea în care trăim acum ni le oferă ca să rămânem sănătoși. Am spus-o de multe ori și susțin și acum că vaccinarea e soluție. Nu e obligatorie însă. Eu consider că fiecare cadru didactic are capacitatea de a discerne informațiile și a alege. Este esențial ca, în acest moment, să respectăm aceste măsuri de siguranță dincolo de caracterul lor formal și la nivel de slogan. Este nevoie să conștientizăm importanța distanțării, importanța purtării măștii, importanța limitării participărilor la evenimente publice cu număr mare de participanți”, a spus Aurelia Dan.
Deocamdată, la nivelul ISJ nu au fost centralizate date noi privind vaccinarea profesorilor, însă informațiile care vin din școli arată că a crescut interesul pentru imunizare.
”Sentimentul acesta de îngrijorare la care se adaugă începând de astăzi și această nouă reglementare potrivit căreia școlile rămân deschise independent de incidența la nivelul localității pot fi suficiente motive pentru ca intenția cadrelor didactice în ce privește vaccinarea să crească. În primele trei săptămâni de la începerea anului școlar, s-au înregistrat peste 100 de intenții ale cadrelor didactice în ce privește vaccinarea. Cu siguranță, astăzi numărul cadrelor didactice vaccinate este mai mare (de 57% din totalul lor care erau la începutul anului școlar -n.r.). Noi ne-am propus ca, de două ori pe lună să măsurăm disponibilitatea cadrelor didactice de a se vaccina, însă, din discuțiile pe care le-am purtat cu cei de la DSP, la nivelul celor de vaccinare este o anumită efervescență, iar cadrele didactice se numără printre cei care își manifestă dorința de a se vaccina”, a spus Aurelia Dan.
Din păcate însă, potrivit inspectorului general, mai este o profesoară internată în spital tot cu o formă gravă de Covid-19: ”În acest moment, avem o colegă care este spitalizată. Sperăm că starea ei de sănătate se va ameliora. Nu cunosc alte situații de colegi spitalizați, știu doar că sunt 71 de colegi care au contactat boala, nu neapărat profesori ci din toate categoriile de personal. Îmi doresc să se însănătoșească repede și această boală să nu îi afecteze în activitatea lor profesională și în viața lor”.
Totodată, ISJ a lansat și un chestionar legat de vaccinat și pentru elevi și părinți.
”Am lansat acel chestionar validat de Ministerul Educației și de Ministerul Sănătății în rândurile elevilor și al părinților. Am înregistrat peste 2500 de răspunsuri. Centralizând, au rezultat 371 de elevi care sunt vaccinați, atât din ciclul gimnazial, cât și liceal, și 279 care și-au manifestat intenția de a se vaccina. Este vorba de 124 de elevi de gimnzaiu și 155 în liceu. Ceilalți au optat fie pentru NU, fie pentru încă nu m-am decis. Chestionarul este în continuare public, lansat, el poate fi completat. Noi o să culegem pertiodiuc datele, iar la nivelul unităților de învățământ la care intenția de vaccinare este considerabilă DSP poate organiza și echipe mobile de vaccinare”, a transmis șefa ISJ.
Felicitări..! Este bine doamna Inspector general ca de fiecare dată când se întâmplă o asemenea tragedie în rîndul cadrelor didactice, personalului auxiliar sau elevilor să o prezentați public pentru a-i conștientiza pe ceilalți.
Degeaba se vaccinează cadrele didactice dacă elevii și parintii au mai multe drepturi! Inclusiv dreptul de a refuza testarea! E o bătaie de joc la adresa profesorilor trimiși în clase unde oricum nu se poate păstra distanțarea.. sa nu mai vorbim de faptul ca aceștia mai nou lucrează în doua schimburi în unele scoli unde sunt lucrări de renovare. Cum e posibil ca la o clasa une au fost găsite cazuri de elevi infectați parintii sa refuze în continuare testarea? În tarile europene elevii se testează!!!! Și încă o problema majora: într o scoala unde mai multe cadre didactice lipsesc din cauza infectării cine asigura suplinire acelor ore???? Tot ceilalți profesori…sa ii expunem maxim. Nu e normal ce se intampla: parintii refuza totul, profesorii accepta totul! Statul ne a lăsat balta, dar are pretenții și trasează indicatii …fiecare sa se descurce cum poate….din pacate tot calul care trage la car e bătut sa tragă în continuare.
