Actualitate

Avocat bistriţean, înmormântat cu onoruri militare în cimitirul evanghelic!

Avocatul Horaţiu Petringelu (95 de ani) a fost înmormântat, marţi, la prânz, în Cimitirul evanghelic din centru cu onoruri militare. În onoarea sa au fost trase salve, iar un pluton i-a prezentat un ultim omagiu din partea Armatei Române pe care a slujit-o cu credinţă.

O mână de oameni s-a adunat, marţi, la prânz, să-l petreacă pe ultimul drum pe avocatul Horaţiu Petringelu care s-a stins la vârsta de 95 de ani. A fost un ceremonial decent şi elegant pe măsura personalităţii sale de om care a preţuit educaţia şi cultura. Avocatul Iulia Molnar, cea care a beneficiat ca şi stagiar de pe urma experienţei lui Horaţiu Petringelu, a stat tot timpul alături de soţul ei, Dan Molnar, dar şi de cei doi copii, la căpătâiul celui dispărut.

În preajmă au mai fost avocaţii Ioan Someşan, Corneliu Milea şi câţiva colaboratori, prea puţini pentru un om care şi-a dedicat viaţa carierei. Timp de cinci decenii s-a întâlnit cu mulţi oameni în sălile de judecată şi pe holurile Tribunalului, dar prea puţini au lăsat la o parte grijile zilnice ca să-l petreacă pe ultimul drum. Acest lucru nu a diminuat cu nimic din solemnitatea momentului în care un pluton de soldaţi a tras salve în memoria lui, iar altul i-a cinstit personalitatea în sunet de trompetă.

Horaţiu Petringelu s-a născut la Bistriţa la 24 august 1917. A fost fiul cel mic, dintre cei patru băieţi ai protopopului greco-catolic Petringel Ioan. A urmat şcoala primară şi gimnazială la Gimnaziul Evanghelic German din Bistriţa – actualmente CN “Liviu Rebreanu”. În 1936 a absolvit Liceul “Gh. Bariţiu” din Cluj fiind coleg de clasă cu Ion Raţiu, fost lider al PNŢCD. A jucat fotbal la „U” Cluj. La îndemnul tatălui, a intenţionat să mearga la Paris pentru studii universitare în medicină, dar plecarea din ţară era condiţionată de îndeplinirea stagiului militar. Între 11.11.1937 – 12.11.1938 a satisfăcut stagiul militar voluntar. După cedarea Ardealului, s-a refugiat la Bucureşti. Întrucât a început al II-lea război mondial, a urmat o şcoală de ofiţeri, la Craiova, în 1940, după care au urmat trei ani de front efectiv, la artilerie cu Divizionul 4 Tunuri (la început elev plutonier, apoi a terminat războiul cu gradul de locotenet). A fost decorat cu „Serviciul Credincios” cu spade, clasa a II-a, Ordinul „Coroana României”, clasa a V-a cu spade.

Pentru a-şi da unele examene la facultate, mergea la Bucureşti din Crimeea cu avionul de Poştă, printre sacii de scrisori. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1946, an în care s-a înscris în PNL. A fost preşedintele Tineretului Liberal timp de un an, înainte de arestarea sa din 1952. A intrat avocat stagiar la avocat Dr. Corneliu Mureşanu (primul primar român al Bistriţei), care i-a fost maestru în perioada 27.12.1946 – 15.12.1948. A activat ca avocat pledant până în 1.10.2003 (cca. 50 de ani de avocatură efectivă). Din 1950 a fost Preşedintele Comisiei Interimare a Colegiului avocaţilor din judeţul Năsăud până la raionarea administrativă din aug. 1952. A înterupt avocatura între august 1952- iunie 1954 când a fost deţinut politic administrativ şi apoi când a fost pensionat forţat. A fost preşedintele Colegiului avocaţilor pentru încă alţi ani. A avut mai mulţi stagiari.

Din 17.12.1947 a fost căsătorit cu Magdalena, născută la Dej, care a urmat Pensionul Francez la Bucureşti şi pe care a cunoscut-o Bistriţa. Căsătoria lor a durat 64 de ani, ea decedând în 5.01.2012.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

       

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.