În județul Bistrița-Năsăud se câștigă în continuare cele mai mici salarii din regiunea de nord-vest, domeniul în care oamenii sunt cel mai prost plătiți fiind serviciile, unde câștigul salarial net este cu o mie de lei sub media regională. În același domeniu, la Cluj, angajații câștigă 5429 de lei lunar.
Mai mari decât în alte județe sunt doar salariile în silvicultură și agricultură.
În ultima lună din 2022, câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 3152 lei cu 3,6% mai mic faţă de luna anterioară şi cu 12,9% mai mare față de luna corespunzătoare din anul precedent.
Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 29,6%, respectiv 28,3% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.
Si pe langa asta sunt cei mai chibzuiti, au reusit cu acei bani sa aiba majoritatea cel putin doua case si patru masini: una ANL si trei de servici!
Mai sunt și doamne „superchibzuite” cu 16 case și 16 terenuri cere la „valoarea” lor automat intră în parlament.
Cu 16 case si 16 terenuri intra in finala , daca e din Bistrita. Daca e din Sibiu, e si castigator!
Asta este, când unele județe sunt conduse de baroni, și peste tot se implica politicul. Salarii mici, câștig mare pt ei.
Ce are politicul și baronii locali cu firme gen Leoni care își bat joc de angajați cu salariul minim?
La leonii te duci …de moment, daca ramai esti prost!
P.S. la leonii nu am auzit de nici o miscare sindicala, protest, etc
De asta a venit leonii in bistrita pentru ca are legatura cu baronii locali. Cum? Simplu…unde ‘s baroni locali ‘s si prosti!!!
Salariile sunt mici în județul BN din “lipsa investitorilor” cu greutate, a multinaționalelor. Și aici nu ne referim la cele de consum, gen Kaufland, Lidl, Pepco etc; ci la cele de la capitolele producție și servicii.
Băncile spre exemplu plătesc salarii în județul BN cu până la 30% mai mici ca și în Cluj, dar și salariile din Cluj sunt cu până la 25% mai mici față de București. Chiar și în interiorul județului sunt discrepanțe, adică salariile din Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi, Lechința, Rodna sunt cu până la 20% mai mici față de orașul Bistrița.
Așa funcționează economia de piață, nu poți impune în Capitalism un salar unitar în mediul privat. Și e normal să fie așa, chiar dacă nu ne place. În schimb libertatea de circulație este garantată, oamenii pot merge oriunde doresc ei.
Ca să se schimbe această situație este nevoie ca autoritățile locale să atragă investitori la noi în județ. Ei bine, aici îți trebuie IQ pe bune, cu pile de Partid și Servicii angajate pe posturile calde de la dezvoltare nu se face primăvară!
In BN banii ajug la oameni si sub alta forma de venituri: dividende, chirii, cadouri, donatii, imprumuturi, spagi, comisioane, comisionn, coamisioane, comision……ptr ca s multeeeee!!!!
Nivelul salariilor nu reprezinta totdeauna si nivelul de trai!
@02:15
Olé, așa îmi place 👏🏻
Ai ochi comercial la înălțime…
Suntem situați și vorbim de Nord – Vest….dar trebuie și să gândim, comporta că Nord – Vestici ca să îmbunătățim tot ce se poate îmbunătăți, fiindcă se poate… vântul e în favoarea noastră.
Un salut.
Draga Nelu, daca crezi ca Baronii dau salariile….te inseli amarnic!!! si hai sa fim seriosi, desi intelegem unde bati…., baronul nostru macar a pus judetul in fruntea clasamentului la dezvoltare! oricat de rau i vrea sa fi si de in opozitie, nu iti iese!!! Ce a facut Baronul acesta, nu a facut asa zisii ailalti baroni care chiar s-au ghiftuit si acuma nu mai sti nimic de ei, ca sunt prin concedii vesnice. Dar iata un exemplu- primaria si tot ce se intampla in oras, fara sa vorbim de investitii, santiere…ca asta nu ai cum sa nu le faci. Dar mizeria din oras???? cersetoria, hotia??? cainii?? trotuarele covata??? praf de te sufoci??? baronul asta e ok? Daca Baronul asta de il critici nu facea ce a facut eram in faliment ca si judet….asa s-au dezvoltat mici afaceri in turism, servicii etc. care conteaza. Acuma ca patronii astia de se dau mari nu dau salarii si isi pun profitul pe primul loc….. asta este. Oamenii daca nu accepta…. sau accepta….dar uitandune in judet cum se traieste…. doar cine nu vrea sa munceasca nu are!!! asta fara doar si poate! da lenea e cucoana mare!
@cosmin
😉
In ograda baronilui se fac angajarile la instituțile statului care ar trebui sa protejeze angajatii din privat. Pentru că majoritatea bujetarilor răspund la comenzi politice protejand anumiți investitori privați cine are de suferit este angajatul din privat care trebuie sa accepte abuzuri și salarii mai mici. Peste 70% la sută dintre privați nu respectă legea, nu plătesc ore suplimentare, nu plătesc zilele de concediu sau sărbătorile legale, ii țin pe angajati pe minim in acte. Daca angajatorii ar fi obligați să respecte legea cu siguranță că media salariului la noi în județ ar crește și implict nivelul de trai. Deci corupția este mare la joi în județ. Nu cred că la ora actuala există vreun concurs pe bune la buget.
Da, baronii locali dau salariiile…vezi raspuns mai sus cu leonii
Singurii vinovați de salariile mici sunt PATRONII ! Care prin lăcomia lor au reușit să alunge forța de muncă calificată din țară și să distrugă economia națională prin evaziune.
Vina e ca au dat la aia lalti salarii prea mar. Ce faci tu la patron intr o zi de 3000 lei pe luna?
Ca sa poată da salarii mari trebuie sa aibă și vânzări mari, dacă vânzările scad de unde vreți sa dea salarii mari