Potrivit informării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, vremea va fi instabilă marţi seară şi în prima parte a nopţii în Banat, Crişana, în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, iar în cursul zilei de miercuri şi în vestul, nordul şi centrul ţării.
”Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină”, a precizat ANM.
Cantităţile de apă vor depăşi local 15 litri pe metru pătrat şi izolat 20-30 de litri pe metru pătrat.
Maximele termice, în scădere în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în jumătatea de vest, se vor încadra între 24 şi 31 de grade, iar temperaturile minime vor fi cuprinse între 12 şi 21 de grade.
ANM a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor până în 13 iulie.
În Transilvania, media temperaturilor maxime va marca o scădere de aproximativ 5 grade în data de 10 iulie şi se va menţine la valori medii de 23…24 de grade până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, ceea ce va caracteriza o vreme răcoroasă. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperaturile diurne vor creşte uşor, de la o zi la alta, ajungând, în medie, spre 27…28 de grade în jurul datei de 20 iulie. Valorile termice nocturne vor avea acelaşi parcurs, cu cele mai calde nopţi la începutul intervalului, când se vor înregistra, în medie, aproximativ 15 grade şi cele mai reci în intervalul 11 – 15 iulie, când media se va situa în jurul valorii de 12 grade.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar în perioada 9 – 16 iulie acestea vor fi pe arii mai extinse şi temporar mai însemnate cantitativ.
Adaugă comentariu