Social

Autoizolarea duce la falimentare. Cum s-au gândit primarii a două orașe să ajute micii fermieri

Primarii din două orașe ale județului, Sângeorz-Băi și Năsăud, care au închis piețele ca măsură împotriva răspândirii noului coronavirus, au decis, unul să o redeschidă, altul să le dea voie oamenilor să-și vândă marfa.

Într-o postare pe Facebook, primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, scrie că, începând de astăzi, redeschide piața din oraș.

”Vă aducem la cunoştinţă faptul că, începând de vineri, 03.04.2020, vom DESCHIDE PIAȚA AGROALIMENTARĂ de pe strada Stejarului în condițiile impuse de situația actuală, doar pentru producători. De asemenea, începând tot de vineri, vom deschide și minipiața de fiecare zi, de sub nucul de lângă calea ferată tot pentru producătorii locali. Rugăm anunțați producătorii să vină cu produse!”.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=910437632725660&id=315093292260100

În schimb, primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea, a optat pentru altă variantă. ” Ca alternativă pentru comercializarea legumelor de sezon (ceapă verde, salată, ridichi, spanac, pătrunjel, semințe, etc.) și având în vedere rigorile legilor care trebuie respectate pe perioada stării de urgență, administrația locală prin intermediul compartimentului comercial a luat legătura cu producătorii de legume de sezon, care și-au arătat disponibilitatea de a comercializa aceste produse de acasă”. Ca urmare, administrația a postat o listă cu numele și adresele celor care vând zarzavaturi și legume de acasă.

https://www.facebook.com/PrimariaNasaud/posts/3197163960306122

Și primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan, a anunțat că ”pentru ca agricultorii să poată avea acces la material săditor (răsaduri, semințe, etc.) cât și pentru a putea comercializa legume-fructe și alte produse argicole, începând de mâine, 04.04.2020, este permis accesul în piața argo-alimentară din Prundu Bârgăului, strict pentru comercializarea acestor categorii de produse, cu respectarea condițiilor de distanțare socială, purtarea de mănuși/mască”.

https://www.facebook.com/primar.dorucrisan/posts/1616575848481801

Vă reamintim că, la Bistrița, piețele agroalimentare Decebal și Independenței Nord nu au fost închise nicio zi de când s-a instaurat starea de urgență, dar fermierii care vin cu marfă de vânzare aici nu au prea mulți cumpărători.

7 comentarii

  • Ce destepti puteam fi acum cativa ani. Daca facilitam asocierea fermierilor mici si desemnam 1-2 reprezentanti (vorbesc la scara mica, cu titlu de exemplu) acesti fermieri puteau ramane acasa in treaba lor sa produca hrana, fara a se expune pron piete. Veneau reprezentantii cu marfa adunata de la acesti oameni in piete unde prin aceste masuri se putea limita contactul cu altii si raspandirea virusului, in cazul de fata. Astfel pastram si valoarea pamantului si calitatea hranei si multe altele. Sa nu mai zic de prezenta hranei autohtone pe rafturile magazinelor nemtesti…se puteau face bani? O da! Pastram legumele curate si nehibridizate/corcite si mai stiu eu ce au prin ele? O da! Lacomia, hotia au invins. Nu suntem in stare sa purtam o pereche de manusi sau stam in case pentru ca este inperativ necesar. Vorba aia, mai rau sa nu fie.

    • eu cred ca ,ulti dintre fermieri nu is doresc asocierea pentru ca asta duce la trasparentizarea veniturilor lor. Altfel spus ar fi trebuit sa inceapa sa plateasca niste taxe si mai mult sa se incadreze in niste regului sanitare legale de cultivare/procesare/manipulare marfa. S-au incercat numeroase metode de atragere dar romanului pana nu-I ajunge cutitul la os nu si nu. Nu au nici o idee de dezvoltare, crestere, nici un plan pe termen lung. Doar viitorul pe termen scurt si foarte scurt.

