Casa şi grădina în care a locuit la Bistriţa familia poetului Lucian Blaga au dispărut din cauza neglijenţei autorităţilor locale, acuză avocatul Ioan Someşan care a descoperit că poetul este onorat, în schimb, în Portugalia unde are o statuie în parcul central al staţiunii Estoril.
Potrivit Jeniţei Naidin, autoarea cărţii „Lucian Blaga la Bistriţa”, familia Blaga a decis să îşi cumpere aici o proprietate, în octombrie 1938, achitată în decembrie 1938. Aceasta se afla pe dealul Dumitrei din apropierea Bistriţei, unde familia şi-a petrecut consecutiv verile anilor respectivi până la părăsirea definitivă a proprietăţii la 3 septembrie 1940, impusă de Diktatul de la Viena.
„Mulțumiri autoarei pentru efortul depus nu doar în a se informa și a scrie o carte-document, cât, mai ales, în a lupta, aproape singură, pentru păstrarea casei lui Lucian Blaga din Bistrița, situată în mijlocul celebrei Stațiuni de Cercetări Pomicole Bistrița. Putea fi un muzeu, putea fi un punct de atracție turistică, un loc de relaxare fizică și încărcare spirituală pentru mulți, putea…, putea… Nepăsarea, cu siguranță, dar poate și nepriceperea celor cu putere de decizie, au permis distrugerea casei, cum spre dispariție se îndreaptă și Stațiunea, cândva renumită în lume datorită merelor, cireșelor, prunelor, etc. cultivate aici.
Am avut plăcerea să o cunosc personal pe autoarea cărții și chiar să o însoțesc de câteva ori la locul cercetării sale despre Lucian Blaga la Bistrița. Cartea în sine este valoroasă și merită citită, mai ales de cei care încă nu sunt convinși de mulțimea valorile apărute și crescute pe aceste plaiuri mioritice ale României și de importanța colosală a menținerii vii a acestor valori în conștiința tinerei generații, otrăvită prin tot felul de mijloace, îndopată cu subcultură, instigată la ură, nepăsare, egoism. (…) Deșteaptă-te române! Implică-te române! Ia-ți soarta în mâini! Meriți să fii nu numai cu numele în rândul țărilor și popoarelor civilizate, ci și prin tot ceea ce faci, ai, trăiești și construiești!”, a scris Ioan Someşan pe blogul autoarei.
Nepăsarea faţă de valorile create este cea mai mare pacoste a românilor, care se închină în faţa „marilor realizări” ale civilizaţiei contemporane (vezi serbările de la Târgul Mare al Bistriţei), în loc să cinstească rezultatele muncii şi credinţei înaintaşilor. Acest lucru trebuie să înţelegem prin sloganul fariseic „Noi suntem români.”
Domnule avocat. Si noi il onoram pe Dragnea si compania. Mai multe nu stim, asta este.
E tipic stil politici romanesc contemporan. Distrugem historia originala prin nepasare si construim sate artificiale la Wonderland fara trecut.
Cei care conduc astăzi Bistrița au fost respinși de meseriile lor de bază, așa că s-au făcut politicieni. Problema este că nici în noua lor meserie nu au viziune pe termen lung, ca să nu vorbim aici de modesta lor suprafață culturală. Cei care conduc astăzi Bistrița au rămas tot cârpalăi, observă cei care-i votează. Să nu uităm că Lucian Blaga nu a fost niciodată agreat de comuniști. Aceștia l-au interzis, umilit și pe urmă l-au reabilitat, însă parțial. Cârpalăii bistrițeni…
Veniţi lângă mine, tovarăşi! E toamnă,
se coace
pelinul în boabe de struguri
şi-n guşe de viperi veninul.
C-un chiot vreau astăzi să-nchin
în cinstea sălbaticei mele minuni, care pleacă
lăsându-mă singur,
cu plânsul,
cu voi,
şi cu toamna.
Veniţi mai aproape! – Şi cel care are
urechi de-auzit să audă:
durerile nu sunt adânci decât atuncea când râd.
Să râdă deci astăzi în mine
amarul
şi-n hohote mari să-şi arunce pocalul în nori!
Veniţi lângă mine, tovarăşi, să bem!
Ha, ha! Ce licăreşte-aşa straniu pe cer?
E cornul de lună?
Nu, nu! E un ciob dintr-o cupă de aur,
ce-am spart-o de boltă
cu braţul de fier.
Sunt beat şi as vrea să dărâm tot ce-i vis,
ce e templu şi-altar!
Veniţi lângă mine, tovarăşi! Că mâne-o să mor,
dar vă las moştenire
superbul meu craniu, din care să beţi
pelin
când vi-e dor de viaţă,
şi-otravă
când vreţi să-mi urmaţi! – Veniţi după mine, tovarăşi!
CARPALAII= administratie haa haa haa bine zis , asa sa le ramana numele.
Oare cine a ABROGAT aceasta casa?
Se vinde pamant In livada de la ICAR? Sunt terenuri particulare sau este proprietatea statiunii de cercetari?