Actualitate

Băeşu: Agenţia Domeniilor Statului a fost un fel de ANRP. Ei cu terenurile, noi cu despăgubirile

Preşedintele ANRP, George Băeşu, spune că Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a fost un fel de ANRP în privinţa neregulilor care s-au făcut de fostele conduceri. Se ştie că sunt persoane care au cumpărat copaci din livezi doar ca să aibă drept de preemţiune la cumpărarea terenului concesionat de la ADS.

George Băeşu a declarat, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că fosta conducere a ADS pretindea că nu ştie limitele terenurilor statului.

“Nevoie de teren avem la retrocedare ca să nu plătim bani. ADS a fost un fel de ANRP. Ei cu terenurile, noi cu despăgubirile. Şi la ADS ni se spunea de altă conducere că nu se ştiu limitele terenurilor. Vreau să vă spun că s-a schimbat conducerea şi, încet-încet, ştim de unde şi până unde (se intend terenurile statului–n.r.). Nu peste tot, dar când faci un efort şi îţi dai silinţa, se poate. Colegii de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au fost cheia reuşitei în operaţiunea de inventariere a terenurilor”, a spus Băeşu.

Preşedintele ANRP a spus că, la ADS inventarierea terenurilor a scos la iveală în 2013 o suprafaţă totală de 6500 de hectare de teren lucrate de oameni care nu plăteau niciun fel de redevenţă statului.

“Diferenţa aceasta de 6500 de hectare identificată în cursul anului trecut a produs o redevenţă suplimentară de 20 de milioane de lei, aproape 5 milioane de euro pe care i-a adus în plus la buget ADS doar pentru că şi-a căutat terenurile”, a explicat el.

George Băeşu s-a referit şi la contractele de concesiune încheiate de diverse persoane cu ADS şi care pun probleme în procesul de retrocedare.

“Legea prevede că aceste contracte se reziliază de drept în momentul în care terenul face obiectul retrocedării. În cadrul operaţiunii de inventariere, am avut o anexă în care cei care au făcut inventarierea la faţa locului şi au găsit un teren cu investiţii au trebuit să ne descrie investiţiile. De exemplu, lângă Bucureşti există sere, dar nu mai e nimic pe ele, iar lumea spune că are investiţii. Singura investiţie este să cheme pe cineva să ridice gunoiul, dar aceea nu e investiţie. Nu poţi să mi te opui mie, statul, dacă vreau să iau terenul de la tine şi să-l dau fostului proprietar cerându-mi să-ţi dau ţie investiţia fiindcă nu am ce să-ţi dau. Există pentru aceste investiţii nişte reglementări vechi care nu mai sunt de actualitate. Noi nu am pus în Legea 165 şi mecanisme de despăgubire a investitorilor dacă am fi avut nevoie de terenurile lor fiindcă am fi complicat foarte mult legea, iar de lege am avut nevoie ca să facem inventariere şi să deblocăm procesul de retrocedare, dar e absolut necesar acum să gândim un mecanism prin care pentru cei care au investiţii, dar noi avem nevoie de terenul lor, să oferim despăgubiri”, a spus Băeşu.

Preşedintele ANRP a spus că se ştie, de exemplu, că sunt persoane care au cumpărat copaci din livezi doar ca să aibă drept de preemţiune la cumpărarea terenului concesionat de la ADS.

“În filosofia primului ministru Victor Ponta, lucrurile acestea nu se mai pot întâmpla în defavoarea statului român. Nu are nimeni nimic cu oamenii care fac pomicultură, agricultură şi care au nevoie de ele. Dacă le vor şi sunt vitale pentru business, bun, să fie ale lor, dar şi noi, restul, poporul de la care se iau astea trebuie să fim corect plătiţi, nu? Şi atunci să se plătească just şi să le folosească dacă vor”, a spus el.

Băeşu a spus că este nevoie de reformarea legislaţiei astfel încât să nu fie prejudiciate interesele investitorilor, dar nici “statul să piardă”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.