  • Aceste autorități inepte, în loc să-i fi sprijinit cu adevărat pe micii producători, să le ofere facilități și să le creeze condiții pentru desfacerea producției, îi sprijină pe toți samsarii, mă gândesc că nu gratis, care preiau pe nimic producția țăranului, vânzând-o la prețuri exorbitante, evitate de omul de rând. Astfel suntem văduviți și noi de produse de calitate, dar și micii întreprinzători, care, după cum este și normal, sunt descurajați să mai producă. Dacă ar fi existat o strategie coerentă a autorităților și mai multă unitate între micii producători, nu ar fi fost puși astăzi în ipostaza de a nu-și putea vinde marfa. Din păcate, producția internă slab susținută și dezvoltată, precum și lipsa locurilor decente de desfacere, dar și lipsa controlului exercitat de autorități în piețe, unde au loc doar bronzații și astfel de lighioane, privează agricultura românească de fructificare a potențialului, dar și pe noi de produse de calitate și sănătoase. Cei care ar trebui să pună presiune permanentă, în primul rând, ar trebui să fie tocmai micii agricultori, dar uniți și nu separați, pentru a avea cu adevărat o șansă să se facă auziți și luați în considerare, altfel, separați, oricât ar zbiera _ 0 șanse. Li se tot promite marea cu sarea în campanii electorale, iar mai apoi, liniștea și praful se aștern asupra tuturor promisiunilor, agricultorii rămânând de izbeliște, logic, până la campania electorală viitoare. Poate, totuși, având în vedere situația dificilă pe care o traversează, la sfârșitul acestei epidemii, micii agricultori să se trezească, să se unească și să reprezinte cu adevărat o forță, care să conducă la rezolvarea acestei probleme, una care nu este de azi de ieri, ci din totdeauna.

  • ASA MERG LUCRURILE CAND TOATE SUNT FACUTE SUPERFICIAL PENTRU COMISIONE SI NU CU SCOP REAL SA FUNCTIONEZE. BUGETARII SA LINGA CEPELE CELOR CARE NU ISI POT VINDE CEAPA.

  • Cand vor intelege conducatorii nostri sa sprijine pe adevaratii producatori?Ce bine ar fi daca taranii din Cociu,Floresti si alte localitati ar putea,sa-si vanda ceapa,ridichile , salata-toate crude de-ti vine sa la mananci cu ochii-la magazine tip Kaufland,Selgros,Lidl ,Legume-Fructe,cu respectarea legii,a taxelor aferente?! Nu ar mai sta oamenii la cheremul bisnitarilor si am castiga cu totii!

  • Tot ce comentati voi aici ar fi trebuit spuse in sedintele de CL atunci cand Primarul cel sfatos al Bistritei a desfintat pana si OBORUL din VIISOARA pe motiv ca Bistrita Europeana nu mai face agricultura si mananca de pe rafturile supermarketurilor din import si pline de euri. Eu le stiu foarte bine, m-am luat la tranta cu incapabilii din administratie am cerut reinfintarea OBORULUI dar nu am fost sustinut de nimeni. Se vor schimba lucrurile cu siguranta la viitoarele alegeri, dupa ce va trece pandemia si ne vom invata lectiile.

    • In sedintele CL? Credeti ca nu s-au spus, credeti ca nu stiu si aia? Sunt incompetenti de sus pana jos. Pentru a demasca motivul pentru care nu s-a facut si nu se va face, sigur se ajunge la guvernanti. Pana acolo se intind lucrurile. Ceea ce tot spun este ca din ecuatia asta lipsim noi cetatenii. Daca am boicota de exemplu un mare magazin nemtesc sau ce o fi, s-ar schimba ceva, garantat! Daca am urla in strada pentru drepturile noastre, pentru mancarea noastra sigur s-ar schimba ceva. Lucrurile nu cred ca se vor schimba la urmatoarele alegeri sau daca se vor schimba nu stiu zau incotro. Trebuie sa intelegem si sa percepem puterea noastra de cetateni, trebuie sa ne dam seama ca noi suntem forta care decide, trebuie sa constientizam faptul ca daca vrem sa mancam ceapa si ridichi din gradina lui buni, se poate rezolva. Pana una alta, trebuie sa intelegem ca trebuie sa stam in casa, asupra noastra se rasfrange tot raul care exista din virusul asta pentru ca tot noi nu suntem in stare sa ne acomodam cu 2 reguli simple.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.