E valid ce zici si trebuie reglementat, dar cadrele didactice trebuie sa fie modele si punct
Pt.JJ nu doar cadrele didactice trebuie sa fie modele și parintii trebuie ! Cadrele didactice sunt modele( majoritatea) , asta nu înseamnă că trebuie să fie victime sau sacrificate cu orice preț în numele educației! Sănătatea e mai presus de orice! Și cadrele didactice au familii! Și ei contează!!!
JJ cadrele didactice sunt modele! Se vaccinează.. parintii de ce nu o fac??? Și apropo de modele….oare cine vrea sa aibă ca model în ziua de azi un om simplu, dedicat meseriei și copiilor( deși cel mai adesea aceștia nici nu I baga în seama pe profesori), și cu un salariu de mizerie….fata de alte domenii.Expusi maxim pt 2400 lei, cât ia azi un debutant sau pt 3300 cât are un profesor cu peste 15 ani vechime și toate gradele!!! Iar parintii, unii cu afaceri nu vor testarea ca să nu fie obligați sa stea și ei închiși! E foarte ” bine” ca la noi funcționează dictonul dezbina și stăpânește! Tara aceasta a ajuns aici pt.ca nu a respectat niciodată educația și sănătatea!
Va inselati (singur) d-le #Bistriteanul si induceti in eroare si pe altii. Vinovati pentru statul esuat , incluzand si campania de vaccinare total compromisa sunt cei care au avut si mai au parghiile puterii , adica statul , cuprinzand pe d-l presedinte , seful statului (asa cum este „alintat” si-i place sa fie) , guvernul condus de premierul Catu , prefecturile , agentiile guvernamentale etc. etc. Nu Sosoaca , nu George Simion si nici antivaccinistii sunt vinovati. Puterea avea toata „puterea” sa ia masuri de anihilare a celor numiti ca vinovati si sa informeze corespunzator pe cei cu mai putin discernamant sau usor influentabili dar nu a facut-o din nestiinta , din prostie sau din interes. O simpla parere.
hai sa ne uitam putin si la cei de alta religie decat ortodoxa sau catolica, acea religie care le interzice vaccinarea adeptilor . Au chiar si un reprezentant de vaza domnul Sighiartau care clar s-a exprimat impotriva vaccinari. Deci……unde este totusi adevarul? Adica acestia care din dogme religioase nu se vaccineaza, au pretentia ca toti ceilalti sa o faca????? cum adica? unii sa aiba dreptul de a refuza din considerente religioase, iar ceilalti nu au nici macar dreptul de a le fi frica??? pe bune? sunt multi acestia care nu vor fiindca le interzice religia. Foarte foarte multi, din ce in ce mai multi! sa inceapa ei prin a intelege ca boala nu e data doar pentru unii!!!! fac petreceri, logodne, botezuri bla bla, intruniri….dar fara nici un vaccin!!!! si atunci noi, suntem mai prosti?fiecare are dreptul sa isi ia propria decizie atata timp cat este pe alese….. punct.
vrei sa te duca cu politia la vaccinare ?
Era bine ca vaccinul sa aiba un pret , si sa vezi cum toti isi doreau sa-l faca
, asa moka nu e bun , toti sunt doctori si influenceri .
Merita sa crepe cei care nu respecta recomandarile medicilor.
Problema ne-vaccinării e una mult mai profundă.
Trebuie mers la rădăcina răului.
Rădăcina răului este educația religioasă și influența majoră a diferitelor instituții religioase în viața publică, unde fonduri se sifonează fără a avea un retur real pentru cei care contribuie.
Țările care au ales să întărească Statul Laic, au ales ca și religiile să fie exclusiv prezente în viața privată individuală a credincioșilor, fără a interfera cu politicile publice reale care sunt orientate nu prin ce cred unii alții dar prin statistici și cele mai bune practici. Sunt țările care se prezintă cel mai bine în privința vaccinării, educația academică care permite aprofundarea-însușirea cunoștințelor actuale și dezvoltarea gândirii critice , permit luarea deciziilor corecte. Există o separare reală între ceea ce este religia și ceea ce este autoritate publică.
