În luna octombrie 2016, în cadrul Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă (VTEC) în produse alimentare de origine animală, inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud au prelevat şi au transmis pentru analiză, către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, un numar de 11 probe (teste de sanitaţie), din cadrul abatoarelor din judeţ, din care 8 au fost prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi trei de pe suprafaţa carcaselor de ovine.
La o probă recoltată de pe suprafaţa carcaselor de bovine au fost detectate genele stx1 şi stx2, dar nu a fost izolată şi confirmată VTEC. În trei probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de ovine, a fost izolată şi confirmată Escherichia Coli verotoxigenă: gena O 111- pentru o probă şi gena stx1 pentru două probe.
În conformitate cu prevederile legale, se aplică următoarele măsuri: în cazul izolării E. coli verotoxigene (VTEC) în probele recoltate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, la nivelul abatoarelor, carnea şi organele vor fi supuse tratamentului termic înainte de a fi consumate, nefiind supuse restricţiilor sanitare veterinare. În cazul izolării E. coli verotoxigene (VTEC), carnea tocată de bovine şi ovine, carnea tocată tocată amestec, care conţine carne de bovine şi/sau ovine, precum şi carnea preparată de bovine şi ovine se confiscă şi denaturează.
Măsurile aplicate de către inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud au fost următoarele: reţinerea oficială – aplicată până la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator; cele trei carcase de ovine, în greutate de 41 kg, pe care a fost confirmată prezenţa E. Coli verotoxigenă sunt reţinute oficial, urmând să fie dirijate, pentru distrugere, la o unitate autorizată pentru neutralizare; revizuirea, de către operatorul economic, a planului HACCP; aplicarea de măsuri suplimentare de igienizare a unităţii de abatorizare; verificarea stării de sănătate a personalului abatorului; recoltarea de probe în cadrul programului de autocontrol al operatorului în vederea analizării E. coli (VTEC).
Medicul veterinar oficial din abator controlează prin supraveghere/monitorizare/recoltare de probe: respectarea bunelor practici de fabricaţie şi igienă, a programului HACCP în toate unităţile de abatorizare bovine şi, în mod special, a formulelor de tratament termic în toate unităţile de procesare; evitarea contaminării carcaselor cu fecale în abatoarele de bovine, ovine si caprine; respectarea măsurilor de prevenire a contaminării încrucişate în toate unităţile de procesare.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din cadrul abatoarelor, anunţă director executiv, dr. Sorin Marcel Oros-Mănarcă.
Foto. arhivă
Adaugă comentariu