Social

Autorităţile din Bistriţa-Năsăud, bune la accesat fonduri europene, slabe la comunicare

Autorităţile din Bistriţa-Năsăud s-au dovedit pricepute la accesat fonduri europene în perioada 2007-2013 când în judeţ au intrat 300 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, dar continuă să-şi dea cu stângul în dreptul în materie de comunicare. Deşi s-au investit bani mulţi în informatizare, majoritatea primăriilor nu au site-uri, iar cele care deţin portaluri nu postează informaşii la timp.

„S-a dat startul unei noi perioade de programare a fondurilor europene. E vorba de perioada 2014-2020 în cadrul căreia au fost programate şapte programe operaţionale: Programul Operaţional Competitivitate, Capital Uman, Infrastructură Mare, POR, Capacitate Administrativă, PNDR şi Programul Operaţional Pescuit şi Afaceri Maritime. Anumite măsuri deja au fost lansate. Pe site-ul Prefecturii, în fiecare lună actualizăm o listă a oportunităţilor de finanţare unde puteţi identifica atât fonduri structurale, cât şi alte surse de finanşare. datoria dumneavoastră nu este doar de a accesa aceste fonduri, ci şi de a disemina informaţiile în aşa fel încât cetăţenii să fie cât mai bine informaţi şi să acceseze şi ei aceste oportunităţi. Doresc să vă felicit pentru perioada 2007-2013 în care aţi depus o muncă asiduă pentru accesarea fondurilor europene, judeţul nostru ocupând locuri fruntaşe la PNDR şi POR. Am accesat în perioada 2007-2013 circa 300 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile„, le-a spus Flaviu Urâte, expert superior la SAEDECSP, primarilor din judeţ.

În discuţie a intervenit şi Mariana Tulai, şef serviciu la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, care le-a reamintit edililor că au obligaţia să-i informeze pe cetăţeni în legătură cu activitatea lor plătită din bani publici: „În noul program de guvernare, un accent deosebit se pune pe creşterea transparenţei actului administrativ. Noi am făcut circulară în acest, dar vă reamintesc faptul că e obligatoriu să aveţi site propriu, să aveţi acele documente care se publică din oficiu pe site, să vă întocmiţi rapoartele atât ale consilierilor, cât al primăriei, toate să fie afişate pe site-urile dumneavoastră. Să aveţi grijă cu legea transparenţei decizionale. Şi acolo aveţi obligaţii”.

Deşi atât Prefectura Bistriţa-Năsăud, cât şi Consiliul Judeţean au investit milioane de euro în informatizare pe niciunul dintre portaluri nu apar informaţii actualizate despre activitatea primăriilor din judeţ, de altfel majoritatea paginilor web nemaifiind actualizate de la înfiinţare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.