La noi s-a mers pe ideea dezvoltării identității culturale naționale în jurul religiei ca factor de coagulare socială pe un model arhaic depășit, din evul mediu în loc să fie consens pe ceea ce se știe acum despre Univers, materie și știință.
Și asta cu îndoctrinarea dogmatică la clasă, conduce o populație resemnată, cu cetățeni care așteaptă minuni din cer ca să-și rezolve propriile probleme când par insurmontabile.
Problemele legate de puterea instituțiilor religioase sunt puțin conștientizate. În politică au prea multă influență, sunt rețele economice care funcționează pe filiera electoral-religioasă pentru a avea acces la fonduri prin intermediul puterii.
Mai există o traumă ce trebuia adresată demult în societate.
Devianții sexuali( gen Pomohaci, pastorul din Suceavam etc) sunt doar vârful aisbergului.
E o problemă sistemică, peste tot unde religia a devenit parte din puterea de guvernare…a adus abuzuri.
SIstemul juridic a făcut prea puțin să adreseze problema abuzurilor sexuale , copiii și femeile au ales să fie victime tăcute ale unor acte inimaginabile pentru că nu au avut niciodată sprijinul real al autorităților să se meargă la capăt, deoarece aceleași autorități politice sunt în situația de a fi dependente electoral de comunitățile religioase .
D-le #Bistriteanul , in sinea D-vs. sunteti convins ca tot ce am scris este adevarat. Dar daca totusi vi se pare ca d-na Sosoaca si d-l George Simion sunt mai convingatori decat presedintele atunci e vai de ea tara. Citind toate elucubratiile din comentarii mi se pare ca am nimerit intr-o lume paralela care nu poate sau nu vrea sa recunoasca adevarul gol golut. Tara nu se afla in criza (sanitara , alimentara , economica /energetica etc. dar mai ales intr-o criza morala profunda) din cauza mea , a d-vs. si ai altor comentatori ci din cauza presedintelui si coalitiei aflata la putere care nu au putut gestiona/manageria aceasta tara bogata care e stoarsa zilnic de tot ce are mai bun. Cea mai grava este criza morala care se adanceste pe zi ce trece si faptul ca oamenii in prag de iarna nu au nicio speranta de mai bine. Inca o data , daca Sosoaca si George Simion pot influenta cetatenii adulti ai acestei tari iar presedintele si premierul nu pot , atunci cu regret o spun , ultimii trebuie sa plece!
D-le #cc , s-o lasam putin mai moale cu religia ortodoxa. Fiecare religie isi are „propriile uscaturi”. Nu religia ortodoxa e vinovata pentru gradul redus de vaccinare. Probabil ca fiind foarte informat stiti si de ce penultimul papa a renuntat la functie. Daca nu stiti va pot spune . Altfel ,la noi in Romania este o vorba care suna cam asa: ” Fa ce zice popa , nu ce face (popa)”. V-am spus asta pentru ca din ce/dupa cum scrieti , pare sa fiti de pe alte meleaguri. Va citesc intotdeauna comentariile de obicei rezonabile (desi adesea cam incalcite , probabil din cauza nestapanirii limbii) dar nu rezonam de fiecare data. Asta e! Fiecare are dreptul la opinie si daca este argumentata , „jos palaria !” Sa auzim numai de bine.
Dacă recitiți, în comentariu , m-am referit la influența nefastă din punctul meu de vedere în educația şi politicile publice din țară. Am aceiaşi părere pe subiectul şi pe plan internațional, consider că acolo unde s-a stabilit un parteneriat lucrativ activîntre politicieni şi religie în scopul menținerii la Putere, neutralitatea şi eficacitatea actului guvernamental la nivel local , regional şi național e afectată. Principiile şi programele de guvernare nu trebuie să fie orientate spre a face fericiți şi împăcați unii cu un set de valori rigid acumulate prin repetiție la şcoli de la vârstă timpurie când le lipseşte discernământul necesar pentru a face diferența între real , ireal . Acolo unde guvernele au mers învățămintele rezultate din cunoaştere şi ştiință..populația a câştigat. Țările care au adoptat o acțiune guvernamentală ghidată de percepte religioase eşuat în sărăcie şi ignoranță.
Asa mai merge , d-le #cc . Totusi as vrea sa va amintesc ca uneori e bine sa crezi si in miracole , nu numai in filmele cu /despre Santa Klaus . Cand presedintele si guvernul tarii tale nu sprijina nicicum oamenii obisnuiti atunci nu-ti ramane decat sa nadajduiesti in Dumnezeu.
