Actualitate

Autoritățile locale răsuflă ușurate: Taxa impusă pe tona de deșeuri, suspendată. Ce variante se iau în calcul

Prin Ordonanţa de Urgenţă 48/2017, aprobată în ultima şedinţa de Guvern, fără consultare publică, Executivul a suspendat aplicarea taxării la groapă a deşeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019.

Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmăreşte reducerea cantităţii deşeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deşeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de trei ani.

Ministerul Mediului susţine că România nu riscă infringement prin adoptarea acestei măsuri, ci evită acumularea unor cantităţi şi mai mari de de deşeuri care ar ajunge să fie depozitate ilegal în jurul oraşelor.

Ministerul Mediului precizează că, în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Asociaţiei municipiilor şi oraşelor şi cu operatorii de salubritate din România, s-au luat în calcul mai multe variante înlocuitoare pentru această taxă de depozit. În primul rând, se analizează posibilitatea implementării sistemului „plăteşti cât arunci”, care să conducă la utilizarea unui tarif diferenţiat pentru cetăţeanul care colectează selectiv. O altă măsură e finalizarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, în luna octombrie, şi promovarea acestuia prin Hotărâre de Guvern până la sfârşitul anului 2017. De asemenea, Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) ar urma să aibă o ţintă anuală de reciclare a deşeurilor municipale, începând cu 25%, până la 50% în 2020, precum şi declanşarea unor campanii naţionale de conştientizare a populaţiei prin care să se prezinte avantajele colectării selective.

Decizia Guvernului de a suspenda până la 1 ianuarie 2019 aplicarea taxării la groapă a deşeurilor cu 80 de lei pe tonă va duce la intrarea României în infringement pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50% până în 2020, iar din 2021 România va plăti până la 200.000 euro pe zi, avertizează Coaliţia pentru Economia Circulară în România, o iniţiativa privată şi apolitică a unor experţi de mediu.

În ianuarie 2017, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat un proiect pentru aplicarea prevederilor OUG privind Fondul de Mediu, mai exact legat de taxa în valoare de 80 de lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi, introdusă de la 1 ianuarie 2017.

Hotărârea CJ prevedea că începând cu data de 1 ianuarie 2017 SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL, care administrează depozitul ecologic de la Tărpiu, are obligația de a plăti la Fondul pentru Mediu taxa de 80 lei/tonă pentru deșeurile inerte și deșeurile nepericuloase încredințate de către terți în vederea eliminării finale prin depozitare la Tărpiu. Hotărârea mai prevedea că primăriile vor plăti această taxă operatorului serviciului de salubrizare în județ (acum Supercom), care la rândul ei va achita mai departe aceste sume firmei Vitalia și că, totodată, primăriile vor lua măsurile necesare în vederea reducerii cantității de deșeuri inerte și deșeuri nepericuloase și creșterea cantităților de deșeuri colectate selectiv.

2 comentarii

  • Multumim din inima partidului si inteleptei conduceri in frunte cu tovarasa academician doctor inginer si savant de renume mondial ministru Doinita sub a carei geniale conduceri,vom taia lemne,vom exploata balastru si o sa umplem malurile apelor de gunoaie.Ce lasam urmasilor?….dezastrul,inapoia ei potopul.
    PAREREA MEA!

  • Ca trebuie luate masuri pentru reducerea cantitatilor de deseuri este adevarat.
    Ca trebuie recuperate si valorificate intr-o proportie cat mai mare este, din nou, adevarat.
    Dar, cand depozitarea in rampa se plateste cu cca 55 lei/tona iar taxa de mediu este de 80 lei/tona, ajungi sa te intrebi daca nu au incurcat-o cu acciza pe tutun, de a ajuns taxa mai mare decat valorea serviciului de depozitare.
    Pentru geniile care au mesterit actul normativ cu taxa minune as avea cateva intrebari:
    Ati lucrat vreunul in salubritate?
    Ati fost vreodata intr-o rampa de deseuri?
    In general, iesiti din birouri?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.