Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, spune că cei o sută de caraşi şi 20 de crapi au fost eliberaţi în lacul din parcul Municipal încă de duminică. „Am pus acolo şi trei nuferi care se vor extinde şi vor crea un peisaj foarte frumos. Amenajarea în zonă va continua cu o ţâşnitoare. După ce va fi amenajată şi aceasta, vom monta un panou informativ prin care vom aduce la cunoştinţa cetăţenilor că nu au voie să intre în luciul de apă. Din păcate, nu îi putem obliga pe oameni să nu arunce cu monede în apă. E un obicei care se pratică la Fontana di Trevi. Însă avem montată în prac o cameră de supraveghere şi cei care vor încălca regulile vor fi sancţionaţi”, a spus primarul.
Fontana di Trevi este cea mai cunoscută şi probabil cea mai frumoasa fântână arteziană din Roma care se află la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. ce se numeşte Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) şi aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei cu apă. Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluţi de mare. Unul dintre cai este nărăvaş iar celălalt este calm şi supus. Aceştia simbolizează dispoziţia fluctuantă a mării. Apa de pe fundul fântânii reprezinta marea. Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apa se va întoarce la Roma. Această monedă trebuie aruncată peste umăr cu spatele la fântână.
Reamintim că deja mai multe persoane au surprins momente în care unii cetăţeni se scufundă în apa lacului din parc să culeagă monede fără ca vreun poliţist local să-i tragă la răspundere.
Proiectul ”Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal”, în valoare de 17,6 milioane de lei, prevede realizarea unor lucrări de anvergură, ”care vor transforma parcul în adevărata inimă verde a oraşului, o oază de agrement şi relaxare la standarde europene”: reconfigurarea şi reabilitarea aleilor (2,5 ha), a locurilor de joacă, extinderea iluminatului public, alee nouă pentru biciclete şi role (2.206 mp), un labirint vegetal format din plante cu talie joasă, 224 de bănci, 70 de coşuri de gunoi, panouri de informare, amenajarea unui luciu de apă (475 mp), patru cişmele de apă, protejarea şi punerea în valoare a celor două specii de arbori monumente ale naturii Ginkgo Biloba şi Liriodendron Tulipifera, modernizarea şi exinderea străzii Parcului. Proiectul va fi finalizat la sfârşitul acestei luni.
bun deja e verde apa aia!mai urmeaza popularea cu tantari!!….si nuferii de ce se prind ?de beton? sunteti penibili!!!!!!cum puteti compara o capodobera a umanitatii ca fantana din Trevi cu o balta puturoasa?