Actualitate

Autorităţile locale cheltuiesc banii publici în special pentru propria lor funcţionare, nu pe investiţii

Autorităţile locale din Bistriţa-Năsăud consumă cea mai mare parte din banii publici pentru propria lor funcţionare şi nu pentrru investiţii. Sunt concluziile Camerei de Conturi Bistriţa-Năsăud care a verificat anul trecut mai mult de jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.

Din datele adunate de Camera de Conturi rezultă că nivelul încasărilor totale realizate a depășit prevederile inițiale, cu 108.528 mii lei, dar a fost inferior prevederilor definitive, înregistrându-se o nerealizare de 256.854 mii lei, care se localizează la toate categoriile de venituri, cu excepția cotelor și sumelor defalcate din impozitul pe venit, unde depășirea prevederilor bugetare este cu 15.293 mii lei.

Ponderea veniturilor încasate în total venituri ale unităților administrativ-teritoriale este deținută de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată – 393.065 mii lei (38%) și subvenții de la alte nivele ale administrației publice – 230.763 mii lei (22,3%), cele două surse însumând 60,3% din veniturile încasate în anul 2015. La polul opus se situează încasările din venituri proprii constând în impozite, taxe, contribuții și alte venituri, în sumă de 129.235 mii lei, plus cote și sume defalcate din impozitul pe venit, în sumă de 151.415 mii lei, care împreună constituie doar 27,11% din totalul încasărilor, ceea ce reflectă un grad scăzut de autofinanțare a unităților administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud.

Analiza comparativă a încasărilor realizate față de total drepturi constatate, a căror valoare este de 1.185.171 mii lei, ilustrează un grad scăzut de colectare a veniturilor proprii întrucât rămășițele, în sumă de 141.995 mii lei, depășesc nivelul încasărilor realizate in anul 2015 din impozite, taxe şi contribuții, care s-a situat la nivelul de 129.235 mii lei.

Ponderea în totalul drepturilor constatate rămase de încasat o au impozitele și taxele pe proprietate, cu 67,7% (impozit pe clădiri și impozit pe terenuri).

„Prin urmare, se poate concluziona că în continuare aportul propriu al comunităților locale la acoperirea necesarului de fonduri, nu se situează încă la nivelul resurselor locale posibil a fi mobilizate printr-o administrare eficientă a materiei impozabile, funcționarea administrației teritoriale locale fiind susținută prin sumele alocate de la bugetul de stat prin redistribuire, pentru echilibrarea bugetelor locale”, arată Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud.

În anul 2015 execuţia cheltuielilor (plăţilor efectuate) a reprezentat 73,1% faţă de prevederile bugetare anuale definitive aprobate prin bugetele locale, nefiind realizate cheltuieli bugetate în valoare de 374.617 mii lei. Se remarcă execuţia peste medie a cheltuielilor de personal (98,2%), a cheltuielilor pentru asistenţa socială (95,1%) și a transferurilor între unități ale administrației publice (93,7%), în comparaţie cu gradul redus de execuţie a operațiunilor financiare (50,4%).

Se reține gradul deosebit de scăzut de realizare a investițiilor programate întrucât cheltuielile de capital s-au realizat doar în procent de 56,4% iar proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile într-o cotă de 60,7%. Execuţia scăzută a proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile a fost influenţată şi de nerealizarea veniturilor din sumele primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări (43,4%).

În structura cheltuielilor totale ponderea este reprezentată de cheltuielile de personal (27,7% din totalul plăţilor efectuate), urmată de proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (23,6%) în timp ce cheltuielile de capital reprezintă doar 19,9% din totalul plăţilor efectuate în anul 2015.

„Această execuţie a cheltuielilor reliefează accentuarea tendinţei de orientare a fondurilor publice către cheltuieli sociale şi de consum, adică către secțiunea de funcționare a entităților şi mai puţin către cea de dezvoltare, reprezentată de investiţii”, conchid inspectorii Camerei de Conturi Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.