”Atenție, primării! Asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități au dreptul la un spor de 15% la salariul de bază. Asistenții personali sunt cei mai vitregiți dintre angajații primăriilor, fiind ultimii luați în considerare atunci când se măresc salariile bugetarilor deși munca lor este una extrem de dificilă.
Dat fiind faptul că mai mulți asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități din județul Bistrița-Năsăud, inclusiv părinți ai beneficiarilor noștri diagnosticați cu autism, au depus în ultimele luni solicitări de acordare a sporului de 15% la salariu la primăriile de domiciliu de pe raza județului și au fost refuzați, Asociația Autism Europa face următoarea precizare:
Potrivit legislației în vigoare, pentru activitatea desfășurată în condiții periculoase sau vătămătoare, asistentul personal, poate beneficia de spor de până la 15% din salariul de bază.
Potrivit HG 153/29.03.2018 – privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități au dreptul la un spor de 15% la salariul de bază pentru activitatea desfășurată în condiții periculoase sau vătămătoare.
Această hotărâre a fost modificată în luna august, astfel, în HG 589/2.08.2018 publicată în MO 693/8.08.2018 la punctul 8 se menționează: În anexa nr. 9, la Regulamentul-cadru punctul IV litera A, punctul 2, se modifică și va avea următorul cuprins: Se acordă un spor de 15% calculat la salariul de bază: servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane cu dizabilități și pentru persoane vârstnice.
Potrivit unui răspuns furnizat de ANDP la solicitarea Consiliului Național al Dizabilității, ”În categoria servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane cu dizabilități figurează și asistentul personal, ținând cont că Legea 448/2006 republicată 2008, actualizată 2018, la Capitolul III Servicii și prestații sociale – o persoană cu handicap grav, pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap grav, poate beneficia de servicii sociale prevăzute în art. 31, alin. 3, punct 4 lit. 1 – servicii sociale la domiciliu dar și art. 32 alin. 1 lit. a. Prin urmare, o persoană cu handicap grav poate beneficia de serviciile unui asistent personal, asistent angajat de către primărie sau DGASPC-sector București, în baza unui contract individual de muncă, care îi conferă statutul de salariat, beneficiind de prevederile Legii 153/2017 – legea salarizarii din sistemul bugetar, ca și de prevederile prezentei HG 589 emisă la 2.08.2018, prin acordarea unui spor de 15% pentru condiții de muncă, calculat la salariul de baza pentru serviciile aduse persoanei cu handicap grav”.
De altfel, în alte localități, asistenții personali au semnat deja noile contracte de muncă cu salariile mărite cu 15%, fiind invitați chiar de primării care le recunosc importanța să beneficieze de prevederile legale. Nu și în Bistrița-Năsăud, unde autoritățile locale, deși grăbite să își acorde lor sporuri care de care mai bizare pentru că muncesc în slujba cetățeanului, fac tot ce pot pentru a împiedica această categorie de angajați să beneficieze de drepturile lor. Informăm pe această cale primăriile din județ și autoritățile interesate că asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități (nu doar asistenții personali profesioniști) au dreptul de sporurile legale”,
se arată într-un comunicat al Asociației Autism Europa – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț.
Nici în Onesti,, jud. Bacău nu s-au acordat măririle. Numai la profesionisti s-a mărit
Nici în Ovidiu judetul Constanta nu s-au acordat aceste drepturi asistenților personali.
Nici in Galati!:(
Nici în Tg. Jiu
Nici în Ovidiu județul Constanța nu sau acordat aceste drepturi ale asistentului personal…
Nici in Iasi nu se dau aceste drepturi…
Buna ziua.pentru a ne putea primi drepturile, trebuie sa înființam un sindicat al asistenților personali din Galați. Minim 15 persoane.
Federația sindicală a persoanelor cu handicap asigură suport.
In alte localități unde sindicatele au negociat, s ă acordat si sporul de 15% si voucher de vacanță. Trebuie să ne organizăm.Anca Ștefu
Vreau și eu să fac parte din acest sindicat dacă se poate, sunt foarte indignata ce se întâmplă cu noi cei ce muncim de nebuni
Si FSAPH ROMANIA ofera suport.
SINDICATUL LIBER al ASISTENTILOR PERSONALI ai PERSOANELOR cu HANDICAP BUCURESTI a obtinut in instanta sporul de 15%. Orice alt proces cu acelasi motiv va avea castig de cauza.
Vreau si eu sa fac parte din sindicat la Galati. Cum ne putem intalni? Prefer sambata.
sindicatele nu au negociat. nu au cum sa negocieze niste drepturi prevazute in lege. Poate doar au militat pentru acordarea ACESTOR DREPTURI
Da, multe drepturi ne sunt încălcate și la Galați. VAUCHERE NU, SPOR DE 15 % NU, CE NOI SUNTEM OAMENI, EU MUNCESC DE LUNI PÂNĂ DUMINICĂ DE NICI TIMP SĂ STAU LA MASĂ NU AM ȚINÂND CONT CA AM ȘI UN COPIL DE CRESCUT. SĂ SE DESCURCE EI CU CE PRIMIM NOI. CINE NE APARĂ DREPTURILE? NU ARE PRIMĂRIA BANI ȘI PUNCT, TACI ȘI ÎNGHIȚI…. NOI ASISTENȚII PERSONALI DE AZI VOM DEVENI CEI CU HANDICAP GRAV DE MÂINE. RUSINEEE
Nici in Radauti Suceava nu se dau nimic,spor,norma hrana,tichete de vacanta
Nici in IRATOSU județul ARAD nu se acordă aceste drepturi, de ce???!!!!
Trebuie să dam in judecata daca este cazul,dar sa nu ne lasam,și la Borșa maramureș primarul PSD timiși ioan sorin,nu ne acorda sporul de 15%,dar voi acționa in instanța și voi face public pina la Bruxels si chiar in America,romania a semnat o convenție cu america ,ca va respecta toate drepturile persoanelor cu handicap și a celor ce i au in ingrijire.