Ce cred că se întâmplă s-a intrat într-o logică a păstrării statu-quo ului politic pentru controlul crizei în timpul unei crize majore. Dorința foarte normală a USR-ului de a oferi un calendar de reforme care să reducă decalajul cu celelalte țări europeene a intrat în conflict cu reticența din partea partidelor tradiționale prezente în peisajul politic românesc, inclusiv UDMR-ul, care văd reformele produse ca un atac la baza lor politică, de la sponsorii tradiționali -oamenii de afaceri locali, la proprii membrii de partid, care au folosit calea politică ca și trambulină de acumulare a averilor. În situația asta , cei care au avut afaceri, au promovat politici în urma unor stimulente ca și genul plicurilor , transferurilor pe care Sorin Oprescu le primea în mod natural..acum se tem că odată ce vor pierde controlul politic, vor pierde și imunitatea. Pensiile speciale sunt o altă categorie care se tem de pierderea privilegiilor. Toate regimurile de putere din România post-decembristă au cumpărat loialitatea autorităților apolitice cu măsura pensiilor speciale. Până și vechii torționari comuniști, au beneficiat de măsura respectivă. Dar toți actorii politici nu realizează că , în momente de normalitate ,jocul politic care se resetează -negocieri renegocieri, alianțe, compromisuri..este timp pentru aceste lucruri. Dar acum în situație pandemică când ai o variantă a unui virus care e foarte agresivă , mai ales în contextul multiplicării oportunităților de contacte sociale( de ce credeți că virusul a produs ravagii în meseriile unde mai mulți oameni sunt în proximitate fizică imediată în spații închise- gen spitale, școli, adunări religioase, sportive etc) oamenii responsabili ar rezolva rapid problema. Soluția era simplă de la început, sacrificarea rituală a unei persoane, persoana premierului Cîțu. Datorită atitudinii zeflemitoare publice a ajuns să fie urât în PSD, datorită lipsei de predictibilitate și caracterului dictatorial- fără consultare și respectarea mecanismelor coaliției – a ajuns să fie non-grata pentru USR. Omul a uitat, era în poziția unui premier al unui guvern de coaliție și nu a lui Napoleon care a cucerit un imperiu. Pierde toată lumea, inclusiv președintele pentru că se pun singuri la colț. Dar cei mai mulți afectați sunt cei care nu au direcție clară. Nevaccinarea aduce costuri masive pe sistemele de sănătate. Sugera unul mai sus că , na pensionarii și bugetarii plătesc cu viața..cheltuieli inutile…și mă acuza de aberații, fără să reflecteze o secundă,..Când ai exemplele publice, al unui administrator de oraș care decedează, a unei profesoare de română, a unei învățătoare…oamenii ăști se formează într-o carieră, expertiza lor s-a construit în timp, trebuie înlocuiți cu altcineva și asta nu se face de la o zi la alta.
Anyway, regret că zilele acestea am intrat în febra politizării aveam mult mai multe lucruri utile de făcut pe plan personal. Tocmai căzusem pe un volum din 1860 privind istoria europei, căzusem pe outliers.org…concept de educație în linie, accesibilă cu profesori competenți dintre cei mai buni etc…o grămadă de activități care au fost anulate din cauza alocării timpului spre a răspunde unora aici.
Numai bine.
Ce faceți pentru profesori? Cum îi ajutați? Că doar cereri aveți! Stăm permanent între elevi la școală, avem situații de întocmit cu termene limită extrem de apropiate față de momentul cererii, orele remediale par a fi făcute pro bono, nimeni nu mai zice nimic de ele, nu avem sâmbătă sau duminică- mereu trebuie să fim activi pe Whatsapp pentru elevi/parinți/director. În școlile de la țară nu-i profesor de sprijin, nu-i psiholog! Treaba lor o face tot dascălul de la catedră! Mai avem și familii, copii! Doar puneți poveri peste poveri, apoi vă mirați că cedează chiar și cei tineri! Sunt curioasă dacă în mandatul dumneavoastră veți susține profesorii! Cum simt profesorii din județ funcția de îndrumare și susținere a ISJ-ului? Vă rog gândiți-vă și la ei, că sunt doar oameni!