Actualitate

CJSU: Cum se circulă în județ. Unde s-a intervenit

ACTUALIZARE În urma fenomenelor meteorologice de precipitații mixte, ninsoare, cu formare de strat de zăpadă și vânt, în cursul nopții utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățirea drumurilor naționale și județene, astfel:

• 4 utilaje de deszăpezire au folosit aproximativ 20 tone materiale antiderapant pentru curățirea drumului național DN 17 în zona Piatra Fântânele

• 1 utilaj de deszăpezire cu 2 tone de material a acționat pentru curățirea drumului DN 17 C – Dealul Ștefăniței

• 2 utilaje cu 12 tone material antiderapant au intervenit pe DN 17 D – Rodna, pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic.

• Pe raza municipiului Bistrița s-a intervenit cu 5 utilaje și 16 tone material antiderapant, în localitățile Năsăud și Beclean 3 utilaje, respectiv 5 utilaje au utilizat 13 tone, 15 tone de material pentru curățirea carosabilului.

La această oră pe drumurile naționale şi județene se circulă în condiții de iarnă, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență  Bistrița-Năsăud recomandă tuturor participanților la trafic consultarea platformei Infotrafic a Poliției Române, în cazul efectuării de deplasări pe distanțe lungi.

ȘTIREA 3 03.12.2017, ora 18.30 – În urma ninsorilor însoțite de vânt cu rafală de 55-65km/h, iar la peste 1700 m vânt de 80 km/h, conform atenționării meteo de cod galben emise de ANM, în cursul zilei utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățirea drumurilor naționale și județene, astfel:

• 9 utilaje de deszăpezire au folosit aproximativ 65 tone materiale antiderapant pentru curățirea drumului național DN 17 în zona Piatra Fântânele

• 2 utilaje de deszăpezire cu 6 tone de material a acționat pentru curățirea drumului DN 17 C – Dealul Ștefăniței

• 2 utilaje cu 12 tone material antiderapant au intervenit pe DN 17 D – Rodna, pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic.

• Pe drumurile județene DJ – Dealul Jelnei si DJ – Colibița s-a intervenit cu 2 utilaje şi 12 tone material.

La această oră pe drumurile naționale şi județene se circulă în condiții de iarnă, iar în cazul în care anumite segmente de drum vor prezenta risc pentru circulația rutieră, acestea vor fi închise și se vor anunța rute alternative. Toate aceste decizii vor fi comunicate prin platforma Infotrafic a Poliției Române.

ȘTIREA 2 03.12.2017, ora 10.00 – Având în vedere fenomenele meteorologice de precipitații mixte, ninsoare şi vânt, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistrița-Năsăud, alături de reprezentanți ai autorităților locale, execută misiuni de monitorizare pentru prevenirea și limitarea efectelor situațiilor de urgență.

În cursul nopții utilajele de deszăpezire au acționat pe raza județului Bistrița-Năsăud pentru curățirea drumurilor naționale și județene, după cum urmează:

• 4 utilaje de deszăpezire au folosit aproximativ 20 tone materiale antiderapant pentru curățirea drumului național DN 17 în zona Piatra Fântânele

• 1 utilaj de deszăpezire cu 2 de tone de material a acționat pentru curățirea drumului DN 17 C – Dealul Ștefăniței

• 2 utilaje cu 12 tone material antiderapant au intervenit pe DN 17 D – Rodna, pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic

La această oră nu sunt probleme privind fluența traficului pe drumurile naționale şi județene, iar în zona de munte se circulă în condiții de iarnă, informează CJSU într-un comunicat de presă.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud monitorizează permanent, situația operativă din județul nostru și este pregătit să aloce resursele necesare sprijinirii populației.

Iarna în Pasul Tihuța:

VIDEO: RAIMOND PETRUȚ

ȘTIREA 1 02.12.2017 – ANM a emis o atenționare de precipitații, ninsori și strat de zăpadă în vest, nord, centru și la munte, dar și de intensificări ale vântului, valabilă de sâmbătă 2 decembrie, ora 18.00, până duminică 3 decembrie, ora 23.00.

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică (2/3 decembrie), în Dobrogea și jumătatea estică a Munteniei va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 35 l/mp. Începând din dimineața zilei de duminică (3 decembrie) aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre sud-vestul teritoriului și va cuprinde majoritatea regiunilor.

În Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei și local în Transilvania și la munte vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent îndeosebi în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în masivele vestice ale Carpaților Meridionali. Izolat se va semnala polei.

Cu precădere pe parcursul zilei de duminică (3 decembrie), vântul va avea intensificări temporare, în regiunile sudice cu viteze de 50…55 km/h, iar în zona montană, mai ales pe creste vor fi rafale de peste 60…70 km/h, viscolind și spulberând zăpada.

Pe parcursul nopții de duminică spre luni (3/4 decembrie), precum si în timpul zilei de luni (4 decembrie), local și temporar vor fi intensificări ale vântului, mai ales la munte, unde rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar pe creste 80…90 km/h, spulberând zăpada.

Situația din Bistrița-Năsăud

Potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, zonele din Bistrița-Năsăud în care s-a intervenit în ultimele 24 h, din punctul de vedere al deszăpezirii căilor de transport rutier, au fost:

– DN 17 Piatra Fântânele, unde pentru fluidizarea traficului au acționat 3 utilaje cu 20 tone material antiderapant;

– DJ 172 D Colibița, unde au intervenit 2 utilaje cu 13 tone material antiderapant;

– DJ 172 D Ilva Mică, unde un utilaj a folosit 4 tone material antiderapant.

Momentan în Pasul Tihuța ninge, iar rafalele vântului ajung la 40 km/h, circulația desfășurându-se în condiții de iarnă, în zona Rodna ninge, dar nu au fost sesizate probleme, iar Pasul Rotunda este închis în această perioadă a anului.

Pentru siguranța cetățenilor Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă evitarea porniri la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire functioneaza eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehicolul este echipat corespunzator pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopata, sac cu nisip etc).

Salvamont avertizează

”Având în vedere căderile de zăpadă, precum şi faptul că temperaturile au fost relativ ridicate, comparativ cu aceeasi perioadă a anului, în zona de munte stratul de zăpadă pare stabilizat, însă pe plantele înclinate, unde sunt acumulări de zăpadă, există posibilitatea declanșării de avalanșe. Recomandăm doritorilor de deplasări în zonele montane să urmărească permanent informările meteorologice, să reprogrameze aceasta activitate, atunci când timpul nu este prielnic, iar în cazul în care totuși fac această ieșire să comunice cel puțin unei persoane unde se deplasează şi traseul pe care doresc să îl urmeze. De asemenea, dacă merg în drumeție să nu se aventureze pe traseele închise sau nemarcate. La această oră, în Munții Călimani – Căldării, Bistriciorul stratul de zăpadă este stabil, iar în Munții Rodnei nu există semnale că s-ar putea declanșa avalanșe. În zilele următoare este preconizată o răcire a vremi însoțită de ninsori, fapt ce poate determina, în funcție de grosimea stratului de zăpadă, apariția riscului producerii unor astfel de situații de urgență”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.